Košarica
Izbornik

Savršena majka –Aimee Molloy – konačno jedan "savršeni" psihološki triler

Savršena majka –Aimee Molloy – konačno jedan "savršeni" psihološki triler
prevela: Andrea Marić

Trenutak nepažnje, sklop neobičnih okolnosti i u trenu se dogodi ono najgore….

One su grupa "svibanjskih majki" koja se nalazi jednom tjedno u parku u Brooklynu kako bi međusobno podijelile svoje opsesivne majčinske brige, dileme i radosti. Sve su novopečene mame koje su svoje bebe rodile u svibnju, a teme o kojima pričaju su porođaj, dojenje, nespavanje, promjena raspoloženja, umor ili brige oko vlastitih karijera. U grupu su se uključile preko mrežne stranice Village. Neke iz grupe nisu se tjednima usuđivale izaći iz kuće, druge su jedva čekale da se nađu. Prijateljstva su se sklapala dok su nove žene dolazile, a druge odlazile. Ali, tri su mame redovito dolazile u park. 

Francie, nesuđena fotografkinja, maskota grupe bila je štreberica kojoj je bilo važno da je vole. Uvijek je prštala optimizmom.

Colette, spisateljica u sjeni  ljepotica je kestenjaste kose, jedno savršeno žensko u koju je svaka od cura bila platonski zaljubljena. Uvijek je donosila muffine iz skupe pekarnice.

I Nell, cool Britanka koja ne mari za knjige i savjete stručnjaka već vjeruje vlastitom instinktu i koja se mora vratiti na posao prije nego što to želi, jer zarađuje više od svog muža, a i njezini je šefovi pritišću da se što prije vrati.

Tu je i Winnie, uvijek pomalo sa strane, uvijek pomalo tajanstvena, tiha i predana samohrana majka o kojoj  ostale žene više saznaju nakon što je njezin sin, Mida, netragom nestao.

To se dogodilo nakon  prijedloga da se jedne vruće ljetne večeri, na Dan neovisnosti,  barem na kratko odvoje od svakodnevnog života i uspavljivanja djece, te da se u  večernjim satima nađu u obližnjem baru. Jedino Winnie, samohrana majka ostavlja svog sinčića od sedam tjedana s dadiljom Almom koju joj je preporučila i organizirala Nell. Te se večeri u baru događaju neki čudni sinkroniciteti i kad se Winnie vrati kući, njezin je sinčić Mida netragom nestao. Dadilja Alma je na kratko čvrsto zaspala i ništa neobično nije ni čula ni opazila. Ubrzo se otkriva da je bebina majka poznata  glumica koja je glumila u kultnom hit showu kao tinejdžerica, a mediji imaju "kao na pladnju" pravu senzaciju.

Slijedi pakao bjesomučne potjere i policijskih ispitivanja tijekom kojih isplivavaju mnoge dobro čuvane tajne, neki brakovi upadaju u krizu, a neka prijateljstva će se zauvijek prekinuti. Collette odjednom zna previše. Nell ima ponešto za sakriti. Winnie se počinje čudno ponašati. Sve ih zajedno povezuje ogroman osjećaj krivnje i straha.

Sve u svemu, žene iz ove napete priče su nesavršene na tako stvaran način kao što smo i mi.  Uobičajeno je da se majke ili štuju ili vrijeđaju, ili hvale ili marginaliziraju no i one su u konačnici samo ljudi. Neke su detaljnije prikazane od drugih, ali na kraju sve skrivaju neku vrstu tajne koja nam treba pomoći da nagađamo što se u stvari dogodilo. Time napetost raste. Winnie, ona koja doživljava najgoru noćnu moru, nije lik u središtu romana. Ona ostaje po strani, a mi je uglavnom upoznajemo kroz medijsko izvještavanje koje proživljavaju i druge mame.

Trinaest dana traje potjera, a onda dolazi do neočekivanog preokreta. Poput bljeska fotoaparata pred nama se otvara rješenje. Ovo je jedan triler koji ne možete prestati čitati. Stranice se jednostavno okreću same od sebe kako ih brzo želite pročitati. Zato upozorenje: neprospavana noć vam ne gine. Sigurna sam da će ovo biti jedan od najboljih trilera u ovoj čitalačkoj godini.

Osim uživanja u čitanju moći ćemo uskoro uživati i u gledanju filma jer ovaj triler je kao stvoren za filmsku adaptaciju. U njemu će glumiti filmska zvijezda Kerry Washington.

Pretraga