Košarica
Izbornik

Što nas čeka u 2024.? Mnogo sjajnih naslova!!

Što nas čeka u 2024.? Mnogo sjajnih naslova!!

Da, istina, svaki je početak godine za knjigoljupce praznik, jer stiižu najave djela koja će se objaviti. Za 2024. je svakako senzacija izlazak posljednjeg romana Gabriela G. Marqueza. Ali, idemo po redu.

BIOGRAFIJE, AUTOBIOGRAFIJE, MEMOARI

Što se biografija tiče nakon godine u kojoj su se na prvim mjestima smjenjivali Barba Streisand, princ Harry, Matthew Perry, Britney Spears, sjajan Richard E. Grant koji se već potvrdio kao odličan pisac najavljuju se nove autobiografije.
Dva pisca čiji su se životi dramatično promijenili 2022. podijelit će svoja mučna iskustva u knjigama. Knife: Meditations After an Attempted Murder (Nož) meditacijesu  nakon pokušaja ubojstva, i ispričat će svoje iskustvo preživljavanja pokušaja ubojstva. Salman Rushdiebez sumnje napisao je (ponovo) majstorsku knjigu koja izlazi u travnju, a opisuje napad nakon kojeg je izgubio vid na jedno oko. Hanif Kureishi (The Buddha of Suburbia)u prosincu 2022. je pao u Rimu, i nije mogao koristiti šake, ruke ili noge. Njegovi memoari Shattered  izlaze na jesen – a opisuju kako se prilagodio "postanku druge osobe".
Amerikanac Ru Paul objavit će svoju priču u The House of Hidden Meanings u kojoj opisuje svojih prvih 40 godina života kao queer i crnac u San Diegu, od odrastanja do uspjeha, prije nego što je sukreirao Drag Race. Danas je međunarodna drag superzvijezda i kulturna ikona.
Dolaze i dirljivi memoari brata princeze Diane, Charlesa Spencera, koji se prisjeća traume slanja u internat kad je imao osam godina. A Very Private School dirljivi su memoari.
Autobiografiju je objavila i Angela Merkel, prva žene na poziciji kancelara u Istočnoj Njemačkoj, a u rujnu dolazi A Thousand Threads pop ikone Neneh Cherry. Priča je to o njezinoj majci, švedskoj umjetnici Moki i poočimu Amerikancu Donu, jazz glazbeniku, o Ahmadu, glazbeniku uz Sierra Leone, Nenehenom biološkom ocu koji ima devetoro djece, o njenom odrastanju između malog sela u sjevernoj Švedskoj i među glazbenicima i umjetnicima u New Yorku, priča o Londonu i tamošnjoj glazbenoj sceni, o punku i reggaeu, dubu i hip hopu, rapu i popu, o imanju djece i što je za znači biti i majka i kćer, kako je balansirala između obitelji i posla, o ljubavi, feminizmu, glazbi, braku... Uz svako poglavlje ide i njena playlista i knjigu s nestrpljenjem očekuju.
Glazbena kritičarka NPR-a Ann Powers. Na proljeće objavljuje Travelling: On the Path of Joni Mitchell o životu i karijeri Joni Mitchell kroz brojna putovanja, ne samo glazbena.
Sophie Grégoire Trudeau objavljuje memoare Closer Together koji "pokrivaju" njezinu TV karijeru i bitke s poremećajem prehrane. Žena kanadskom premijera, majka troje djece, Sophie poziva čitatelje na duboko osobno putovanje prema samospoznaji, prihvaćanju i osnaživanju, oslanjajući se na stručnost vrhunskih psihologa, psihijatara, znanstvenika i misaonih vođa. Strastvena zagovornica mentalnog zdravlja vjeruje da, kako bismo se u potpunosti upoznali i prihvatili, moramo razumjeti zašto mislimo i osjećamo onako kako se osjećamo te prepoznati iskustva, stavove i obrasce koji nas koče. Jer, svi smo mi sposobni za rast i pozitivne promjene ako smo voljni ostati otvoreni i znatiželjni. Dijeli trenutke svog putovanja: od djetinjstva, preko svojih borbi s poremećajem prehrane u tinejdžerskim godinama i ranoj odrasloj dobi; od karijere spikerice i televizijske voditeljice do de facto "prve dame" i majke troje djece. Knjiga je obogaćena ekskluzivnim interviewima sa stručnjacima (Gabor Maté, Liz Plank, Terrence Real, Catherine Price, Harville Hendrix i Helen LaKelly Hun..) Istražuje pitanja koja su najvažnija za naš individualni i kolektivni rast, nudi upute i alate, inspirira da vidimo da postoji više stvari koje nas spajaju nego što nas razdvajaju... Tu je i autobiografija jedne od žena Hugh Playboy Heffnera. Only Say Good Things: Surviving Playboy and Finding Myself,
Crystal Hefner, Reci samo dobre stvari: Preživjeti Playboy i pronaći sebe najavljuju kao sirov i nepokolebljiv pogled na objektivizaciju i mizoginiju Playboyeve vile, ukradenu mladost i putovanje do samoprihvaćanja. Ovo je rijedak pogled u posljednje dane Hugha Hefnera. S 21 godinom život Crystal Harris zauvijek se promijenio na zabavi u ozloglašenoj Playboyevoj vili. Hugh Hefner je zapazio djevojku, odabrao je, postala je jedna od njegovih "prijateljica", posjećivala hollywoodske zabave i puovala svijetom. Za mnoge šiparice naizgled primamljivi stil života imao je i mračnu stranu. Hef je kontrolirao svoje djevojke strogim pravilima od frizure i šminke do policijskog sata, a Crystal se morala uvijek natjecati se s drugim djevojaka koje su dolazile u hordama. A onda je Hef zaprosio Crystal. Danas, s 37, objavljuje iskrene memoare (nakon niza dokumentaraca o zlostavljanjima, silovanjima, podvođenjima, drogiranjima i umiranjima djevojaka) koji pružaju fascinantan pogled iza kulisa moćne kulturne ikone i brenda i teško stečenih lekcija o tome kome dopuštamo da određuje našu vrijednost.

