Košarica
Izbornik

Jedno ime u naslovu knjige

Jedno ime u naslovu knjige

Naslov je važan - mora privući čitatelje, poškakljati im maštu i odmah, na prvu, stvoriti neku vezu, probuditi znatiželju. Neka djela imaju u naslovu samo ime, žensko ili muško, kratko i jasno. Evo nekih.

Vladimir, Julia May Jonas

Provokativan, oštar i aktualan roman kojeg želite pročitati govori o voljenoj profesorici engleskog koja se suočava s nizom optužbi protiv svog muža profesora od bivših studentica. Ali, sve postaje još kompliciranije kada i ona sama razvije vlastitu opsesiju. Naši je pripovjedač popularna profesorica engleskog čiji je karizmatični muž na istom malom koledžu pod istragom zbog neprimjerenih odnosa s bivšim studenticama. Par se već dugo razumije kada su u pitanju njihove izvanbračne aktivnosti, no s ovim događajima njihov je život postao manje ugodan. A kada ona postane sve zaljubljenija u Vladimira, proslavljenog, oženjenog mladog romanopisca koji je stigao na kampus, njihov svijet kutije za trunke opasno se približava eksploziji. Hrabar, oštar roman vodi nas na teritorij gdje se granice morala sudaraju s impulsima ljudskog srca. Mračno smiješan i divlje zabavan, "Vladimir" je "savršeno uhvatio osobno i političko minsko polje našeg sadašnjeg trenutka, razotkrivajući nijanse i sivilo između moći i želje.

Charlotte, David Foenkinos

Istinita priča o Charlotte Salomon, podjednako je fascinantna kao i priča o tome kako je nastao roman. Davida Foenkinosa je na izložbu slika njemu nepoznate slikarice "odvukla"prijateljica i on je postao fasciniran i slikama i životom te mlade Njemice, Židovke. Bacio se na istraživanje... Charlotte je kofer prepun slika i crteža koje je stvorila u dvije godine dala lokalnom liječniku, prijatelju doktoru Moridisu s molbom da ih čuva: "To je moj cijeli život" . Berlinski wunderkind, slikarica, studentica koju primaju iako je Židovka jer je nemoguće ignorirati njezin talent, nje život obilježen obiteljskim tragedijama, ljubav, brak i bijeg u Francusku pred nacizmom... sve je to sabito u 26 godina. Jer Charlotte se skriva na francuskom selu sve dok je ne izdaju i ne odvedu u logor u kojem umire, trudna, s 26 godina. U Berlinu je na ulici pločica s njenim imenom, ovaj roan koji je svjetski bestseler kojeg ćete dugo pamtiti, a snimljen je i prekrasan animirani film i igrani film. Danas je ona priznata slikarica, a ovaj je roman, neobično napisan, zadivljujuća priča.

Mary, ili rođenje Frankensteina, Anne Eekhout

Fascinacija s Mary Shelley koja je kao tinejdžerka napisala roman koji je postao jedan od najslavnijih, ne prestaje. Roman koji osim njenog imena ima i "nastavak" - rođenje Frankensteina, zadivljujući je i lijepo napisan i sjajne atmosfere. Portret je ovo žene, još uvijek tinejdžerice, koja je promijenila svjetsku književnost pa ne čudi što je osvojio je i kritiku i čitatelje. Maestralna knjiga o velikoj spisateljici i rađanju "Frankensteina", jedne od najsnažnijih priča strave ikada napisanih, isprepletena s boravkom Mary u Škotskoj. S jedne strane, škotska epizoda o kojoj se malo zna iako je Mary vodila dnevnike cijeli život, a s druge, to slavno ljeto 1816. kad Mary i Percy Shelley sa sinčićem i njezinom napornom "polusestrom" Claire dolaze u Ženevu. S Lordom Byronom i njegovim prijateljem odmaraju u "ljetu bez ljeta" na Ženevskom jezeru. Dok su vani oblaci pepela, gromovi i munje (zbog eksplozije vulkan), Byron ima ideju da svatko od njih napiše neku "strašnu". Tad će se roditi Frankenstein, najpoznatije književno čudovište. Zgodno je što Eekhoutova isprepliće dva događaja, škotski i ženevski. 

