Košarica
Izbornik

Kopenhagen - grad u kojem knjige nastaju i lijepo žive

Kopenhagen - grad u kojem knjige nastaju i lijepo žive

Søren Kierkegaard, danski književnik, filozof i teolog opisao je svoj rodni grad Kopenhagen kao "najpogodnije  mjesto u kojem bi čovjek poželio  živjeti. Dovoljno velik da bude glavni grad, dovoljno mali da ne ugrožava ljudska bića“. Današnji Kopenhagen, najživlji grad na svijetu kojem još tepaju da je i “najcool” grad u Europi, sa svojim jazz festivalima i biciklističkom zmijom možda ima malo zajedničkog s onim gradom kojeg je Kierkegaard poznavao. No, ostaje dovoljno velik  da ima razne zanimljive knjižare i knjižnice zbog kojih  ga mogu proglasiti rajem za knjigoljupce, a istovremeno je dovoljno malen da su sva ta knjiška mjesta udaljena tek kratkim vožnjama biciklom.  

Iako sam u glavnom gradu Danske već boravila nekoliko puta, ovaj puta je fokus mog posjeta bio na knjigama, knjižarama, knjižnicama, book cafeima i mjestima koja su vezana za meni drage pisce i književna djela. Jer, osim strasti koja me danas vodi u razne gradove svijeta, to je sada i moj posao. Ne sjećam se kada je neki grad na mene ostavio toliki dojam u svega nekoliko dana kao Kopenhagen danas. Ovaj puta me totalno zaveo. Možda je tome pridonijelo fantastično vrijeme (svih pet dana nije bilo nijednog oblaka na nebu) ili možda što sam putovala sama i na taj način sto posto sama određivala tempo. Radila sam samo ono što mi je pasalo i išla kamo me je srce vuklo. Nigdje se nisam žurila, tamo gdje mi je bilo dobro sam ostajala koliko mi je trebalo. Promatrala sam ljude, prirodu, arhitekturu, ulice i naravno knjige. Stanovala sam u dobrom kvartu, u mirnom i ugodnom Airbnb stanu kojeg sam dijelila s domaćicom Adele. Odlična solucija. Ona mi je redovno  davala dobre savjete i upute, a navečer bi smo se dobro ispričale sabirući dojmove.  

Za knjigoljupce izdvajam ovih šest top mjesta:

Kraljevska knjižnica, Kopenhagen (The Royal Library) koju još zovu i Crni dijamant Mističnu i impresivnu  zgradu Den Sorte Diamant “Black diamond”, čija je fasada kombinirana od stakla i crnog granita, dizajnirala je tvrtka Arhitekti Schmidt Hammer Lassen.  Oni su 1999. na staro "nalijepili" nešto sasvim novo i drugačije. Nalazi se na obali, na vodi, a na crnoj staklenoj fasadi odigravaju se neobične igre sjena i odsjaja vode, sunca i neba. Ako se igdje moglo sačuvati sve što je vrijedilo, a bilo je napisano ili odštampano na listovima papira onda je to u Danskoj, i u ovoj biblioteci na osam katova. Od prve objavljene danske knjige iz 1482., do vrijednih spisa Sørena Kierkegaarda i Hans Christiana Andersena, knjigama su posvećene mnogobrojne dvorane pa se prostor može smatrati pravim "dijamantom" književnosti i filozofije. Knjižnica je otvorena za javnost i ulaz je slobodan. Fotkanje ovog dijamanta je pravo zadovoljstvo. U knjižnici su stalno  izložbe, a ja sam imala sreću da sam naletjela na “Abramovich Method of Treasures” Marine Anbramović. Knjižnica u prizemlju ima odličan restoran/café gdje možete po dobrim cijenama uživati u friškoj hrani, kolačima, pivi i kavi. Preporuka je da, ako baš ne pada kiša, jedete vani, uz vodu.

Paludan Bogcafe – studentski bookcafe otvoren davne 1951. godine Kavu, čaj, pivicu ili neki omiljeni napitak knjigoljubac neće popiti bilo gdje; osim dobre kave važan je i šarm i interijer kafića da bismo osjetili njegovu posebnost, jedinstvenost i ugodnost. U Paludan cafeu  osim što možete prebirati po knjigama možete  popiti finu kavu ili čaj, možete pojesti fini kolač, ali i ručati i večerati. Hrana je svježa, a porcije obilne. Kompletna usluga vas čeka, i to najbolja. Dva puta sam se vraćala  u ovaj pravi mali  raj  za mirne duše, bilo ‘kulturnjake’ bilo ‘poslovnjake’. Ako ste u Kopenhagenu nemojte propustiti ovu divotu.

Glavna javna knjižnica  – najveća u Danskoj

Nalazi se odmah iza ugla, desno od Paludan bogcafea. Prekrasna moderna biblioteka prostire se na šest katova. U njoj možete naći najrazličitije danske i strane knjige, novine, časopise, Internet, digitalnu knjižnicu i audio knjižnicu. Prostor je svijetao, moderan i a u prizemlju i na vrhu su caféi gdje možete odmoriti dušu. Prostor je izuzetno fotogeničan i nećete ga moći prestati fotkati.