ROMANI

Najiščekivanija knjiga je sigurno izvanredan i ponovno otkriveni roman nobelovca, kojeg nije završio i za kojeg nije želio da ikada ugleda svjetlo dana. Njegovi su sinovi odlučili drugačije, pa podsjeća na slučaj Harper Lee.
Pisac okojem govorimo je Gabriel García Márquez. Sjedeći sama pored tromih plavih voda lagune, Ana Magdalena Bach razmišlja o muškarcima u hotelskom baru. Ona je u sretnom braku već 27 godina i nema razloga bježati od života koji je stvorila s mužem i djecom. Pa ipak, svakog kolovoza putuje trajektom na otok gdje joj je majka pokopana i na jednu noć vodi novog ljubavnika. Preko sparnih karipskih večeri punih salse i bolera, zavodnika i prijevara, Ana svake godine putuje sve dalje u zaleđe svoje želje i straha skrivenog u srcu. Stalno iznenađujući, radosno senzualan, Do kolovoza je duboka meditacija o slobodi, žaljenju, samo preobrazbi i misterijama ljubavi – neočekivani dar jednog od najvećih pisaca koje je svijet ikada upoznao. 

Dugi otok, nastavak je nagrađivanog, bestselera Brooklyn Colma Tóibína. Eilis i Tony su izgradili sretan život u SAD-u s dvoje djece – ali neočekivano kucanje na vrata nagna Eilis da se vrati u svoj rodni grad u Irskoj. Izlazak: 23. svibnja Nakon Voden cvjetova dolazi roman Caledonian Road odličnog Andrewa O'Hagana o stanju nacije smješten u sjevernom Londonu i kad poznati akademik padne u nemilost. Roman ima ogromnu postavu sporednih likova.

The Ministry of Time (Ministarstvo vremena) britansko-kambodžanske spisateljice Kaliane Bradley, izaći će u svibnju. Roman o viktorijanskom polarnom istraživaču i milenijskom državnom službeniku koji završavaju kao ukućani zahvaljujući vladinom eksperimentu u putovanju kroz vrijeme.

Finding Margaret Fuller.  Alison Pataki ste upoznali po romanima o Sisi. Upoznajte Margaret Fuller, mladu, drsku, lijepu i briljantnu djevojku koja prihvaća poziv Ralpha Walda Emersona, proslavljenog mudraca Concorda, da upozna njegovu skupinu prosvijećenih prijatelja. Postaje "blistavi genij i vatreno srce" transcendentalista, uzor mladoj Louisi May Alcott, (Male žene), nadahnuće za Hester Prynne Nathaniela Hawthornea i skandalozno Grimizno slovo, prijateljica Henryja Davida Thoreaua prije nego se odvažio otići do jezera Walden ... i muza Emersonu. Ali ona žudi za više pa iz Bostona, gdje je domaćica salona za studente poput Elizabeth Cady Stanton; na sastancima je redakcije časopisa "The Dial", trči u knjižnicu Harvarda, gdje je prva žena kojoj je dopušten ulazak, na grubim je ulicama e New Yorka gdje se bori s Edgarom Allanom Poeom i izvještava o Fredericku Douglassu. Margaret uvijek prkosi konvencijama kao aktivistica za žene i zagovornica čovječnosti. Vole je i - ne vole. Kad joj legendarni urednik Horace Greeley ponudi angažman u Europi, ona opet ulazi u povijest kao prva žena strani dopisnik/dopisnica i druži se s velikanima - Frédéric Chopin, William Wordsworth, George Sand... A onda u Rimu pronalazi svijet strasti, romantike i revolucije, uzimajući rimskog grofa za ljubavnika - i izazivajući međunarodni skandal. Dok se snalazi u ulozi majke i grofice, Margaret ulazi u borbu za ujedinjenje Italije. Sa zvjezdanom glumačkom postavom i sveobuhvatnim, epskim povijesnim događajima, ovo je priča o inspirativnoj pionirki, ženi koja je voljela veliko i živjela još veće – žestokoj pustolovki koja je nadišla krute uloge pripisane ženama i promijenila povijest, sve na njezine vlastite uvjete.

Wandering Stars je najiščekivanija knjiga "Timea" jer je Tommy Orange finalist Pulitzerove nagrade i autor vrhunskog bestselera There There. Stiže majstorski nastavak o nasljeđu masakra u Sand Creeku 1864. nad Cheyenne i indijanske industrijske škole Carlisle,  a priča o kroz tri generacije obitelji Cheyennea u priči koja je potresna i čudesna. Počinje u Coloradu 1864. Star je preživio masakr u Sand Creeku i sad je u Fort Marionu gdje ga je Pratt, evangelistički zatvorski čuvar, prisilio da nauči engleski i prakticira kršćanstvo -  Carlisle Indian Industrial School je institucija posvećena iskorjenjivanju domorodačke povijesti, kulture i identiteta. Generaciju kasnije, Starov sin, Charles, poslan je u istu školu, gdje ga brutalizira čovjek koji je nekoć bio tamničar njegova oca. Nedavno, u  Oaklandu, 2018. Opal Viola Victoria Bear Shield jedva drži svoju obitelj na okupu nakon pucnjave u kojoj je skoro ubijen njezin nećak Orvil  koji se bori s fizičkom traumom, dok njegov mlađi brat, Lony, pati od PTSP-a i bori se da shvati pokolj u školi pa izvodi krvne rituale za koje se nada da će ga povezati s njegovim Cheyenne naslijeđem... Prodorna priča puna poezije, tugei i bijesa, razorna optužnica američkog rata protiv vlastitog naroda.

