Košarica
Izbornik

TI – Caroline Kepnes - opasna opsjednutost

TI – Caroline Kepnes - opasna opsjednutost
Prevela: Jelena Pataki

Važan dio ove priče događa se u knjižari i vrti se oko knjiga i pisanja. To me je odmah, na prvu privuklo jer mi je zvučalo obećavajuće. Ali, što sam dalje čitala nekako sam gubila volju. Stil pisanja mi nije sjeo i počela sam preskakati neke dijelove knjige. To je kod mene lagani alarm da knjiga nije ono što sam očekivala. Stoji da je priča zastrašujuća, da nas upozorava do kuda nas može dovesti otvorenost i izloženost na društvenim mrežama, ali moram priznati da meni ovaj roman nema genijalnost i hipnotičnost kakva mu se pripisuje na koricama. Meni je bio pomalo dosadan i monoton. Dobrih knjiga na temu  "stalkera" ima dovoljno. 

Joe Goldberg je na prvu zgodan i šarmantan mladić koji je spreman konačno se zaljubiti. Kad u knjižaru u kojoj radi, ulazi lijepa studentica kreativnog pisanja Guinevere Beck on odmah pomisli da je to djevojka s kojom se želi bolje upoznati i ljubovati. Osjeća da je mora ponovno vidjeti i radi ono što bi danas svatko učinio u sličnoj situaciji: googla njezino ime i provjerava na svim mogućim društvenim mrežema sve o njoj. Kako ona ima neobično i ne baš često ime vrlo brzo saznaje sve o njoj i gradi plan kako bi je "slučajno" ponovo "sreo". Počinje je pratiti, naravno već zna gdje stanuje, kako živi, s kime se druži i s kime spava. Kao čitatelju vam je odmah jasno da je Joe opsesivan tip i da želi potpuno preuzeti kontrolu nad Beckinim životom. Joe je pravi stalker. Pri tome ne bira sredstva da ukloni sve koji mu stoje na putu ostvarenja njegovog plana. Joe nije ono što se pretvara da jest. On itekako ima tamnu stranu. Jasno je da će ta veza izmaknuti kontroli, a ponori koji se otvaraju imaju fatalne posljedice. Iako sam imala velika očekivanja od ove knjige, ona se nisu ispunila. Početak je uzbudljiv, međutim prema sredini knjige radnja se usporava, ništa značajno se ne događa, a i kraj je dovoljno predvidljiv. Uhođenje je uvijek intrigantna tema i sama po sebi stvara tu neku depresivnu atmosferu. Autorica ovog romana je to propustila postići. Ovaj roman ima još jednu posebnost a to je ta da je ispričan u prvom licu od strane počinitelja koji sam zaranja i izranja u i iz  svoje bolesne psihe. Joeov me je unutarnji monolog prilično iscrpio i vrvi nepotrebnim vulgarnostima koje nemaju smisla. Takav stil pisanja mi nikako nije sjeo.  Nema potrebne napetosti, nema straha, opasnosti, uzbuđenja i nepredvidljivosti koji svakako idu uz ovakvu temu. A nema niti istrage i odgovornosti za počinjene zločine. Zaista ne želim na taj način biti uvučena u psihu nekog manijaka i predatora. 

Po ovoj knjizi nastala je i popularna serija na Netflixu u kojoj glumi Penn Badgley (Gossip Girl). Seriju nisam gledala, ali čini mi se da bi ovaj roman u obliku pokretnih slika mogao čak biti bolji od knjige.

 

Pretraga