Košarica
Izbornik

Snaga ljudskih vrlina – Nikola Greb - svaka osoba može i treba raditi na razvijanju vrlina

Snaga ljudskih vrlina – Nikola Greb - svaka osoba može i treba raditi na razvijanju vrlina

Vrlina je jedan od glavnih pojmova etike još od antičke filozofije.

Razmišljate li kada o svojim vrlinama? Ili samo znate nabrojati svoje mane? Napravite mali eksperiment. Zapišite onako na prvu vaše vrline? Koliko ste ih nabrojali? Jeste li zadovoljni nabrojanim? Bi li ih moglo biti više? Kada razmišljate o svojem partneru, roditeljima ili prijateljima, mislite li prvo na njihove mane ili na njihove vrline?

Ova knjižica puna pozitive i motivacije će vam upravo u tome pomoći. Čim sam je primila u ruke i prolistala dopala mi se,  digla mi je raspoloženje i potvrdila da pozitivno razmišljanje bez razvoja osnovnih vrlina najčešće vodi prema ispraznosti, neautentičnosti, depresiji i nemiru prihvaćanja činjenice o konačnosti i prolaznosti našeg života. Ne postoji prečica na putu do sreće niti ćemo je ostvariti ponavljamo li neke afirmacije, ili forsiramo pozitivne rečenice podređujući svoj život ispunjenju trenutačnih potreba ili tuđih očekivanja. Važno je doći u kontakt nas samih sa sobom. Svatko se treba upitati što ga ispunjava i što ga čini dubinski sretnim. Svemir se neće sam od sebe pobrinuti za nikoga od nas. Na nama je da to učinimo za sebe. Pokrenimo jednu od najvažnijih i najuzvišenijih ljudskih vrlina zahvalnost i razvijajmo istovremeno i ostale predložene vrline: znatiželju, kreativnost, ljubav prema učenju, mudrost, hrabrost, upornost, iskrenost, entuzijazam, ljubav, altruizam, socijalnu inteligenciju, timski rad, pravednost, opraštanje, poniznost, razboritost, nadu, smisao za humor i svrhu. 

Ova knjiga je po meni jako dobro i pregledno  koncipirana. Postoji uvod, zatim nas autor vodi kroz povijest bavljenja ljudskim vrlinama kojom prolazimo kroz konfucijanizam, budizam, antičku Grčku, kršćanstvo, a na kraju nas autor informira što o vrlinama kaže znanost i humanistička psihologija. Saznajemo da je uz pomoć znanstvenih metoda sastavljen popis od 24 ljudskih snaga grupirane u šest temeljnih vrlina:

  • mudrost i znanje

  • odvažnost

  • humanost

  • pravednost

  • umjerenost

  • transcendentnost

Autor zatim prelazi na drugi dio knjige u kojoj želi potaknuti ono najbolje u nama. Svako poglavlje posvećeno je jednoj od vrlina i njezinom razvoju. Tu nam autor prvo priča priču iz života o pojedinoj vrlini (što bude jako zanimljivo i zabavno te se lako pamti), zatim postavlja čitatelju pitanja vezano za tu vrlinu, nudi po tri citata, dijeli s nama zanimljive činjenice za navedenu vrlinu i na kraju u zelenom istaknutom okviru potiče čitatelja na razmišljanje i djelovanje. Možemo reći, nudi nam alate kako da osvijestimo pojedinu vrlinu i kako da se pokrenemo i djelujemo u smjeru razvijanja iste.

Zato uz čitanje ove knjige imajte pripremljenu neku teku, notes ili veliki komad papira i pišite slijedeći autorova pitanja i poziv na djelovanje. Ovo nije knjiga koja se čita u dahu. Dapače i sam autor daje naputak da je čitate polako i s odmakom od nekoliko dana po pojedinoj vrlini i poglavlju. Tako ćete imati više vremena za razmišljanje, zapisivanje i djelovanje. Na kraju zapišite na papir svoju osobnu misiju i svrhu te krenite na put njenog ostvarenja uz usvajanje novih korisnih navika koje će dovesti do razvoja najvećih potencijala -  hrabro, pozitivno i s karakterom.

"Vrlina ne dolazi od bogatstva, ali bogatstvo, i sve druge dobre stvari, dolazi od vrline." Sokrat

Pretraga