Roman Parade popularne Rachel Cusk njen izdavač naziva knjigom o "umjetnosti, ženskosti i nasilju, onom koja se suočava s konvencijama pripovijedanja i preokreće ih.

Politica - Libanonsko-australska autorica Yumna Kassab poznata je po poetskoj prozi, a u novom romanu predstavlja priču koja zadire u isprepletene živote grada, njegovih ljudi i neimenovane regije pogođene revolucijom i ratom. Čitatelji će doživjeti kako utjecaj nasilja utječe na one koji odluče otići i one koji su ostavljeni.

Novi roman Kristin Hannah pokazuje Vijetnamski rat iz perspektive žene, istovremeno odražavajući iskustva mnogih. S Hannah ste uvijek u sigurnim rukama. Bestseler Slavuj bio je jedna od knjiga o kojoj se najviše pričalo na TikToku 2023. Njezin novi roman The Women prati mladu novakinju, medicinsku sestru Frances "Frankie" McGrath, koju su odgojili konzervativni roditelji na otoku Coronado. Njezin život i svijet potpuno se mijenjaju 1965. kada njezin brat odlazi u Vijetnamski rat. I Frankie se odluči pridružiti vojnom medicinskoj ekipi. Počinje i kaos i trauma rata, ali vidimo i što se događa u Americi koja je podijeljenoj ratom i politikom, a kroz iskustva mnogih žena poput Frankie.

Anita de Monte Laughs Last, Anita de Monte se zadnja smije priča je Xochitl Gonzalez o dva lika koji žive u različitim vremenima povezani time što su talentirani autsajderi u svijetu umjetnosti. Raquel je obojena studentica treće godine povijesti umjetnosti na prestižnom sveučilištu i nije kao ostali, privilegirani studenti koji imaju zacrtanu budućnost. Slučajno naiđe na priču o Aniti de Monte, zvijezdi u usponu u svijetu umjetnosti koja je pronađena mrtva u New Yorku 1985., i vidi jezive poveznice sa svojim životom. Raquelin život poprimi još čudniji zaokret kada se upusti u romantičnu vezu sa studentom s dobrim vezama i nađe se u nepoželjnom svijetu umjetnosti. Gonzalez izmjenjuju perspektive obiju žena, otkrivaj niz događaja povezanih s moći, klasama, ljubavi i umjetnosti.

Morningside, novi roman Tee Obreht distopia je koji istražuje mitove, pripovijedanje i odnos između majki i kćeri. Nakon što su protjerane iz domovine svojih predaka, Silvia i njezina majka nastanjuju se u Morningsideu, raspadajućoj luksuznoj kuli u Island Cityju. Silvia se osjeća nemirno u njihovom novom životu, uglavnom zbog majčine tajnovite prirode o prošlosti njihove obitelji.To prisiljava Sylviu da shvati sadašnjost, prošlost i konačno vlastitu budućnost dok stvara nove odnose i otkriva tajne koje nikada nisu trebale izaći na vidjelo.

Lies and Weddings - Kevin Kwan još jednom razmiče zastor na svijet bogatstva i tajni. Intrigantni svijet bogatih i superbogatih Kwana koji je tako živopisno opisao u Crazy Rich Asians opet je mjesto radnje novog romana.
Rufus Leung Gresham, budući vojvoda od Greshamburyja, ima reputaciju i izgled bogataša - ali too je daleko od istine. Dok on i njegova obitelj osjećaju težinu rastućih dugova, Rufusova majka spletkarica predlaže plan. Rufus treba na vjenčanju svoje sestre u luksuznom eko-odmaralištu mora zavesti vrlo bogatu ženu. Ali kada vulkan na otoku eruptira, zaustavi vjenčanje, ali i otkrije stare tajne obitelji Gresham. Na Rufusu je da spasi ime svoje obitelji, ali i sebe...

Iransko-američka spisateljica Porochista Khakpour daje nam u romanu Tehrangeleso priču o gladi za slavom i njezinim posljedicama. Iransko-američki multimilijunaši Ali i Homa Milani i njihove četiri kćeri koje se spremaju sklopiti ugovor za svoju vlastitu reality TV seriju.Međutim, disfunkcionalna obitelj ubrzo shvaća da bi njihove najdublje i najmračnije tajne mogle izaći na vidjelo prije nego što se kamere uključe. Kako će se nositi sa slavom ako svi imaju nešto za skrivati?

Šuma usred zime je novi roman koji oduzima dah, a stiže u listopadu iz pera Susanne Clarke, autorice Piranesija i Jonathana Strangea i Mr. Norrella.
Leigh Bardugo se nada da će nastaviti uspjeh svog posljednjeg romana Hell Bent. Autorica serijala Šest vrana vraća se u travnju s knjigom The Familiar smještenom u španjolsko zlatno doba.The Voyage Home, Putovanje kući, treća knjiga u serijalu Pat Barker koja prepričava priču Ilijade iz perspektive trojanskih žena. Stiže u kolovozu. 

