Košarica
Izbornik

Tri omiljene Netflix serije ovog proljeća - kažu knjige su dobre a gledanje TV je loše. No je li to zaista tako?

Tri omiljene Netflix serije ovog proljeća - kažu knjige su dobre a gledanje TV je loše. No je li to zaista tako?
Od jeseni 2020. mene i muža drži groznica gledanja dobrih Netflix serija. Do tada nismo patili od te bolesti. Kažu knjige su dobre a gledanje  televizije je loše. To je uobičajena percepcija svijeta. No je li to zaista tako? Ako dan provedete sklupčani s knjigom, tada vas smatraju intelektualcem. Ali kad provedete dan gledajući televiziju, postajete takozvani "couch potato". Kažu još da  gledanje televizije ubija moždane stanice. Ali što je s čitanjem knjiga? Je li to stvarno dobro za ljude? Groucho Marx jednom je rekao - „Smatram da je televizija vrlo edukativna. Svaki put kad je netko uključi, ja odem u drugu sobu i pročitam knjigu." Ali zašto je to tako? Zašto gledanje televizije ne može biti jednako edukativno kao čitanje knjige? Postoji li stvarna razlika između gledanja "Igra prijestolja"  i čitanja knjige? Napokon, ima svakakvih knjiga. Neke od njih su nezaboravne, neke su manje dobre, a neke su  jednostavno užasne. Isto se odnosi i na filmove i serije. Je li  moguće napraviti tako jednostavnu kategorizaciju da su knjige dobre, a TV je loša? Pogotovo su dobre serije poseban izazov. Jednom kada ih počneš gledati navučeš se na njih i ne možeš prestati. Iz njih se također da puno toga naučiti. O ljudskom ponašanju, o manipulaciji, o tipovima ličnosti, o psihopatima, o obiteljskim zavrzlamama....... Zato s vama hoću podijeliti moje TOP 3 serije na Netflixu ovog proljeća: THE SERPENT - true crime serija 
Novu "true crime" seriju i njezinih osam nastavaka, koja prati zločine Charlesa Sobhraja - hladnokrvnog psihopata, manipulatora i ubojice koji se lukavo izvukao od smrtne kazne iako je 70-tih godina prošlog stoljeća počinio na desetke stravičnih ubojstava ne možete prestati gledati. Zato se pripremite na noćno bdijenje. Žrtve su mu bili naivni mladi turisti, backpackeri, hipiji  koji su putovali jugoistokom Azije. Svoje je žrtve drogirao, pljačkao i ubijao. Krivotvorio je dokumente i putovao pod tuđim imenima, a pomagala mu je njegova ljubavnica Marie Andre iz Quebeca. Nevjerojatno potresna istinita priča koja se pretvara u horor.
Odličan primjer kako malo ljudi mari za zločine, baš ih je briga što se pored njih odvijaju najgore otmice i ubojstva i koliko treba istini da izroni iz najdublje tame. Na kraju se među stotinama ravnodušnih i otupjelih na Zlo pojavi jedan čovjek koji mari. Ali on kao pojedinac treba puno energije i vremena da "otkopa" istini put. U ovom slučaju su mnogi vidjeli, svjedočili, znali ali nisu ništa prijavili niti ih je bilo briga. Zahvaljujući jednom savjesnom zaposleniku nizozemske ambasade u Bangkogu pokrenulo se razotkrivanje ovog manijaka i ubojice.
Napetost u ovoj seriji je zaista neizdrživa. A glumci su fenomenalni.
BLOODLINE -  napeta obiteljska psihološka  drama s elementima trilera
Prica je to o obitelji Rayburn na obali sunčane Floride. Robert i Sally su već roditelji u godinama (Sam Shepard i Sissy Spacek) i imaju četvero djece. Tri sina i jednu kćer. John, Meg i Kevin žive pod plaštom uspješnih roditelja koji vode hotel uz samo more.  John je lokalni šerif, Meg je odvjetnica a najmlađi Kevin popravlja brodske motore. Naizgled sretna i dobro stojeća obitelj. Zaplet počinje maminim okruglim rođendanom i povratkom “izgubljenog sina” Dannyja. Zašto je Danny crna ovca obitelji, zašto ga otac izbacuje iz oporuke i kakvi su odnosi među braćom i sestrom? Pomalo se otkrivaju  mračne tajne ove naizgled jako uglađene i sretne obitelji. Počinju ispadati  kosturi iz ormara, a to obično ima neugodnu naviku da sve uključene natjera da upoznaju svoju tamnu stranu. Napetost je prisutna od prve scene. Serija u kojoj je svaki detalj bitan (iako toga u početku nismo svjesni) i koja, kako ide prema kraju, sve više dobiva na efektnosti sve dok se posljednja četvrtina sezone ne pogleda u dahu. Ben Mendelsohn sjaji u ulozi Dannyja Rayburna, razmetnog i prošlošću opterećenog sina koji se u poznijim godinama pokušava vratiti svojoj obitelji koja upravlja predivnim ljetnim resortom.
3. EL INNOCENTE - prema romanu Harlana Cobena - je li osveta najsigurniji način da se postigne pravda.
Odlična španjolska mini serija koja će vas ostaviti bez daha. Obiluje brutalnim scenama ubijanja, seksa i raznoraznih osveta. Zato oni sa slabijim želucem neka je ne gledaju. Glavni  lik (zgodan do bola) je Mateo Vidal. Nakon što je slučajno ubio mladića u tučnjavi  ispred jednog bara, Mat provodi četiri godine u zatvoru. Taj događaj će mu u potpunosti odrediti život. Nakon što završi njegova zatvorska patnja i kazna, Mat obnavlja svoj život, uz pomoć svog brata, postaje odvjetnik, i upoznaje Oliviju Costu, s kojom se ženi. Jednog dana, međutim, Mat primi šokantne Olivijine golišave poruke iz nepoznate  hotelske sobe. Ovo će biti početak Matove mahnite utrke da otkrije istinu i dokaže svoju nevinost. Poruka ove serije je da onaj tko ne može zaboraviti i oprostiti , ruši most preko kojeg sam mora prijeći. Serija obiluje nepredvidivim preokretima da će vam se zavrtjeti u glavi.

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2023-03-25 01:57:00