Košarica
Izbornik

Šaptač – Alex North – ugodno književno iznenađenje koje vrvi horor efektima

Šaptač – Alex North – ugodno književno iznenađenje koje vrvi horor efektima
Prevela: Andrea Šimunić

Ovo je knjiga koja se prvenstveno bavi odnosom očeva i sinova, vječnoj temi koja ima težinu kao i ona o odnosima majki i kćeri. Tema "Šaptača" je odnos Toma Kennedya, pisca bestselera kojem je nedavno umrla voljena supruga i njegovog sedmogodišnjeg sina Jakea koji se teško nosi sa smrću majke. Ali, istovremeno, ovo je i triler koji vas dobro prodrma jer napetosti mu ne nedostaje, pun je jeze i nelagode. U središtu zbivanja je stara, tajnovita kuća koja noću još jače škripi i koja skriva mnoge tajne prijašnjih vlasnika. Idealna je za stvaranje "pucketajućih zapleta". Iako je kuća izgledala čudno, imala je neki profinjen šarm, a ono što je u početku izgledalo kao gnjevan izgled upućivalo je da kuća u prošlosti bila povrijeđena i da je trebalo dodatnog truda da zadobije povjerenje novog vlasnika. Upravo se u tu kuću s karakterom, a koja se nalazi u selu Featherbank, čije se ime doima toplo i utješno, nakon  smrti žene useljavaju otac Tom i njegov sin Jake. Selidba im je trebala biti  jedini spas i prilika za koliko - toliko novi početak, a postala im je najveća noćna mora.  Mislili su da će im to mjesto donijeti mir i sigurnost, ali ispalo je upravo suprotno. Kroz novu kuću obojica su uvučeni u mračnu prošlost teških zločina.

Već se na prvoj stranici nalazi se sljedeća rečenica, koja se provlači kroz cijeli zaplet i koja nam daje do znanja o čemu je riječ u ovom romanu: "Otmica djeteta čiji je počinitelj stranac najgora je noćna mora svakog roditelja. Međutim statistički gledano, to je iznimno rijedak događaj. Djeca su zapravo najviše izložena riziku od ozlijede i zlostavljanja od člana obitelji iz zatvorenih vrata, a premda vanjski svijet može djelovati prijeteće, istina je da su većina stranaca pristojni ljudi, dok je dom često najopasnije mjesto. Čovjek koji je uhodio šestogodišnjeg Neila Spencera preko pustopoljine znao je to jako dobro." Brrr.......

Kuća koja škripi i puna je tajni.

Dječak u zemlji.

Čudni leptiri.

Djevojčica s neobičnom haljinom, ogrebotinom na koljenu i ispupčenom kosom.

Nezaključana vrata i šaputanje iz sjena.

I, taj tajnoviti" šaptač" pod dječjim prozorom koji ih mami svojim umilnim pozivima - sve su to dovoljni razlozi da stranicu za stranicom "gutate" ovu napeticu koja vrvi prijetećom atmosferom. Naravno, ne kad ste sami kod kuće. 

Okosnica ovog gusto ispričanog psihološkog trilera je otmica više dječaka iste dobi. Onih događaja u prošlosti koje se poklapaju s ovima u sadašnjosti. Dvadeset godina prije aktualne priče koja je ovdje ispripovijedana nestalo je pet dječaka u dobi od šest do sedam godina. Svi su ubijeni, a njihova tijela pronađena su  s prekrivenim licima i to  vlastitim majicama, osim jednog jednog dječaka - Tonya, čije tijelo nikad nije pronađeno. Dakle, serijski ubojica je ostavio jasan trag i pečat svojih bolesnih djela. Detektiv Pete Willis, bivši alkoholičar i jako ranjen čovjek,  je nakon detaljne i vrlo inteligentne istrage uspio otkriti i uloviti ubojicu – poremećenog i posebno opasnog Franka Cartera. Jedino nikada nije uspio naći tijelo petog nestalog dječaka. Zato mu sada nije jasno tko je na sličan način oteo šestogodišnjeg Neila Spensera dok je maleni hodao pustopoljinom prema svojoj kući. Carter to nije mogao učiniti jer već dvadeset godina služi doživotnu kaznu zatvora. Tko kopira Franka Cartera i zašto to čini? Kroz čitanje i promjene perspektiva koje su razumne i pametne, autor nas vodi kroz mnogo malih zaokreta i u početku tako bezopasnih i nevažnih prizora koji se na kraju logično povezuju, a posljedice događaja prije dvadeset godina dobivaju puni smisao.

Ono što mi se posebno sviđa je da se autor u knjizi intenzivno  bavi dušom malog Jakea, njegovim emotivnim životom, njegovim traumama. To čini vrlo uspješno i na taj način nas, čitatelje, itekako dira u srce. Dječak je izgubio majku s kojom je bio jako povezan, a odnos s ocem nije lagan. Samo je dio perspektive  Jakeovog oca Toma ispričan u prvom licu. Na taj način još intenzivnije doživljavamo očeve i sinovljeve strahove, tugu i patnju kao i njihov pokušaj zbližavanja. Po meni je to glavna tema ovog romana. 

Sviđa mi stil pisanja ovog britanskog autora i nadam se da ćemo imati prilike čitati i njegove ostale romane. Alex North diplomirao je filozofiju i sociologiju, a za ovu knjigu pronašao je inspiraciju kroz vlastitog sina koji mu je ispričao da je u  kući sreo i razgovarao s "jednim dječakom iz hodnika".  

Prava za film su već prodana Hollywoodu.

Volite li napete romane s elementima trilera i strave, ovaj će vas rashladiti ovoga ljeta. A i cijena mu je u VBZ knjižarama samo 89 kn. 

Pretraga