Košarica
Izbornik

Vrati me – B.A. Paris – visoka psihološka napetost

Vrati me – B.A. Paris – visoka psihološka napetost

Uživala sam u trileru prvijencu "Iza zatvorenih vrata" britanske autorice B. A. Paris i to mi je bila svojevrsna garancija da će i ovaj njen najnoviji triler biti jednako dobar. Nije me razočarala.

Priča počinje vraćanjem dvanaest godina unatrag, kad su Finn i Layla bili mladi zaljubljeni par. On je već tada bio uspješan investicijski menadžer dok je Layla bila povučena i samozatajna mlada djevojka  pomalo izgubljena u glavnom gradu Engleske. Nije bila gradska cura. Finn se u Laylu doslovno zaljubio na prvi pogled. Ta osamnaestogodišnjakinja kao da ga je začarala. Njegov prijatelj Harry s kojim je tada dijelio stan, posao i život nikako to nije mogao shvatiti. No njihova ljubavna idila ubrzo je naprasno prekinuta nakon povratka sa zajedničkog skijanja iz francuskog Megeva, kad Finn na putu kući skreće na obližnje odmorište s autoceste kako bi otišao na zahod. Parkiralište je bilo pusto izuzev nekoliko automobila i kamiona. Nakon povratka iz zahoda Layla je nestala. Sve to saznajemo iz Finnovog pričanja u prvom licu. Od prvih redaka knjige počinje ta specifična hitchcockovska napetost. Znamo da nije baš sve bilo tako kako nam Finn prenosi, ali jedno je sigurno a to je da  zaustavljanje na autocesti nepovratno promijenilo njihove živote. Iskaz koji je Finn dao policiji nije bio potpuno istinit. Što je to Finn prešutio?  Layla je doista nestala, ali policija nije uspjela ući u nikakav trag nestaloj Finnovoj zaručnici, a njeno tijelo nije nikada pronađeno. 

Dvanaest godina kasnije Finn je zaručen s Laylinom sestrom Ellen. Žive ugodno i financijski zbrinuto  u  engleskom mjestu Simonbridgeu do trenutka kada Finna ne nazove stari prijatelj kako bi mu javio da su Laylu vidjeli  blizu kućice koju su dijelili dok su još bili ljubavni par, a koja već dvanaest godina stoji zatvorena i obavijena izvjesnom tajnovitošću. Istovremeno Ellen, njegova zaručnica a Laylina sestra u vrtu, na zidiću ispred kuće otkriva rusku lutkicu – matrjošku, koju kod nas zovu babuška, a za koju misli da ju je Layla ukrala kad su bile djevojčice. Lutkica simbolizira prošlost i neraščišćene račune.  Iz dana u dan te se lakirane drvene lutkice počinju pojavljivati sve češće i na sve neobičnijim mjestima. Poruka se čini sve jasnijom. Netko želi dojaviti Finnu i Ellen da je Layla negdje u blizini, da je možda živa i da ih prati. Kako rastu sumnje raste i napetost. Tragova je sve više. Priči dodatno daje čar to što je svo vrijeme priča Finn koji baš nije mjerodavan pripovjedač. Kao čitatelji znamo da će se rješenje slučaja uskoro pojaviti. Ali kakvo? Nastupa efekt čitanja koji svi volimo - ne možete više ispustiti knjigu iz ruke dok ne saznamo što se je u stvari dogodilo. Ljubitelji inteligentne psihološke neizvjesnosti i ponuđenog rješenja bit će bogato nagrađeni neočekivanim raspletom ovog neobičnog ljubavnog trokuta  ali i psiholoških portreta raznih poremećaja ličnosti.

Pretraga