Stiže i Put do zemlje a napisao ga je Chigozie Obion - Treća je to knjiga nigerijskog pisca koji je dvaput ušao u uži izbor Bookera prije svoje 35 godine smještena je u 1960-e, a priča o odrastanju studenta u Lagosu koji odluči potražiti nestalog brata usred građanskog rata u Nigeriji. Izlazak: kraj svibnja
Dolazi još jedno prepričavanje klasične priče iz pera u nas neprevođenog  Jamesa Percivala Everetta. Plodan američki pisac piše odlične romane već 40 godina, a roman Drveće (The Trees) je bio u užem izboru za Bookerovu nagradu. James, njegov 24. roman je najiščekivaniji do sada. Priča je to o Huckleberryju Finnu kojeg je napisao Mark Twain, ali iz perspektive roba Jima.

Ali Smith uvijek pronalazi zanimljive načine da pristupi pisanju romana i za svoj sljedeći projekat, Gliff – koji izlazi u listopadu. Ali ima još nešto . u knjizi će sakriti priču koja će biti osnova sljedeće, Glyph koji izlazi 2025.

Tu je i This Strange Eventful History, Claire Messud - osmi roman višegeneracijska je kronika alžirsko-francuske obitelji (temeljene na njezinoj ) smještena u pozadinu Drugog svjetskog rata i Alžirske revolucije.

James Patterson najavio je nešto drugačiju knjigu. Knjižari i knjižničari su superheroji koji spašavaju živote svaki dan. Njihove nevjerojatne, nadahnjujuće istinite priče ispričane najvećem pripovjedaču našeg vremena. Jer, biti knjižar ili knjižničar... je kao biti detektiv, lovac na blago, zagovornik, vizionar. To je osoba koja stvara "radost u knjizi" tako što izvuče knjigu s police, pruži je nekome i kaže: "Ovo moraš pročitati. Svidjet će ti se." Zakoračite u Tajne živote knjižara i knjižničara (The Secret Lives of Booksellers and Librarians) i uđite u svijet u kojem možete zadovoljiti svoju znatiželju, otkriti nove glasove, pronaći što god želite ili tražite. Ovo mjesto ima čar duge i jednoroga, ali je i posao, posao s knjigama. Upoznajte pametne i talentirane ljude koji žive između stranica - i koji vam jedva čekaju pomoći pronaći vašu sljedeću omiljenu knjigu.

A Year of Last Things: Poems, Michael Ondaatje - Prije nego što je postao romanopisac (Engleski pacijent, Mačji stol....) , Ondaatje je bio pjesnik a zbirka, prva u gotovo 20 godina, predstavljena je kao pogled unatrag "na život pun izmještenosti i otkrića, ljubavi i gubitka".

I Am Rome, Ja sam Rim, roman je o Juliju Cezaru.Santiago Posteguillo pokazuje koliko povijesni roman može biti uzbudljiv jer svaka legenda ima početak... Rim, 77. pr. Korumpiranom senatoru Dolabelli uskoro će se suditi za svoje zločine, ali on posjeduje porotu, unajmio je najbolje odvjetnike u gradu i vrlo je voljan upotrijebiti nasilje protiv onih koji mu se protive. U cijelom Rimu nitko se ne usuđuje prihvatiti ulogu tužitelja - sve dok, unatoč svim izgledima, nepoznati dvadesettrogodišnjak ne izađe da vodi slučaj, brani građane polisa i prkosi moći vladajućih. Ime odvjetnika je Gaj Julije Cezar. Hvaljeno remek-djelo povijesne fikcije, priča epska kao i Cezarov život, neodoljiv je roman o politici i izdaji, velikim bitkama i nemogućim izgledima, šokantnoj podlosti i još većim djelima hrabrosti. Briljantno oživljava trenutke koji su oblikovali ovo izvanrednu sudbinu mladog čovjeka i promijenili tijek povijesti.

DEBUT

The Ministry of Time (Ministarstvo vremena) britansko-kambodžanske spisateljice Kaliane Bradley najavljeno je za svibanj. Žanrovski roman o viktorijanskom polarnom istraživaču i milenijskom državnom službeniku koji završavaju kao ukućani zbog vladinog eksperimenta s putovanju kroz vrijeme.
Debi koji izaziva žamor knjigoljubaca je roman Greta i Valdin Rebecce K. Reilly, o dvoje odraslih braće i sestara koji se kreću beznadežnim ljubavnim životima, uz pomoć i ometanje njihove ekscentrične obitelji. Sinead Gleeson objavljuje roman Hagstone o umjetniku, udaljenom irskom otoku i tajnovitoj ženskoj komuni. Originalna i zadivljujuća priča o kreativnosti, pejzažu i folkloru. Green Dot (Zelena točka) Australke spisateljice Madeleine Grey o dvadesetogodišnjakinji koja se našla u dosadnom poslu i nemogućej vezi s oženjenim muškarcem pun je nevjerovatno oštrih rečenica i mračnih komičnih trenutaka.