Lolita, Vladimir Nabokov

Humbert Humbert je šarmantni muškarac, esteta i romantičar i zaljubio se preko glave u Dolores Haze. Ali Dolores ima dvanaest godina. Humbert nevoljko pristaje oženiti gospođu Charlotte Haze samo kako bi bio blizu Dolores - Lolite...Kad Charlotte otkrije njegov dnevnik u kojem vidi koliko je prezire, a žudi za djevojčicom, ona zgrožena strči na ulicu s i pogine. Humbert postaje jedini Lolitin skrbnik i odvede je iz ljetnog kampa, putuju po Americi, ne kaže joj da je majka mrtva, a u jednom motelu j namjerava drogirati i silovati ju. Ne uspijeva, ali sljedećeg jutra ona predlaže da se upuste u spolni odnos. U početku su par, no Lolita na kraju bježi s dečkom, udaje se, trudna je... kad mu se javi uslijedit će drugi val tragedija.. Roman koji i danas diže na noge one koji ga nisu pročitali nije roman o pedofiliji. Po nekima urnebesan, kitnjast, po rugima srceparajuć, roman je, odnosno Nabokov, uveo novu riječi pojam žene-djevojčice. Neodoljiva ironična knjiga o erosu i njegovim neobičnim putevima priča je o nostalgiji, sjećanju i kreativnoj imaginaciji. Na ideju je došao nakon napisa u novinama o slučaju pedesetogodišnjeg mehaničara koji je oteo jedanaestogodišnju Florence Horner 1948. i putovao s njom 21 mjesec ucjenjujući ju. Napadi su možda i zato što pripovjedač Humbert šarmantno opravdava svoju opsjednutost, pa je uznemiravajuće kad shvaćamo njegovu opsjednutost, a to je bila i namjera velikog Nabokova.

Emma, Jane Austen

Emma  Woodhouse je mlada, zgodna i bogata, živi s ocem i misli kako jako dobro razumije pitanja srca. Uvjerena da je nje zadatak pomoći ljubavnim parovima, vole li se oni ili ne, svejedno, igra se Kupida, posebno s Harriet. A ova je neugledna, iz nižeg sloja i iako joj se sviđa mladić koji je više za nju, Emma je gura prema muškarcima koji se Harriet ne sviđaju, ali se odmah u njih zaljubi. Istovremeno, Emma ne vidi jednu ljubavnu vezu koja joj se odigrava pred nosom, a ne vidi ni da je obiteljski prijatelj gospodin Knightley zaljubljen u nju, a što je još bolje, nije svjesna da je i ona zaljubljena u njega. Lijepa, razmažena, tašta i neukrotivo duhovita, Emma pokušava organizirati živote svog uspavanog seoceta s pogubnim učinkom.

Rebecca, Daphne du Maurier

Naslovna junakinja nije živa, ali je itekako prisutna. Kad se mlada djevojka uda za imućnog udovaca Maxima de Wintera i stiže u njegov dom, drevni, lijepi Manderley, između ružičnjaka i mora, ubrzo shvaća da je njegova prva i mrtva žena svugdje oko nje. Svi su u Manderleyu zarobljenici pokojnice. Sramežljiva 'nova' gospođa de Winter ne može zauzeti svoje mjesto, ali ni pobjeći od sjene. Tu je i strašna domaćica, tajanstvena smrt Rebecce i Manderley, kućerina koja kao da ima svoj život. Sjena je sve duža i mračnija kako ljeto blijedi, sve dok ne zaprijeti potpuno zasjeniti Manderley i sve njegove stanovnike... A prva je rečenica jedna od najpoznatijih u književnosti: "Sinoć sam sanjala da sam opet išla u Manderley ..."

