Košarica
Izbornik

Profinjeno umijeće stava j**e mi se – Mark Manson – kako u životu razlučiti važno od nevažnog i na nelogičan način ostvariti kvalitetan život

Profinjeno umijeće stava j**e mi se – Mark Manson – kako u  životu razlučiti važno od nevažnog i na nelogičan način ostvariti kvalitetan život
"Stvar je, zapravo, jednostavna: u životu se događaju loše situacije, ljudi nas uzrujavaju, događaju se nesreće. Zbog takvih stvari osjećamo se posranima. I to je u redu. Negativni osjećaji neophodan su dio emocionalnog zdravlja. Poricanjem negativnosti održavate probleme umjesto da ih rješavate." Oduševila me ova knjiga koja je i publicistički hit na Amazonu u 2017. godini i bestseler br.1 New York Timesa. Autor, bloger-zvijezda koju prati više od dva milijuna ljudi, pisac i poduzetnik Mark Manson svim snagama nastoji biti cool i provokativan što mu je u potpunosti i pošlo za rukom. Napisao je „lagani“ životni vodič koji je zabavan, ali koji nam pokazuje kako život ne treba uzimati preozbiljno. Knjiga koja će vas sigurno dotaknuti, a ako ćete pažljivo čitati potaknuti na promjene. Mark iskreno pokušava dati savjete kroz vlastito životno iskustvo kako bi mi, čitatelji, mogli postati svjesniji i sretniji ljudi. I jezično i konceptualno, knjiga je napisana u stilu jedne lijepe opuštene  večeri u društvu dobrih prijatelja uz pivicu. Čitanje teče lagano, zabavno je, a prožeto uz bezbroj primjera iz života autora, ali i nekih poznatih osoba. Što je uopće „jebena“ poanta ovog štiva? Čitatelj treba prihvatiti da on i njegovi problemi nisu jedinstveni. Svi na ovome svijetu imaju probleme. I hvala Bogu da je tako.  Vrijednosti u životu trebamo doživljavati pozitivnim i one bi trebale dolaziti iznutra, za razliku od pompe i uzimanja sebe kao pojedinca jako važnima. Recimo, iskrenost je jedna dobra vrijednost jer nad njome imamo potpunu kontrolu. Čovjek je uvijek nesretan po prirodi i jedino tako dobiva nagon za poboljšanjem života. Upravo odbijanje čini naše živote boljima. Svi smo mi u konačnici odgovorni za sebe same, čak i ako nas zadese problemi i poteškoće koji nisu nastali našom voljom ili krivnjom. Drugi ljudi ne mogu riješiti naše probleme umjesto nas. Niti bi nas to u konačnici usrećilo. U tom kontekstu autor upozorava i na nezdrave veze i brakove. Da bi neka veza mogla biti zdrava, obje strane u toj vezi moraju biti spremne i sposobne reći NE i čuti NE. Bez te negacije, bez povremenog odbijanja, razbijaju se granice i problemi, i vrijednosti jedne osobe počinju prevladavati. Sukob nije samo normalan, on je apsolutno neophodan za održavanje zdrave veze. I na kraju važna poruka ove knjige je da je naš život konačan. Svi smo suočeni s neminovnošću smrti i nemamo razloga prepustiti se strahu od neugodnosti ili sramote jer to bi značilo da izbjegavamo biti živi. Lekcije koje sam naučila i potvrdila (sigurna sam da ćete i vi "iskopati" pojedine lekcije):
  • Preuzmi u potpunosti odgovornost za svoj život i sudbinu.
  • Ništa ne funkcionira „samo tako“. Problemi su jedino sigurni u našim životima. Pitanje je samo koji problemi su dovoljno veliki i važni da ih trebamo rješavati. Za neke nam se jednostavno treba j…ati.
  • Neuspjeh je put naprijed.
  • Ne-činjenje, nepoduzimanje i neimanje problema nas ne usrećuje. Usrećuje nas rješavanje problema koji su nam zaista važni. One ostale treba jednostavno znati ignorirati i odj..ati.
Savjet: svakako kupite ovu knjigu i čitajte je. Više puta.

Pretraga