Košarica
Izbornik

Žena iz snova – Karen Hamilton – u ljubavi i ratu sve je dozvoljeno

Žena iz snova – Karen Hamilton – u ljubavi i ratu sve je dozvoljeno
S engleskog prevela: Jelena Pataki

Odmah ću vam reći da me je oduševila ova knjiga – od ideje do autoričinog stila pisanja. Želite li pročitati triler koji se ne temelji na krvožednim i nerealnim ubojstvima, već je knjiga dobra psihološka analiza koja daje uvid u tamnu stranu psihe, onda je to pravo štivo za vas. Ja baš volim takve.

Kako je to kad jedan od partnera (muškarac u ovom slučaju) znogira partnericu a ona to ne može prihvatiti? Kako navesti nekoga da se zaljubi u drugu osobu? Dobra pitanja? E, pa ovaj psihološki triler je upravo o tome.

Juliette Price (koja se prije zvala Elizabeth, no svi su je zvali Lily) u svojim kasnim dvadesetim godinama života točno zna što želi i tko želi biti. Kako bi bila što bliže Nateu, svojoj „bivšoj ljubavi“  koji je po zanimanju pilot,  ona čak postaje stjuardesa iste zrakoplovne kompanije, a da on o tome pojma nema.  Juliette je apsolutno sigurna da su ona i Nate namijenjeni jedno drugome. Sudbinu se ne može prevariti niti zaobići - njezina je misao vodilja. I uvjerenje.

To što ju je Nate šest mjeseci prije toga ostavio njoj ne znači ništa. Juliette je napravila detaljan plan i točno zna kako će vratiti Natea u svoj ni po čemu poseban život jer tek će tada, uvjerena je, njezin život moći postati posebnim. Kod Juliette sve se vrti oko Natea i njegove obitelji. Ona razvija pravu opsesiju prema njemu jer „Ona“ je ta savršena djevojka i  prijateljica koja će mu pokazati koliko ga iz dubine svoje duše još uvijek voli, pa čak i po cijenu da Nate  prvo mora naučiti bojati je se. Juliette je sigurna da će je prepoznati kao samouvjerenu, uspješnu i samostalnu buduću ženu. Sve je podredila  tom cilju. Nate je čovjek njezinih snova. Smijeh, sreća i zabava su ono što želi. Došlo je vrijeme da to i ostvari. Po cijenu svega.

Kao tinejdžerica Juliette se osjećala beznačajnom i nevoljenom, a to joj dodatno daje motiv da smatra da, nakon svega što je prošla zaslužuje tuđe poštovanje, posebice muško. Povrede koje nose ovisnički odnosi, vraćaju čovjeka na mjesto gdje je primarna povreda nastala. Osjećaj emocionalne gladi u odrasloj dobi bolan je podsjetnik na ljubav ili pažnju koje smo bili gladni još kao djeca.

Iako je Juliette ekstremno naporna, ona je junakinja koju kroz čitanje jednostavno morate zavoljeti. Prvo vam ide na živce, ali kako roman primiče kraju ona postaje sve simpatičnija i kao da za nju moramo razviti posebno razumijevanje. Kroz priču se malo po malo, otkriva Juliettina prošlost. Njezin odnos s majkom, ocem i bratom, ali i školskim prijateljicama. Čak i prolog ukazuje da je njezino djetinjstvo naglo zaustavljeno pa saznajemo za tragičan događaj koji će zauvijek promijeniti njezin daljnji život. Nemoguće je pobjeći od prošlosti, možemo se jedino s njom suočiti. Hoće li Juliette u tome  uspjeti?

Ovu knjigu sam većim djelom čitala upravo u avionu, za vrijeme leta. Bilo je to  dodatno zanimljivo iskustvo, da još bolje upoznam i razumijem ovu otkačenu antijunakinju kojoj nezamislivo puno stvari polazi za rukom, kada to želi. Jedino nas drži u neizvjesnosti kada pokušava ljubav iznuditi na silu.

Nažalost poznavala sam jednu žensku osobu koja je to također mislila. Iznuditi ljubav na silu uz raznorazne ucjene. Dakle sve je moguće, a znamo da život piše uvijek najbolje romane.

Pretraga