Košarica
Izbornik

Želja – Mana Pass – život nas uvijek vodi na mjesto koje je bolje

Želja – Mana Pass – život nas uvijek vodi na mjesto koje je bolje
"Otišao je, a ona je pala na pod. Plakala je slomljena i sama. Kako je došlo do ovoga? Kako je završila ovdje? Koliko njezino srce uopće više može podnijeti? Nije znala koliko je vremena provela sklupčana na podu i vjerojatno nikada više ne bi ni ustala da nije čula Janu kako plače. Došla je do svoje kćeri i nježno je poljubila. Obrisala je svoje suze s njezina lica, zagrlila je i legla s njom na kauč. Nije ju željela pustiti. Nije željela ni sekundu pustiti jedino što ima u svom životu."

Svi mi povremeno prolazimo kroz teška vremena i loša razdoblja. To se upravo događa i glavnoj junakinji ovog sjajnog romana kojeg, kada ga počnete čitati nećete ispuštati iz ruku. Ja sam ga progutala u dva dana, a to mi se zbog obima posla rijetko događa. Pisan je jednostavnim stilom i prikazuje realan život male sredine u Hrvatskoj. Nora je rođena u Kutini iz koje je otišla studirati u Osijek gdje se zaljubila u Viktora i tu se odlučila skrasiti. Iako je u roku završila fakultet ne može pronaći posao. Osim toga, ostane sama i sve što nalazi u potrazi za poslom su oglasi za stručno osposobljavanje, a s tom plaćom ne može sebi i kćeri osigurati ni najosnovnije stvari za život. Nora se osim s papirologijom, institucijama i pogreškama lošeg sustava bori i sa silnom nepravdom koja je izbezumljuje. Poznato, zar ne? Nora osjeća na svojoj koži svu krutost sustava i neosjetljivost pojedinca za druge oko sebe. Istina koja se naglašava je da što se više trudimo, to više imamo, nekako kao da u Norinom životu  ne funkcionira.  Izazov, sukob, gubitak i nesigurnost se naposljetku pokazuju kao nevjerojatno prikladna sredstva za rast naše junakinje, kad dobije ideju da se sama izbori za sebe i pruži sebi i kćeri život kakav zaslužuje. Sigurna sam da ćete i vi nakon par stranica ovog domaćeg prvijenca postati "gutač" stranica i vrlo se brzo u njemu pronaći na ovaj  ili  način. 

"Želja" je prva knjiga, od ukupno pet, koliko ih književni dvojac Mana Pass (pseudonim koji nema neko posebno značenje) planira napisati. Radi se o pet romana o pet djevojaka koje su zajedno pohađale gimnaziju u Kutini nakon koje su se razdvojile kako je koja upisala fakultete u različitim gradovima (svaka knjiga na taj način  promovira i progovara o nekom od hrvatskih krajeva i gradova). Nakon deset godina našle su se na kavi u Kutini i pričaju jedna drugoj svoje živote. Svaka knjiga predstavlja životnu priču jedne od njih. Svih pet knjiga predstavlja ŽIVOT. 

Autorice – Marinu Kuleš, marketing menadžericu i Natašu Debeljak inženjerku kemije upoznala sam prije nekih osam mjeseci kad su mi se javile u inbox s porukom da bi mi željele predstaviti svoj prvi roman koji su zajednički tj. četveroručno napisale. Moram priznati da me oduvijek fasciniraju ta pisanja u dvoje. Kako se to piše u dvoje i kako se ti različiti tekstovi i stilovi usklađuju? Popile smo vrlo ugodnu kavicu  i odmah se zbližile. Intuicija mi je odmah signalizirala  da se radi o vrlo upornim, marljivim i talentiranim ženama koje neće olako odustati od svojih snova. A to je da će napisati ukupno pet romana o pet različitih hrvatskih žena i njihovim sudbinama. Tako je i bilo. Pokrenule su facebook i Instagram stranicu @put rukopisa na kojima su autentično opisivale sve što im se događalo s rukopisom nakon našeg sastanka. Pažljivo su me saslušale, uvažile sve moje savjete i eto, ovih dana im je izašla prva knjiga. Impresivno nema što! Čestitke autoricama koje su knjigu neki dan promovirale u vrtu muzeja Mimare. Na sve su mislile.  Nakon čitanja jedva čekam izlazak drugog romana koji će se zvati "Istina" i koji će nam ispričati što se dogodilo s Emom koja je studirala u Zagrebu. Do tada u miru progutajte "Želju". 

Pretraga