Hamlet & Othello, William Shakespeare

Kad mladi danski kraljević Hamlet dobije vijest da je iznenada umro njegov otac, vraća se doma. U jeku su pripreme za vjenčanje jer se njegov stric već ženi sa svojom bivšom šogoricom, Gertrudom, Hamletovom majkom. Jela s karmina prelaze na stol za vjenčani banket. Hamletu postaje jasno da otac nije umro, već je ubijen... Ni o jednom Dancu od krvi i mesa nije se toliko pisalo kao o Hamletu. Shakespeareov kraljević je sigurno je najpoznatiji Danac, ali možda i princ u književnosti. On je i tinejdžer što se u nas često zaboravlja, i jedan od rijetkih književnih junaka koji živi odvojeno od kazališta, njegovo ime znaju i nečitači, a rečenicu "Biti ili ne biti – to je pitanje!" znat će i oni koji nikada nisu otvorili stranice ovog djela. A to je šteta, jer Hamlet je sjajan komad književnosti. Snažna drama braka egzotičnog Maura Othella i venecijanske dame Desdemone počinje bijegom i intenzivnom odanošću, a završava s ljubomornim bijesom i nasilnom smrću. U romantičnom svijetu Mediterana, par se voli u Veneciji, pa na Cipru, a Othellova afrička prošlost dodatna je boja u paleti ove drame. Koliko god da se vole, Shakespeare pokazuje i razlike u rasi, dobi, podrijetlu dajući nam mali mig da se ne šokiramo ako brak završi loše. Ipak, pomislimo da je ljubav jača od svega i da samo nije bilo Othellova stjegonoše, Jaga... A taj dvolični gad mrzi Othella i želi ga uništiti. Kako? Smrvit će njegovu ljubav prema Desdemoni. Othello podliježe Jagovim insinuacijama da je Desdemona nevjerna, i taj velikodušni i lakovjerni Othello ne može se osloboditi sumnje koje u njega posadio Jago. S druge je strane Desdemona koja se potpuno predala svojoj ljubavi prema Othellu, da zbog ljubomore doživi užasne verbalne i fizičke napade... To strašno "zelenooko čudovište", ljubomora.

Coraline, Neil Gaiman

Kad je njegova kćer željela čitati horor roman, shvatio je da takav, za djecu ne postoji pa ga je - napisao. 

Dan nakon što su se uselili u novi dom, Coraline je počinje istraživati... U novom je domu Carolineine obitelji dvadeset jedan prozor i četrnaest vrata. Trinaest vrata se otvaraju i zatvaraju, a četrnaesta su zaključan.a. S druge strane je samo zid od opeke, sve dok Coraline ne otključa vrata kako bi pronašla prolaz do drugog stana u drugoj kući baš kao što je ona. Samo što je drugačije. Isprva se stvari u drugom stanu čine fantastičnima. Hrana je bolja. Kutija za igračke ispunjena je anđelima na navijanje koji lepršaju po spavaćoj sobi, knjigama čije slike pišu, puze i svjetlucaju, malim lubanjama dinosaura koje cvokoću zubima. Ali postoji još jedna majka i drugi otac, i oni žele da Coraline ostane s njima i bude njihova djevojčica. Žele je promijeniti i nikad je ne pustiti. Tamo su zarobljena i druga djeca, izgubljene duše iza zrcala. Coraline im je jedina nada za spas. Morat će se boriti svom svojom pameti i svim alatima koje može pronaći ako želi spasiti izgubljenu djecu, svoj običan život i sebe. Kritički hvaljeni i nagrađivani pisac Neil Gaiman oduševit će čitatelje svojim prvim romanom za sve uzraste.