The Book of Love. I ovoj se knjizi mnogi vesele. dugo očekivani debitantski roman autorice bestselera i finalistice Pulitzerove nagrade Kelly Link, tri tinejdžera postaju pijuni u nadnaravnoj borbi zamoćDobro došli u Lovesend gdje ćete se susresti s ljubavlju i gubitkom, smijehom i strahom, magijom i karaokama i stvarno dobrom pizzom. Kasno jedne noći, Laura, Daniel i Mo nađu se pod fluorescentnim svjetlima srednjoškolske učionice, gotovo godinu dana nakon što su nestali iz svog rodnog grada, male obalne zajednice Lovesend, Massachusetts. Svi misle da su mrtvi. Što i jesu. S njima u sobi je njihov neugledni profesor glazbenog u srednjoj školi, koji zna nešto o njihovom nestanku - i što ih je vratilo doma. U očajničkoj želji da povrate svoje živote, njih troje pristaju na nagodbu koju predlaže učitelj glazbe. Dobit će niz čarobnih zadataka, mogu se vratiti svojim obiteljima i prijateljima, ali nikome ne mogu reći gdje su bili. Na kraju će biti pobjednika i bit će poraženih. Ali njihovo uskrsnuće privuklo je pažnju drugih nadnaravnih ličnosti, sve sa vlastitim planovima. Dok se Laura, Daniel i Mo bore s dijelovima života koje su ostavili za sobom, a Laurina sestra, Susannah, pokušava pomiriti ono čega se sjeća s onim čega se boji, ti misteriozni drugi počinju pristizati, gutajući njihovu zajednicu u opasnosti i kaosu. Tinejdžeri moraju riješiti misterij svoje smrti da bi spriječili prijeteću katastrofu.

Ne-fikcija će imati očekivani debi Lauren Elkin, čiji roman Scaffolding prati dva para koji žive u istom pariškom stanu u razmaku od pola stoljeća. 

Nakon sjajnih debija, stižu i nastavci. Kiley Reid, čija je knjiga Such a Fun Age (Takvo zabavno doba) iz 2020. bila komercijalni i kritičarski hit, vraća se s Come and Get It, romanom u kampusu koji se bavi financijskim strepnjama mladih žena – i onim što su ljudi spremni napraviti za novac. Obožavatelji debija nigerijskog pisca Abija Daréa, The Girl with the Louding Voice, biće zadovoljni saznanjem da je njegova protagonistica Adunni lik i u Daréovoj novoj knjizi, And So I Roar, koja izlazi u kolovozu. Sarah Perry nakon romana Eseška zmija objavljuje Enlightenment (Prosvjetljenje), priču o dvoje prijatelja kroz 20 godina koji istražuje ljubav, vjeru i astronomiju.

All Fours: A Novel dugi je roman filmske stvarateljice i spisateljice Mirande July i dolazi u srpnju, čak desetljeće nakon prvog. Njezin je jedinstven pogled na krizu srednjih godina - polu slavna umjetnica najavljuje svoj put po zemlji, od Los Angelesa do New Yorka. Pola sata nakon što je ostavila muža i dijete kod kuće, spontano silazi s autoceste, spava u neuglednom motelu i uranja u privremenu reinvenciju koja se ispostavlja kao početak potpuno drugačijeg putovanja.

The Road from Belhaven Margot Livesey koja desetljećima stvara perceptivne romane ovaj smješta u 19. stoljeću Tinejdžerica-siroče napušta farmu djedova i bake da se uda za krojačkog šegrta u Glasgowu. Nauči prigrliti isprva neželjeni dar drugog vida.

Roman Clare Chambers iz 2020. Small Pleasures (Mala zadovoljstva), priča o tihim životima u predgrađu 1950-ih, bila je priča o uspjehu koja se prenosila od usta do usta za vrijeme izolacije. Nastavak Shy Creatures dolazi u kolovozu, a smješten je u 1960-e i ponovo se fokusira na naizgled obične ljude – likovnu terapeutkinju i njenog oženjenog ljubavnika – čije živote preokrenu neočekivani događaji.
Na ljeto se vraća Rachel Cusk, nakon trilogije Outline s novim romanom, Parade. Priča o "umjetnosti, ženskosti i nasilju", ispričana je novim stilom glasa koji je "na granici između fikcije i stvarnosti".
The Piano Player of Budapest, dolazi na ljeto. Nakon smrti oca pjevačica i skladateljica Roxanne de Bastion naslijedila je klavir za koji je znala da je u obitelji više od stotinu godina. Ali pronađe kazetu na kojoj njezin djed Stephen svira jednu od svojih skladbi. Počinje se raspletati priča o nevjerojatnoj i istinitoj povijesti tog klavira, djeda i njezine obitelji. Stephen je preživio glad, užase koncentracijskog logora u Drugom svjetskom ratu i on je čovjek koji je preživio sa svojim klavirom. Slažući snimke na kazetama, neobjavljene memoare, dokumente, Roxanne nam otkriva djedovu priču o glazbi i nadi, o izgubljenom i nađenom, istražuje snagu onoga što odjekuje kroz generacije.

KRIMIĆI

Tana French, The Hunter (Lovac), nastavak The Searcher iz 2020.. U malom selu u zapadnoj Irskoj, roman o osveti i porodicama, kako onima s kojima se rađamo, tako i onima koje stvaramo. Stephen King će u svibnju objaviti novu zbirku kratkih priča "You Like It Darker". Trag je u imenu, s pričama koje ispituju uznemirujuće podnožje običnog života. Stuart Turton, u ožujku objavljuje postapokaliptičnu misteriju, The Last Murder at the End of the World. Triler The Night of the Storm Nishite Parekh, o južnoazijskoj obitelji koja je zarobljena u svom fancy domu u predgrađu s mrtvim tijelom. Krajem ljeta novi nastavak detektivskoj seriji Jackson Brodie iz pera Kate Atkinson, Death at the Sign of the Rookpočast je prvoj dami detektivske fantastike, Agathi Christie. Brodie je u napuštenoj , staroj seoskoj kući za vrijeme snježne oluje. I nije sam... Cate Quinn objavljuje The Clinic, krimić smješten u jedan rehabilitacijski centar. Kad detektivka koja radi u jednom casinu saznaje da je njezina slavna sestra pronađena mrtva u domu za odvikavanje, prijavljuje se kao pacijent. Svašta će otkriti i debelo se šokirati.