Rodna kuća Karen Blixen – na pola sata vožnje vlakom od Centralne željezničke stanice

Dvadeset minuta sjeverno od Kopenhagena, u maloj lučici gradića Rungsted nalazi se Rungstedlund, imanje i rodna kuća omiljene danske književnice Karen Blixen (1885.-1962.) u koju se vratila nakon 17 godina koje je provela na svojoj farmi kave u Africi. Tu je počela pisati, odavde je putovala po svijetu, a tu je i umrla i nedaleko kuće njezin je mirni i elegantni grob. Koje uzbuđenje me je prošlo kada sam joj se poklonila. U Muzeju Karen Blixen provela sam skoro čitavu nedjelju i nisam se mogla dovoljno nadiviti svemu što me je tamo dočekalo. Kuća je potpuno sačuvana, sa svim namještajem, posuđem, kuhinjom, Kareninim stvarima koje je donijela iz Afrike (najdražu fotelju Denysa Fincha Hattona na primjer) i pretvorena u ugodan i topli mali muzej.

Na trenutke imate dojam kao da je vrijeme stalo, kao da će se vas Karen dočekati došavši  iz svoje radne sobe, ili da će se gosti pojaviti i sjesti za prekrasno uređen blagdanski stol. Hrana i piće su očito u toj kući igrali važnu ulogu. U čitavom prostoru se evidentno slavi spisateljičin život, njezine knjige, njezina pisma i njezina umjetnička djela. Karen je osim što je bila vrhunska književnica bila i vrhunska slikarica pa je u jednoj sobi izložba njezinih ulja, crteža u ugljenu i nedavno pronađenih pastela. U okviru muzeja je i mali Blixen cafe. Preporuka za ručak na otvorenom.

Thiemers Magasin – najslađa mala knjižara na granici dvaju fancy kvartova koji su ujedno i dovoljno boemski da vas osvoje na prvu – Vesterbro & Frederiksberg

Ova mala knjižara koja prodaje i danske i engleske knjige ima sve što jedna neovisna knjižara treba imati: centralno je pozicionirana, šarmantna je, prijateljska, ljubazna i obiteljska. Tu se održavaju promocije kao i čitanja za djecu i odrasle. Vodi je ljubazna vlasnica koja je godinama živjela u Americi i ima ukus za odabir najbolje svjetske suvremene književnosti. Bilo mi je pravo zadovoljstvo pričati s njom o knjigama i najnovijim preporukama.

Rodna kuća Hansa Christiana Andersena – u šarenoj i živahnoj luci Nyhavn

Iako je umro prije više od 145 godina u Kopenhagenu, gdje je proveo većinu života, Andersen je svugdje: djela i spomenici povezani s njime poput slavnog kipa Male sirene u kopenhaškoj luci i njegova rodne kuće u luci Nyhavn (Nova luka) i dalje privlače puno turista u Dansku. Obala, kanal i luka datiraju iz 17. stoljeća, a poznata je po živo obojenim fasadama kuća. Andersen je živio baš tu, na obali: živio je na broju 20 i u toj je kući napisao “Kresivo”, “Mali Claus i Veliki Claus” i “Princeza na zrnu graška”, te su bajke prve izašle u spomenutoj prvoj knjizi. Dvadeset je godina živio na broju 67 a dvije godine na broju 18. Godine 1835. izašla je prva knjižica Andersenovih bajki, (taman kad sam bila tamo, 9. svibnja), sljedeće godina druga, ali je tek treća probudila pažnju kritike. Do kraja života Andersen je bio poznat kao najveći danski pripovjedač, ali su od mnogobrojnih njegovih književnih radova ostale žive samo bajke. Više od stotinu godina one se prevode na više od 160  jezika svijeta, filmuju se i prerađuju u libreta za balete. Andersenovom nagradom svake godine nagrađuje se najbolja knjiga za omladinu u cijelom svijetu. U cijelom gradu osjećat ćete Andersenovo prisustvo. Bilo u suvenirnicama, bilo da prolazite Nyhavnom, bilo da se nađete blizu zabavnog parka Tivoli – tamo se nalazi njegov kip. Ne možete promašiti.

Recimo i da je na doku Langelinje slavna skulptura Male sirene koja je 23. kolovoza 2013. napunila sto godina: Kopenhagenu je sirenu od bronce  i granita darovao danski kipar

Carl Jacobsen koji se u priču zaljubio gledajući balet “Mala sirena” u Danskom kraljevskom kazalištu, a lik je napravio po balerini Ellen Price koja, doduše, nije željela pozirati naga pa je tijelo sireni “posudila” njegova žena, Eline.  Nadam se da sam vam navela dovoljno mjesta i razloga da što prije posjetite glavni grad Danske -  Kopenhagen koji je već nekoliko puta proglašen najživljijim grad na svijetu! Ako bih mu trebala dati pet osobina to bi bile:

  • sretan grad
  • aktivan i zdravi grad
  • uravnotežen grad
  • inovativan grad
  • pouzdan grad

Pretraga