Heidi, Johanna Spyri

Heidi ima pet godina, siroče je, živi s rođakinjom koja je dobila posao i malenu mora smjestiti kod djeda. Ali, djed živi visoko u Alpama, mrgud je, čudak... U idiličnom krajoliku, malena donosi sreću svima koji je upoznaju na planini, a djed omekša. Kad Heidi ode u Frankfurt da radi u imućnom kućanstvu, ona sanja o povratku planinama i livadama, svom prijatelju Peteru i voljenom djedu.

Roman koji je prvo objavljen u dva djela napisan je "za djecu i za sve one koji vole djecu" kako je zapisala Švicarka Johanna Spyri. Jedan je od najprodavanijih djela i svakako najpoznatija roman švicarske književnosti. Neodoljiv, topao i nježan.
Iza Heidinog dolaska k djedu obiteljska je drama. U 'malom selu' na švicarskom njemačkom, Dörfliju, živjela su naime dva brata. Stariji je protratio obiteljsko bogatstvo na piće i kocku, a mlađi pobjegao u talijansku vojsku u Napulju. Kad se vrati iz rata sa sinom Tobiasom, seljani ga ogovaraju, izmišljavaju što je i gdje je bio pa se on razočaran penje na planinu. Sestre Dete i Adelheid se sprijatelje s Tobiasom, odrasla Dete seli u gradu i radi kao hotelska sobarica, a Adelheid i Tobias se vjenčaju i dobiju Adelheid, Heidi. Tobias pogine u radnoj nesreći, a Adelheid umire od šoka za što almski pustinjak krivi boga. Heidi odgajaju baka, mamina mama i Dete, no kad baka umre, a Dete dobije dobar posao u velikom gradu, petogodišnju Heidi vodi djedu. Heidina inteligencija i vedrina, ubrzo u njemu bude iskrenu ljubav, malena se sprijatelji s mladim kozarom Peterom i njegovom obitelji. Ali djed odbija dopustiti Heidi da pohađa školu, pa je malena nepismena. kad se Dete vraća da odvede Heidi u Frankfurt da bude družica bogate djevojke Klare koja je invalid, djedu gotovo prepukne srce. .Klara je očarana Heidinom jednostavnom ljubaznošću i njezinim opisima života na Almu, oduševljena smiješnim nezgodama, ali stroga domaćica Fräulein Rottenmeier sputava slobodoumnu Heidi, zabranjujući joj da govori o Alpama ili da plače za domom. Heidi užasno čezne za djedom, postaje alarmantno blijeda i mršava, a jedino je veseli učenje čitanja i pisanja... Hedi se mora vratiti na planinu...

Kim, Rudyard Kipling

Nakon Drugog afganistanskog rata koji je završio 1881., ali prije Trećeg 1919.,od 1893. do 1898. portret ljudi, kulture i različitih religija Indije djelo je nobelovca poznatog po knjigama o džungli. Ali i "Kim" je u svijetu knjiga za pamćenje. Živopisna slika Indije, njenog stanovništva, religija i praznovjerja, života na bazarima i cestama... Dva čovjeka - dječak koji rano odrasta i stari svećenik asketa, lama junaci su romana. Pred njima je potraga. Rođen u Indiji, Kim je ipak bijelac, sahib, koliko želi biti dio imperijalizma, vezan je za duhovnost domovine, kameleonski se kreće kroz dvije kulture, želi pomiriti suprotstavljene strane... Raskoš indijskog egzotičnog krajolika, prekrivenog nelagodnom prisutnošću britanskog Raja roman je omiljen već desetljećima. I - tako aktualan.

