Košarica
Izbornik

Trenutno čitam - Progon - Alessandro Pipern

Trenutno čitam - Progon - Alessandro Pipern

Sretna sam da mi je u ruke došla knjiga nagrađivanog Rimljanina dandyjevskog modnog izričaja, s lulom u ruci kao omiljenim priborom, sveučilišnog profesora francuske književnosti specijaliziranog za Prousta. "Progon" (Persecuzione, 2010), prvi dio diptiha naslovljenog "Prijateljska vatra sjećanja" (Il fuoco amico dei ricordi) te nastavak "Nerazdvojni" (Inseparabili, 2012) o dvojici u međuvremenu odraslih sinova središnjeg lika iz prethodnika je genijalna knjiga i osvojila me na prvu.

Rimski se onkolog našao usred pedofilskog skandala. O sumnjama na aferu s dvanestogodišnjom djevojčicom, i to bliskom svojoj obitelji, njezin navodni akter saznat će sa središnjeg dnevnika, okružen obitelji - ženom i sinovima u dizajnerski minimalističkom dnevnom boravku, za večerom koja će ostati netaknuta i ujedno posljednja obiteljska, kao simbol njihovog u djeliću sekunde uništenog povjerenja i zajedništva. Slijede retrospektivni ulomci o, do tog trenutka, skladnom braku, predanom odgoju djece i međusobnoj privrženosti dvojice karakterno različitih dječaka - sve u scenografiji otmjenog rimskog predgrađa. Do kraha njegove besprijekorne građanske egzistencije dovode izmišljotine obijesne djevojčice iz nouveau riche miljea, djevojke njegova mlađeg sina. P

ipernova pripovijest silovito će se zakoturati, bolje rečeno eksplodirati in medias res, Leovom do tada jedinom, ali zato ekstremnom i na koncu letalnom životnom krizom. Zapitat ćemo se kakva li je to njegova žena Rachel, koja će, kako se isprva čini, bespogovorno povjerovati neprovjerenim optužbama jedne ne posve funkcionalne curice iz opskurne obitelji, koju jedva poznaje i koja joj je otpočetka nesimpatična, ali i senzacionalističkim napisima sumnjive vjerodostojnosti pa bez imalo krzmanja okrenuti leđa dugogodišnjem partneru. S vremenom shvaćamo da će ta žena učiniti sve kako bi zaštitila djecu, ne samo od medijske falange, nego i od oca slabića, nepopravljivo nesposobnog uhvatiti se ukoštac s realnošću.

Pretraga