Košarica
Izbornik

Trenutno čitam - 3 fenomenalne knjige

Trenutno čitam - 3 fenomenalne knjige
1. Sisi - Allison Pataki (izdavač Lumen)  Nakon mog posjeta Beču i palači Hofburg gdje sam razgledala muzej apartman u kojem je živjela carica Sisi, bacila sam se na čitanje ove nepoznate i dirljive priče o austrougarskoj carici Elizabeti, princezi Diani svojega vremena... Zadivljujući povijesni roman koji se čita u dahu. Elizabetu – koju su od dragosti svi nazivali Sisi – udanu za cara Franju Josipa, narod je obožavao i proglasio je svojom vilinskom kraljicom, ali iza tog vanjskog blještavila skrivala se mudra i nesretna žena. Sredinom 19. stoljeća bečkim dvoranama palače Hofburg nije odjekivao samo zvuk carskih valcera i točenja šampanjca već se njima provlače i kušnje, suparništva i okrutne intrige. Sputana strogim protokolima i krutim brakom, Sisi postaje sve nemirnija. Uvijek slobodnog duha i neukrotive naravi, nalazi mir na imanju u okolici Budimpešte. Jaše svoje voljene konje i uživa u posjetima mađarskoga grofa Andrássyja, muškarca u kojega se zaljubila protiv svoje volje. No tragične vijesti bude Sisi iz sna..... 2. Djevojke - Emma Cline (izdavač Profil)  Maestralan roman mlade Emme Cline – roman koji je ovog ljeta postigao golemi uspjeh kod američke publike i kritike te se objavljuje na više od 36 jezika – kirurškom preciznošću ulazi u um djevojaka u nježnoj dobi kad je želja za prihvaćanjem važnija od svega, ispisujući nezaboravan portret djevojaka koje se pretvaraju u žene, ali i trenutka u životu kad sve, tako lako, može poći u krivom smjeru.. Evie Boyd, usamljena i osjetljiva tinejdžerica, upoznaje skupinu djevojaka koje ju uvlače u komunu kojom upravlja karizmatični vođa. Prvijenac američke spisateljice, priča o tinejdžerici i njezinu ulasku u kult, temeljena je na priči o Charlesu Mansonu i njegovoj kvazihipijevskoj komuni odgovornoj za seriju stravičnih ubojstava 1969. 3. Specijalna potreba - Lada Vukić - (izdavač V.B.Z.)  - najbolji neobjavljeni roman 2016 
"Specijalna potreba" je roman koji afirmira ono nešto autentično ljudsko u nama. Hrabar i potresan tekst koji je tako napisan da čitajući ga, postajemo bolji ljudi.
Protagonist romana Specijalna potreba desetogodišnji je dječak Emil koji živi s majkom u unajmljenom stanu u nekom neimenovanom gradu. Samohrana majka teško sastavlja kraj s krajem iako se ubija od posla. Sinu, koji ima problema s nogama i k tome boluje od mutizma (poremećaja govorne komunikacije), daje svu ljubav i bori se da se, u nesklonoj sredini, što bolje socijalizira. U vrlo vješto i precizno voljenoj priči o hendikepiranom dječaku koji se na svakom koraku, osobito u školi, susreće s nerazumijevanjem i nedostatkom empatije, zbiva se i jedan kratkotrajni ljubavni zanos, dramatični lomovi među likovima, neobični susreti s dilerom, filozofska razmišljanja starog slijepog profesora i Emilovo natjecanje s njim u slušanju šumova.

Pretraga