Kirka, Madeline Miller

U kući Heliosa, boga sunca i najmoćnijeg među Titanima, rođena je kćer. Ali Kirka je čudno dijete - nije moćna poput svog oca, ni opako zanosna poput svoje majke. Okrene se svijetu smrtnika radi druženja, pa otkriva da posjeduje moć čarobnjaštva, koja može transformirati suparnike u čudovišta. Time je prijetnja bogovima pa je Zeus je protjeruje na pusti otok, gdje ona izbrusi svoj okultni zanat, kroti divlje zvijeri i susreće se s najpoznatijim likovima cijele mitologije, od Minotaura, Dedala i Ikara, Medeju, Odisej.a
Ali postoji i opasnost za ženu koja stoji sama, a Kirka navlači bijes i ljudi i bogova, pa se suprotstavi jednom od najstrašnijih i najosvetoljubivijih Olimpijaca. Kako bi zaštitila ono što najviše voli, ona mora prikupiti svu svoju snagu i odlučiti, jednom zauvijek, pripada li bogovima od kojih je rođena ili smrtnicima koje je zavoljela. Nezaboravno uvjerljivi likovi, zadivljujući jezik i napetost učinili su Kirku pripovjedačkim čudom, očaravajućom pričom o obiteljskom suparništvu, dvorskim spletkama, ljubavi i gubitku, koja slavi nesalomljivu žensku snagu u svijetu kojim vladaju muškarci. Nakon "Ahilejeve pjesme" Millerova je iznova probudila zanimanje za mitologiju.

Ivanhoe, Sir Walter Scott

U vrijeme vladavine Richarda I., Coeur de Lion, Ivanhoe je prepun nezaboravnih događaja – opsada, zasjeda i borbi – i nezaboravnih likova: Cedric od Rotherwooda i njegova štićenica Rowena, templarski vitez, Sir Brian de Bois-Gilbert, Židov, Isaac od Yorka i njegova lijepa, energična kći Rebecca, Wamba i Gurth, šaljivdžija i svinjar. Garancija su za uzbudljivo čitanje i sukobi krune i moćnih baruna, između normanskih gospodara i pokorenih Saksonaca, između Richarda i njegovog brata spletkara, princa Johna. Scott, a to je važno, u roman uvodi i legendarnog Robina Hooda i njegovu družinu i stvara briljantan, živopisan prikaz doba viteštva sa svim ritualima i kostimima.

Drakula, Bram Stoker

On je grof, živi u dvorcu u Transilvaniji i odličan je kupac - nekretnina. K njemu putuje mladi odvjetnik kojem je ovo prilika da napreduje u poslu. Ali nije mogao ni sanjati što ga čeka.
Roman koji je jedan od najpoznatijih u književnosti, klasik s jednim od najpoznatijih čudovišta sjajnog Irca Brama Stokera ne izlazi iz tiska od 1897. i oduševljava ljubitelje mračnih, horor- gotičkih romana do dana. Lik Drakule je misli se utemeljen na vlaškom vladaru Vladu III. Drakuli koji je ratovao protiv Turaka, poznat po nabijanju neprijatelja na kolac (Tepes). Ime je vjerojatno izvedenica iz Reda Zmaja viteškog reda koji je osnovao hrvatski kralj i njemački car Žigmund Luksemburški. Na rumunjskom je zmaj Drac, od latinski Draco, a kasnije je dodan ul - Vlad Dracul, ili Vlad Zmaj. Ali u selu Kringa Jure Grando je nakon smrti haračio između 1656. i 1672., pa je on prvi europski vampir, u nas, štrigun, zabilježen u povijesnim izvorima. Inspiracija?

Misery & Carrie (i Christine), Stephen King

Paul Sheldon je pisac hitova, ali mu je već dosta te Misery Chastain koja je heroina njegovih ljubavnih romana koji su osvojili milijune čitateljica. S Misery se doduše obogatio, postao slavan, ali ne i cijenjen pa odluči u novom nastavku ubiti Misery i primiti se "ozbiljnog" pisanja. Jer, završava roman po kojemu će ga pamtiti kao dobrog, kvalitetnog književnika. Ali, doživi automobilsku nesreću. Život mu spasi Annie Wilkes, medicinska sestra koja ga njeguje u svojoj kućici okovanoj snijegom. Problem je "samo" u tome što je Annie nagle ćudi, ali i najveća obožavateljica serijala o Misery. Paul je njen zarobljenik, a ona ima sasvim jasnu ideju što i kako on sad treba pisati...Priča o neshvaćenoj srednjoškolki Carrie White, njezinim telekinetičkim moćima i nasilnom osvetničkom naletu, ostaje jedan od najšokantnijih romana svih vremena koji je srušio barijere, pa ao imate hrabrosti, ugovorite spoj s užasom i proživite noćnu moru koja je... Carrie. A tu je i Christine. Lijepa i zavodljiva, voli noćne vibre i rock n' roll. Samo... Christine je Plymouth "Fury", rođena 1958. automobil koji ima mračnu, krvavu stranu...