Ali dolazi i klasik. John Dickson Carr i njegov The Problem of the Wire Cage, krimić iz zlatnog doba žanra, pravi whodunnit iz 1939. ponovo se objavljuje. Zašto je to senzacija? Jer je Carr sjajan iako u nas nepoznat. Recimo da je dama Agatha Christie za njega rekla da je on jedini pisac koji je može iznenaditi i zbuniti. A kad ona tako misli... Zaplet? Čovjek je pronađen mrtav u središtu zemljanog teniskog terena, a postoji samo jedan niz otisaka stopala koji vode do tijela – njegov. Benjamin Stevenson ima nov krimić: Everyone on this Train is a Suspect. Ako niste pročitali njegov prethodni roman, šarmantan "Svi u mojoj obitelji nekoga su ubili", propuštate mnogo. A evo i nastavka! Stručnjak za misterije Ern Cunningham se vratio, u vlaku je punom likova iz književne industrije i svi se pretvaraju u detektive-amatere kada netko od njih bude ubijen...
Abbott Kahler donosi Where You End - uvrnuta priča o odnosu dvije blizanke, svaka savršena replika one druge. Kad jedna blizanka dobije amneziju, druga odlučuje popuniti detalje svog djetinjstva zamišljenom srećom koja se ne miješa s opasnostima s kojima se obje sestre suočavaj
Katia Lief objavljuje roman  Invisible Woman - Nekada obećavajuća režiserka koja je film ostavila zbog svoje obitelji, prisiljena je obračunati se s prošlim grijesima svog muža, direktora studija, baš kada njihova obitelj kreće u novi početak. Uvjerljiv portret umjetničke ambicije i kompromisa i odmotavanje misterije. Andrew McMillan u djelu  Pity, ispituje muškost kroz tri generacije rudarske obitelji iz Južnog Yorkshirea.
Svi navijaju za prvi roman Kaveha Akbara Mučenik! o odraslom siročetu iranskih imigranata. Cyrus Shams traži odgovore na obiteljsku tajnu, želi saznati istinu o majčinoj smrti.. Potraga ga dovodi do susreta s Orkideh, neizlječivo bolesnom umjetnicom koja živi u Brooklynskom muzeju. Njihovo novostečeno prijateljstvo i veza mijenja njihove živote.
Richard Osman pokreće novu seriju na jesen i amaterske tragače iz doma za umirovljenike mijenja za novi detektivski dvojac.

LJUBIĆI

Dolazi i hrpa ljubića.
Kraljica romanse Emily Henry vraća s "Funny Story" - što se događa kada dva stranca slomljenog srca postanu cimeri i, neizbježno, više. Vraća se i David Nicholls. Uskoro na dolazi TV adaptacija romana One Day, a novi roman You Are Here najavljen za travanj nestrpljivo se iščekuje. Priča o dvoje stranaca koji idu u dugu šetnju po sjeveru Engleske obrađuje teme usamljenosti i prianjanja za trenutke povezanosti nakon pandemije. To je samo par jer dolazi more ljubavi... među koricama, naravno. Nakon Bilo je suđeno stiže novi roman Emiily Giffin.  Dolazi i ljubić Carley Fortune (Sva nova ljeta) This Summer Will Be Different, novi i od Susan Elizabeth Philipps (Dobitna kombinacija) čji romani se i kod nas prodaju u trenu. Opasna veza vampira i u romanu Bride doolazi iz "radionice" Ali Hazelwood koju pamtimo po Ljubav i neuroni i Ljubavna hipoteza.

PUBLICISTIKA

Dvije velike nove knjige govore kako umjetna inteligencija AI mijenja cijeli naš život. U Filterworldu pisac New Yorkera Kyle Chayka - kako algoritmi oblikuju našu kulturu i sužavaju naše iskustvo svijeta. Code Dependent, novinarka Financial Timesa Madhumita Murgia piše što uspon AI znači za nas kao društvo promatrajući utjecaj koji ima na devet običnih ljudi širom svijeta.

Nakon bestselera Empireland, Sathnam Sanghera nastavlja ispitivanje britanske kolonijalne prošlosti s Empireworldom istražujući njegovo naslijeđe širom svijeta. U Private Revolutions: A Coming of Age Story, novinarka Olivia Laing istraživala je i prije teme usamljenosti, pisce alkoholičare, rijeke i ljudsko tijelo. U The Garden Against Time, koji izlazi u svibnju, bliže je kući – u svom ograđenom vrtu u Sussexu – počinje istragu o zadovoljstvima i mogućnostima vrtova. gleda na život u modernoj Kini kroz živote četiri žene 1980-ih i 1990-ih, koje sanjaju o svjetlijoj budućnosti.

