Košarica
Izbornik

Zanimljive činjenice o knjižnicama

Zanimljive činjenice o knjižnicama
Knjižnice su za mene uvijek bile posebna čarolija. Od kada pamtim svoje djetinjstvo, s majkom sam odlazila u tu, meni najvažniju ustanovu. Sjedile smo i prelistavale knjige, pričale priče iz knjiga i onda bih za doma mogla izabrati tri meni  najdraža naslova. Ta ljubav između mene i knjižnica nije nikada prestala. Redovno sam ih pohodila, obilazila, pregledavala i sanjala kako bi bilo divno raditi u knjižnici. Ali onda me život odveo na drugu stranu. Završila sam pravni fakultet i počela raditi poslove koje ne volim - i tako pune 22 godine. No i dalje sam odlazila u knjižnice, pogotovo kada sam negdje na putu. Prvo što pogledam u vodiču nekog grada - gdje je nacionalna ili sveučilišna biblioteka. Odlazim tamo i uživam, u miru i tišini, u bojama i mirisu knjiga.
Drago mi je da su knjižnice i dan danas jedne od najposjećenijih ustanova iako bi možda pomislili da nije tako. Mladi, djeca i odrasli redovno obilaze knjižnice gdje se druže, čitaju, uče, posuđuju knjige. Neka tako i ostane. Jer ipak su knjige "najbolje oružje" na svijetu, a u knjižnici se uvijek moguće najbolje naoružati, zar ne?
No postoje i zanimljive činjenice o knjižnicama za koje možda niste znali. Ovim putem vam ih želim približiti. Naučite nešto, zabavite se i svakako se upišite u najbližu gradsku knjižnicu.
Zanimljivosti:
1. U SAD-u postoji više javnih knjižnica od McDonald'sa.
2. U Kopenhagenu je 2000. godine otvorena "ljudska knjižnica" u kojoj si svaki korisnik može izabrati jednog čovjeka, sjesti s njim i slušati njegovu priču.
3. Sveti Lovro zaštitnik je knjižničara
4.  Gradska knjižnica Crikvenica jedina je knjižnica u Hrvatskoj koja je službeno udomila mačka. On je Car Edgar.
5. Postoji i knjižnica mirisa 
6. Zakasnina i pol 
7. Knjižnica za čarobnjake
8. Šišmiši prijatelji knjiga 
9. Najmanja knjiga 
10. Knjižnica u shopping centru 

Pretraga