Orlando, Virginia Woolf

Za ovo djelo kažu da je "najdulje i najšarmantnije ljubavno pismo u književnosti". Orlando je zapravo izmišljeno utjelovljenje Woolfove bliske prijateljice i ljubavnice, Vite Sackville-West. Tri stoljeća burne, fantastične avanture počinje kad Orlando, mladi plemić u Elizabetinoj Engleskoj, čeka posjet kraljice. Prva ljubav, pa Orlando kao veleposlanik u Carigradu, budi se i otkriva da je žena, a završava 1928., godinom koja je u skladu s punim pravom glasa za žene, Orlando, sada udata žena i majka, stoji na rubu budućnosti koja nosi nove nade i obećanja za žene.

Grci: Medeja, Elektra, Antigona...

Jedna od najsnažnijih grčkih tragedija, Medeja usredotočuje se na mit o Jazonu, vođi Argonauta, koji je osvojio blago Zlatnog runa koje čuvaju zmajevi uz pomoć čarobnice Medeje. Nakon što je oženio Medeju i postao otac njezino dvoje djece, Jason je napušta, a ona se odluči osvetiti.
Maestralan prikaz Medejine težnje za osvetom drži publiku opčinjenom više od dvadeset stoljeća.

Elektra je priča o mladoj ženi koja traži osvetu za ubojstvo njezina oca, kralja Agamemnona, kojeg su smaknuli njena majka i očuh. Pravda, odanost i posljedice postupaka, teme koje su vječne kao i ona o granici između dobra i zla.

Antigona Kako se nositi s boli i patnjom, uzrokovanom kada se netko (Kreont) uporno protivi božjim propisima ili željama i odbija pustiti sudbinu okolnostima. Edipova kći Antigona pokapa brata Polinika iako je to zabranio Kreont, vladar Tebe. Polinik je naime pokušao zauzeti Tebu. Kreont ne želi prekršiti svoju zapovijed i vjeruje da je u interesu države da Antigonu živu zazidaju u grobnicu, a prorok Tirezija tvrdi kako bogovi to ne odobravaju, pa Kreont ipak otvara grobnicu, ali se Antigona već objesila. To potakne nove tragedije: Kreontov sin Hemon, Antigonin zaručnik se ubije, a zbog smrti sina i njegove ljubavi ubije se i Kreontova žena Euridika. Antigonino uvjerenja da su ljubav i poštivanje tradicije najviše vrijednosti i danas drži u napetosti. Vrhunsko ostvarenje svjetske književnosti, važna tema "izazvala" je mnogo interpretacija, pa imamo i dramu Francuza Anouilha koji radnju smješta u okupiranu Francuske u Drugom svjetskom ratu.

Frankie je naslovni junak, ali na četiri noge. Lutalica je, radoznao kao svaki pošten mačak pa kad kroz prozora vidi čovjeka koji iznad glave ima "nit". Richard Gold je čovjek koji je izgubio smisao života i odlučio si je oduzeti život, ali ga je u tom očajničkom činu omeo mačak. Frankie "nenametljivo" useli kod Richarda jer, tu je i veliki televizor, i udoban krevet, a hrana se poslužuje na vrijeme. Priča o neobičnom prijateljstvu između dvaju autsajdera raznježit će vas i nagnati da se podsjetite kako je život lijep.

Pretraga