Novinarka Jessica Roy izvještava o dvije sestre iz Arkansasa. American Girls, Američke djevojke briljantna priča o vjerskom ekstremizmu, radikalizaciji i obiteljskim vezama: priča o Amerikanki koja je otputovala u Siriju pod kontrolom ISIS-a sa svoje dvoje djece i mužem ekstremistom i njenom sestrom koja neumorno radi kako bi joj pomogla da pobjegne. Odgojene u restriktivnoj zajednici Jehovinih svjedoka u Arkansasu, sestre Lori i Sam Sally svoje su tinejdžerske i dvadesete godine provele seleći se po jugu i srednjem zapadu, radile su za niske plaće i upadale u veze i iz njih. Uhvaćene u vječnom suparništvu, gdje je mlađa, tiša Lori štitila otvorenu i nepromišljenu Sam, na kraju se udaju za dva brata. Žive u Indiani, blizu jedna od druge i - tu su im se životi potpuno razišli. Dok je Lori uspjela napustiti nasilni brak, Sam je uvučena u svoj, pod kontrolu muža koji se polako radikalizirao preko interneta, u džihadista. S djecom sele u Raqqu u Siriju, gdje se Moussa bori za ISIS, a Sam, koja nikada nije prešla na islam, pokušava preživjeti i zaštititi djecu od zračnih napada, indoktrinacije i brutalnosti sustava ISIS-a. Lori daje otkaz i pokušava izvući sestru iz Sirije, ali nije sigurna da je Sam baš toliko nevina..... Dubinsko ispitivanje života Sama i Lori s izvještavanjem s terena iz Iraka, pruža čitateljima rijedak pogled u svijet američkih žena koje se pridružuju ISIS-u. Ispreplićući duboku dramu sa stručnom analizom, istražuje kako su pokoravanje i zlostavljanje žene u Sjedinjenim Državama, žena poput Sam i Lori iste traume koje omogućuju uspon patrijarhalnih, ekstremističkih ideologija poput ISIS-ovih. Fascinantne, rezonantne i dirljive, "American Girls" su nezaboravno putovanje – od Arkansasa do Raqqe, od obiteljskog zlostavljanja do militantnih terorističkih organizacija, kroz izvanrednu priču dviju bliskih, kompliciranih sestara.

Not the End of the World. Hannah Ritchie je 30-godišnja škotska znanstvenica i viša istraživačica na Oxfordu objašnjava zašto bi ipak moglo biti u redu da mi ljudi nastavimo imati djecu. U Burma Sahib Paul Theroux locira korijene antikolonijalizma Georgea Orwella. On je kao mladi policajac, tada Eric Blair radio u Burmi, tada dijelu britanskog Raja.

Grief Is for People (Tuga je za ljude), Sloane Crosley su memoari žalosti kao nijedni do sada, srcedrapajuća, ali duhovita knjiga nudi fascinantan pogled na izdavački svijet New Yorka. Duboko dirljiv i iznenađujuće napet portret prijateljstva i knjiga o gubitku prepuna žara za životom. Nakon boli i zbunjenosti zbog gubitka najbližeg prijatelja ona traži odgovore u prijateljima, filozofiji i umjetnosti, nadajući se okviru koji je korisniji od neizbježnih faza tugovanja. Većinu njezina odraslog života Sloane i Russell su prijateljevali i radili, jurili književnim svijeta i kroz kulturne promjene u New Yorku. Russellovo samoubojstvo potakne je na potragu da ispravi nepravdu, istraži što čini obitelj i vlasništvo dok se grad suočava sa zapanjujućim dankom koji donosi pandemija. Njena je potraga za istinom iskrena, mračno smiješna i pozlaćena empatijom, priča koja prkosi kategorijama o borbi da se zadržimo u prošlosti, a da nas ona ne proguta.

Patric Gagne je spisateljica, terapeutkinja i zagovornica osoba koje pate od sociopatskih, psihopatskih i antisocijalnih poremećaja osobnosti. Stekla je doktorat iz kliničke psihologije s disertacijom koja je ispitivala odnos između sociopatije i anksioznosti i to istraživanje postalo je temelj za proučavanja sociopatskog poremećaja, kao i temelj za njezine memoare. I evo knjige. Sociopat, fascinantni, otkrivajući memoari otkrivaju njenu borbu s vlastitom sociopatijom i nastojanje da rasvijetli taj ozloglašen, često klevetan i pogrešno shvaćeni mentalni poremećaj. Patric je shvatila da je drugima bila neugodna prije nego što je krenula u vrtić jer je nešto u vezi s njom izazvalo ljude da reagiraju na način koji nije razumjela. Sumnjala je da je to zato što nije osjećala stvari kao druga djeca: izmicale su joj emocije poput straha, krivnje i empatije. Uglavnom nije osjećala ništa ii  nije joj se sviđalo kako se to "ništa" osjeća.Pretvarala se da je kao i svi ostali, ali stalni pritisak da se prilagodi društvu bio je nepodnošljiv. Krala je, lagala, povremeno je bila nasilna, brave bi obijala u trenu, provaljivala u domove... Zašto? Da ništavilo zamijeni s... nečim.
Na koledžu su se njene sumnje potvrdile - ona je sociopat. Iako je sociiopatija prvi identificirani poremećaj osobnosti - prije više od 200 godina - stručnjaci su ga desetljećima  zanemarivali, tvrdili da nema liječenja, ni nade za normalan život. Ali kad se Patrice ponovno srela sa starom ljubavlju, dobila je uvid u budućnost izvan dijagnoze. Ako je sposobna za ljubav, to mora značiti da nije čudovište. Uz pomoć svog dragog kreće u misiju dokazivanja da milijuni Amerikanaca koji dijele njezinu dijagnozu nisu svi čudovišta. Nadahnjujuća priča o njezinom putu da promijeni svoju sudbinu i kako je uspjela izgraditi život pun ljubavi i nade.

