Košarica
Izbornik

Posjet memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu

Posjet memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu
Već me dugo nije nešto tako oduševilo kao ova "kuća čuda" kako ju vole nazivati - Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu, nadomak Gospića. Ovaj centar otvoren je na 150 godišnjicu rođenja  znanstvenog genija. Posebno me privukao dostojanstveni srebrnkasti kip slavnog Ličanina koji vas dočekuje prilazu kući, crkvici i štaglju. To je ujedno i najidealnije mjesto za fotkanje.
Centar se sastoji od rodne kuće ovog vlasnika 112 patenata i više od 700 raznih izuma, pravoslavne crkve Sv. apostola Petra i Pavla, gdje je Teslin otac, pravoslavni svećenik, obavljao liturgiju, i gospodarskog objekta, odnosno štale. Tu su i tri novosagrađena objekta - ispitna stanica, točnije 10 puta umanjen Teslin laboratorij iz Colorado Springsa, multimedijalna dvorana u kojoj se prikazuje dokumentarni film o Tesli, a iznajmljuje se po potrebi i u kulturne i sportske svrhe, te dječje igralište. U diskretnom i pomalo mističnom ugođaju u Teslinoj rodnoj kući možete  kroz replike dobiti dojmljiv uvid u život i stvaralaštvo znanstvenika bez čijih bi pronalazaka, poput izmjenične struje i elektromotora, današnji svijet i život bili nezamislivi. Naročito su me oduševili Teslini citati koji su prikazani na originalan i zanimljiv način. Tavanski dio kuće posvećen je pronalascima gdje posjetitelji postaju sudionici njegovih eksperimenata i pronalazaka. Evo i nekoliko zanimljivosti koje smo čuli o velikom geniju:
  • Rođen je u noći s 9. na 10. srpnja kada je bila velika oluja i na nebu su bljeskale munje i tukli gromovi
  • Prema legendi, primalja je vremenske nepogode proglasila kao loš znak, a malog Teslu nazvala „djetetom tame“. Teslina majka oštro je odgovorila: „Ne! On će biti dijete svjetlosti!“
  • Njegov stariji brat Dane (za kojeg kažu da je bio nadareniji od Nikole) poginuo je kao četrnaestogodišnjak ispred rodne kuće. Od te tragedije se roditelji nikada nisu oporavili. Nikola je također dosta patio.
  • Tesla  i Edison bili su veliki rivali ali ne i neprijatelji.  Edison nije Tesli nikada isplatio veliki honorar za njegove izume usprkos dogovoru. Tako je Tesla ostao bez 40.000 USD.
  • Tesla je već 1901. razvijao ideju smartphone-a.
  • Tesla do tolike mjere nije volio bisere da je odbijao pričati sa ženama koje ih nose.
  • Tesla je bio u stanju zapamtiti knjige i slike, a imao je i snažnu maštu kao i sposobnost vizualizacije u tri dimenzije.
  • Bolovao je od kolere i nakon toga je razvio  pretjerane higijenske navike.
Tesla je obožavao čitanje! Kao student, Tesla je stalno bio u bibliotekama, tražeći razne knjige i tako obogaćivao svoje znanje. Bio je istrajan u čitanju svakog djela koje uzme pod ruku. “Učio sam tuce jezika, proučavao literature i umjetnost i proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam uzalud trošio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.” izjavio je. IMG_6325
IMG_6330   IMG_6310   IMG_6354

Pretraga