Košarica
Izbornik

Posljednja gospođa Parrish – životne pouke u ovom psihološkom trileru bez krvi mnogo su djelotvornije od teorijskih

Posljednja gospođa Parrish – životne pouke u ovom psihološkom trileru bez krvi mnogo su djelotvornije od teorijskih

Uh, ovo je  razorno dobro napisano!!!!!  Kako god bilo i u kakvom god se obliku posljedice pojavile, prije ili kasnije žanjemo ono što smo posijali. Posljedice nas na taj način poučavaju djelotvornije nego li moralna načela. Odgovorni smo za ono što učinimo i kažemo, a posljedice koje žanjemo su prema tome pozitivne ili negativne. O tome govori ova knjiga iako to nije sve. Ona nam šalje pregršt drugih važnih pouka. Od psihologije abnormalnog do poruke da sociopati nemaju empatije dok ih njihove žrtve imaju previše. 

Ovo je kao prvo zastrašujuća priča koju nećete moći prestati čitati. A kad ste gotovi s čitanjem, kao drugo, nećete se  prestati čuditi. Trenuci iznenađenja posebno su uvjerljivi, a na kraju ćete osjetiti posebnu zadovoljštinu. Ne mogu vam previše pisati o sadržaju da vam ne pokvarim čar čitanja i faktore iznenađenja kojih ima zaista puno. Ova priča vrvi dobrim poukama. Zato je čitajte pozorno i naučite nešto iz nje. 

U knjizi imamo dvije žene, čisto suprotne jedna drugoj. Daphne Parrish  ima život o kojem Amber oduvijek sanja. Amber je rođena u malom gradu, u neimaštini  kako  materijalnoj tako i emotivnoj. Kroz njezin mladi život prate je nezadovoljstvo, zavist i ljubomora. Zahvalna je što je pobjegla od sumorne egzistencije svojih roditelja i predvidljivosti života. Silno je ambiciozna i želi stvoriti novu i poboljšanu Amber, a pri tome ne bira sredstva. S druge strane čini se da Daphne Parrish vodi savršen život. Dolazi iz sređene obitelji srednjeg sloja, a udajom za uspješnog muža Jacksona Parrisha postaje jako bogata i izuzetno cijenjena u višim društvenim krugovima. Idiličnu obiteljsku sreću upotpunjuju prekrasan otmjeni dom i dvije kćeri. Je li zaista Daphnein život tako savršen? Amber se osjeća kao žrtva okolnosti i sanja da ima sve ono što ima Daphne. Izluđuje je lakoća bogatstva i postojanje povlastica koje bogati ljudi uživaju. Zašto ona ne bi uživala u tim povlasticama? Bilo joj je dosta da bude djevojka koju nitko ne primjećuje. Zato odluči na vrlo perfidan način ući u Daphnein život. Korak po korak u tome i uspije zahvaljujući   Daphneinoj naivnosti i tako omogući Amber da se lako ušulja u njen život. 

Tko je zapravo Amber?  Je li se doista nadala takvom kraju? Neka podsvjesna prijetnja koja se provlači kao nit kroz cijelu knjigu može se osjetiti na prvoj stranici. To ovom romanu daje posebnu napetost i tjeskobu, ja bih čak rekla i čar. Kao da osjećate kako će sve to završiti, ali želite i vi ići korak po korak usporedno s ove dvije totalno oprečne žene. U prvom dijelu knjige radnja je ispričana iz Amberine perspektive. Ona je lukava  protagonistica koja je inteligentno odabrala slabu točku svoje protivnice i iskoristila je protiv nje da bi u drugom dijelu knjige čuli Daphneinu stranu razvoja događaja. Priča se glatko i lako čita, a vi ne želite knjigu ispustiti iz ruku. Ali, oprez, mogla bi vam oduzeti miran san. Suptilni zaokret u drugom dijelu ostavlja čitatelja bez  daha. Što god da ste pretpostavljali, ovakav zaokret niste očekivali. Od prve stranice želite točno znati kako knjiga završava, i stranice samo gutate. No postoji još jedno, finalno iznenađenje koje je doista grandiozno i čini knjigu pravim „page-turnerom“. Uz mnoge pojedinosti koje dobivaju smisao tek kasnije, priča postaje sve više zastrašujuća. Zaista sam se šokirala ovim trilerom, plašila se tolike količine zlobe pojedinih likova i saznanjem koliko često pogrešno procijenjujemo ljude i koliko malo znamo kako stvarno izgledaju njihovi životi.

Nažalost i u pravom životu sam srela mnoge Amber, uvjerila se da mnogi ljude baš  ne žive idilične živote koji se na prvu takvima čine i spoznala  da ljudska zavist i zloba mogu biti razorne po život.

„Životna igra je igra bumeranga; naše nam se riječi i postupci vraćaju zapanjujuće precizno.“ rekla je moja omiljena Florence Scovel Shinn.

"Liv Constantine" je zapravo  pseudonim pod kojim pišu dvije sestre – Lynne i Valerie Constantine. Ovaj triler zapeo je za oko glumici i  bookblogerico Reese Witherspoon koja ga je izabrala za svoj knjižni klub, a uskoro kreće i ekranizacija u obliku serije.  

Pretraga