Knjiga Splinters: Another Kind of Love Story, Leslie Jamison jedna je od najočekivanijih knjiga godine tvrde TIME, Oprah Daily, Publishers Weekly, Vogue, Vulture, The Millions, Kirkus Reviews, Lit Hub, The Story Exchange, The Messenger, Real Simple, How to Be, BookPage. Stižu “plamteći, nepopustljivi memoari”, “prodorna, intimna” priča (TIME) o ponovnoj izgradnji života nakon kraja braka i istražuje majčinstvo, umjetnosti i nove ljubavi. Leslie Jamison je jedan od najomiljenijih suvremenih glasova, pisac stvarnog, istinitog, složenog, uspoređivali su je s Didion i Sontag, hvaljena je zbog snažnog razmišljanja, dubokih osjećaja i električne proze. Nikada nije bježala od izazovnih tema - ribanja vlastite psihe i kopanja po najneodgovornijim pitanjima, do sada je u memoarima pisala o nekim od najintimnijih odnosa u svom životu: svojoj sveobuhvatnoj ljubavi prema kćeri, o raspadnutom braku koji je nekoć bio pun nade, o naslijeđu komplicirane veze njezinih roditelja. Što za ženu znači biti mnogo stvari odjednom - majka, umjetnica, učiteljica, ljubavnica? To zna Jamison i stavlja magično i svjetovno jedno uz drugo. Rezultat je djelo publicistike kao nijedno drugo, nevjerojatno duboko suočavanje s veličinom života i umjetnosti, knjiga koja žali zbog odlaska jedne ljubavi čak i dok slavi dolazak druge. Kako napredovati u radost kada nas progoni gubitak? Kako možemo tražiti nadu uz štetu koju smo prouzročili? Memoari za koje se čini da je skovan sam izraz tour de force postavlja goruća pitanja. Majstorica publicistike!

Philippa Gregory i Normal Womrn (Obične žene) I to smo dočekali! Bestselling autorica povijesnih romana objavljuje svoj magnum opusi radikalno redefinira naše razumijevanje uloga koje su obične žene imale kroz britansku povijest. Većinu povijesti napisali su muškarci i o muškarcima, koji su žene - s izuzetkom nekoliko kraljica - protjerali u sjenu. Sada Philippa Gregory otkriva važnost običnih žena, u uravnoteženoj i istinitijoj kronici koja proširuje i daje bogate detalje priči o Velikoj Britaniji. Oslanja na ogromnu arhivu da bi prepisala britansku povijest. Žene, od izrade tapiserije iz Bayeuxa u 11. stoljeću do Crne smrti 1348.nakon koje su žene kratko bile plaćene kao i muškarci, do zaređenja žena 1992. u Engleskoj crkvi koja je tada prvi put prihvatila da žena može izvesti čudo mise. Kroz priče o vojnikinjama građanskog rata, cehovskim udovicama koje su utemeljile prosperitet londonskog Cityja, , putnicama, piraticama, rudarkama, vlasnicama brodova, međunarodnim trgovkinjama, ženama koje su vodile londonska kazališta i naručivale Shakespeareove drame, i "muževa" koji su se zakonski vjenčali u crkvi i živjeli kao muž i žena, Gregory redefinira "normalno" žensko ponašanje i uključuje herojstvo, pobunu, zločin, izdaju, zarađivanje novca i svetost. Kao što kaže, obične žene stvaraju povijest. Knjiga će, najavljuju, imati crno-bijele ilustracije i umetak u boji.

Break the Cycle, Vodič za iscjeljivanje međugeneracijske traume, dr. Mariel Buqué Kako prenijeti snagu a ne bol onima koje volite? Kada fizička rana ostane nezacijeljena, ona nastavlja uzrokovati bol i može zaraziti cijelo tijelo. Kada su emocije neizliječene uzrokuju štetu koja se širi na druge dijelove našeg života, povrjeđujući našu obitelj, prijatelje i kolege. Na kraju se ta ozljeda dalje širi, pogađajući cijele zajednice i obitelji kroz generacije. To je međugeneracijska trauma. Može nas dovesti do toga da ugodimo ljudima, postanemo suovisni u odnosima, pa i otuđeni od obitelji. Rane su složene i nastavljaju napadati naše umove, tijela i duh dugo nakon toga. Dr. Buqué donosi revolucionarni vodič za liječenje naslijeđene traume ispreplićući znanstvena istraživanja s praktičnim vježbama i pričama iz svoje terapeutske sobe. Pomoći će vam da shvatite kako se trauma nasljeđuje s jedne generacije na drugu, kako prekinuti krug i poremetiti tijek međugeneracijske traume terapijskim vježbama te vas potaknuti da je prenesete dalje snaga – a ne bol – budućim generacijama. Međugeneracijsku traumu prebacite na međugeneracijsko obilje.

Infectious Generosity, Chris Anderson Pred licem zastrašujućih svjetskih problema, naša se ljubaznost može činiti prilično nedostatnom. Ali što kada bi ga se turbo napunila? Što je potrebno da ljubaznost postane viralna? Pitanje je to koje voditelj TED-a Chris Anderson istražuje u svojoj novoj knjizi. Ispod radara, bezbrojni herojski pojedinci otkrili su kako davati na način koji inspirira druge. Knjiga koja može pomoći u stvaranju nade na ljudske mogućnosti u 21. stoljeću. Više od 20 godina, Anderson je iz prve ruke vidio kako se ideje mogu širiti. Snagom interneta, pomogao je najhrabrijim svjetskim misliocima da podijele svoje koncepte koji su najviše uzdigli i koji su promijenili svijet. Potiče nas da iskoristimo Internet kao snagu koja spaja ljude a ne razdvaja - manifest i knjiga za polazak na putovanje velikodušnosti.

A znate li što je najbolje? Ovo je tek djelić novih naslova koji nam dolaze 2024. 

Sandra Veić Sukreški

Pretraga