Košarica
Izbornik

Popraviti žive – Maylis de Kerangal - ljudsko tijelo, njegova moć i njegov kraj

Popraviti žive – Maylis de Kerangal  - ljudsko tijelo, njegova moć i njegov kraj
Prevela: Ursula Burger

Ovo morate čitati jer je fenomenalno napisano.  Roman je ovo od kojeg vam se doslovno ježi koža!

Simon Limbres je strastevni surfer. Jednoga hladnoga jutra u veljači, u ranu zoru  odlazi loviti najbolje valove na francuskoj obali. Trojica prijatelja se do tamo voze kombijem. Surfanje po toj hladnoći i oštrim valovima čovjeka potroši  do kraja, ali to dečki upravo žele. Čisti je to adrenalin. Kući se vraćaju promrzli i iscrpljeni. Zagrijani kombi, umor, glad i tko zna što još napravi svoje. Simonov prijatelj koji je vozio kombi skrene s ceste, izgleda da je zaspao, izgubio smjer i zabija se direktno u drvo. Simon koji je sjedio iza i nije bio vezan najgore je prošao. Izletio je kroz prednje staklo, živ je. Ili, točnije,  srce mu još uvijek kuca. Ali, liječnici utvrđuju kliničku smrt tog devetnaestogodišnjaka. Mozak je zadobio prejaki udarac kad je mladić izletio iz auta i krvarenje se jednostavno više ne može kontrolirati. Simonovi su roditelji stavljeni pred najtežu i najosobniju odluku života. Prvo, žele li "pustiti" sinovljeve organe u program darivanja, i drugo, mogu  li drugi živjeti sa Simonovim organima.

Ovaj roman je pun emocionalno uzburkanih scena, živo pred nas prostire priču o smrti usred života i predočuje nam možda najtežu odluku koju roditelji moraju donijeti. Žele li da srce njihova djeteta  kuca u nečijem tuđem tijelu? Žele li da bubrezi, jetra i pluća spase neke druge živote? Vremena nema puno. Kreću munjevite odluke i organizacija u kojoj ne smije doći ni do najmanjeg  propusta.

Oduševljena sam kako  autorica može tako vjerno sebe staviti u kožu toliko različitih likova i na tako razumljiv i zanimljiv  način nam ispričati vremenski period od 24 sata tj. od nesreće do uspješne transplantacije a  iz različitih perspektiva. Tek što upoznate Simona, njegovu majku, oca, sestru i liječničku ekipu na hitnom prijemu, u priču ulaze novi likovi: žena koja prima srce i mladi kirurg Virgilio, koji se isključivo bavi transplatacijom organa. Ali, ovdje je riječ o mnogo više tema - od vrhunske medicine, života i smrti, ljubavi, pa sve do nogometa. Cijeli je svijet predstavljen u jednom danu u kojem se odlučuje o toliko različitih života. Medicinska sestra koja brine o klinički mrtvim pacijentima nestrpljivo očekuje poziv svog novog ljubavnika s kojim je provela prošlu noć, a pomalo nezainteresirani  liječnici dok uklanjaju Simonove organe, razgovaraju o nogometu. Svatko ima svoje brige, misli i kad radi. Baš ti mali primjeri pokazuju da čak i ekstremne situacije poput ovih opisanih u knjizi, kad se radi o najuzvišenijem činu ljudske dobrote, ne zaustavljaju uobičajenu i svakodnevnu ljudsku rutinu. Svijet ne staje, on se i dalje okreće. Autorica  je odlično prikazala taj fenomen. Dok nekome život ovisi o minutama i ne podnosi bilo kakvu grešku, dotle ljudi koji u tome sudjeluju i dalje vrte svoje male probleme, slabosti, strasti i ne razmišljaju o težini situacije onih drugih za koje je sve to fatalno i najvažnije.

Ovo je zaista uzbudljiv i dirljiv roman koji vas pošteno protrese, ali istovremeno vas i tješi. Napisan je nevjerojatno lijepim pjesničkim jezikom, bogat je raznolikošću, a istovremeno je pun života usprkos velikoj tmini teme. I sami si vrlo brzo počinjete postavljati pitanja što biste vi napravili na mjestu Simonovih roditelja, kuda ide današnja medicina, što je u stvari život i gdje on prestaje.

"Srce prestaje tući. Tijelo je polako ispražnjeno od krvi koja je zamijenjena rashlađenom tekućinom, koja će, ubrizgana u jakom mlazu, isplahnuti organe iznutra, oko njih odmah je raspoređen led - i u tom trenutku Vergilio zasigurno baca pogled na Alice Harfang kako bi vidio pada li u nesvijest, jer krv koja istječe iz tijela izlijeva se u škaf, a plastika zdjele pojačava zvuk poput jeke, taj zvuk, više nego sam pogled na krv, naročito je dojmljiv."

Važno je reći da je ovaj roman jedan od najzapaženijih djela suvremene francuske proze. Dobio je deset književnih nagrada, bio je i u širem izboru za Man Booker International Prize i osvaja vojsku čitatelja po cijelom svijetu. Nakon kazališne, uslijedila je i uspješna filmska adaptacija, nominirana za nagradu Cesar. Provjerite zašto. 

Autorica Maylis de Kerangal piše fantastično dobro. Želim čitati i njene ostale knjige.

Pretraga