Košarica
Izbornik

"Penji se po penjalici, a ne po ljestvama" - gostujući post blog za mlade žene u dvadesetima

"Penji se po penjalici, a ne po ljestvama" - gostujući post blog  za mlade žene u dvadesetima
        Anja Stanković je sve samo ne tipična dvadesetpetogodišnja učiteljica matematike iz Bjelovara. Od malih nogu zaljubljena je u knjige i čitanje. U slobodno vrijeme rado trči i vježba jogu pa kada ju zapadne sportska ozljeda rado pročita i više knjiga nego što je planirala. Između 15 pročitanih djela, izabrala je 10 klasika, lektira i bestelera te napisala post-blog koje bi preporučila svakoj mladoj ženi u dvadesetima.        
  1. P. Coelho: Pobjednik ostaje sam
Radnja Coelhovog romana odvija se u manje od 24 sata za vrijeme filmskog festivala u Cannesu. Otvoreno i vjerodostojno prikazuje se glamurozni svijet i život bogatih i slavnih. Kako bi vratio svoju bivšu suprugu, uspješan ruski poduzetnik spreman je "uništiti svjetove." A on je poznat da uvijek održi svoje obećanje. Roman progovovara o krizi vrijednosti u današnjem svijetu te odgovara na pitanja je li slava i bogatstvo onaj idealan svijet kojem trebamo težiti.  
  1. R. J. Palacio: Auggie i ja
Ako ste gledali film ili čitali knjigu Čudo i duboko proživjeli Auggijevu priču, onda je i knjiga Auggie i ja svakako za vas. Iako neki Čudo uspoređuju s Malim princom, knjiga Auggie i ja uvjerava nas da je svaki od Auggijevih prijatelja baš poput njega jedan mali princ sa svojom životnom pričom. Izborom tri lika Juliana, Charlotte i Christopera autorica nam je prikazala kako se djeca odnose prema drugačijima od sebe te ih na kraju prihvaćaju. "Budi ljubazan jer svatko koga upoznaš vodi neku tešku bitku.", jedna je od snažnih poruka koje će prodrijeti do srca čitatelja.  
  1. A. B. Harris i T. A. Harris: Ostati OK
Baš poput knjige Ja sam OK, ti si OK i njen nastavak Ostati OK prava je psihološka poslastica za mlade. Čitajući knjigu počinjete drugačije sagledavati okolinu i postajete vještiji u rješavanju svakodnevnih problema. Brojni primjeri iz prakse čitatelja upoznaju prvenstveno sa samim sobom te ga usmjeravaju kako sačuvati mentalno zdravlje u različitim životnim situacijama i okolnostima. Možete mijenjati jedino svoje stavove, a mijenjajući sebe mijenjate i svoju okolinu.  
  1. H. Hesse: Stepski vuk
Zanimljivo je da je Hesse roman Stepski vuk pisao u dvadesetima kada je proživljavao tešku životnu krizu. Roman se bavi pitanjima identiteta i individualizma te govori o čovječjoj borbi između ljudskog (simblol uma) i vučjeg (simbol divljeg). Harry Haller osamljen je i nezadovoljan intelektualac u potrazi za izlaskom iz životne krize. Iako je ljubitelj književnosti, slikarstva i klasične glazbe, novi pogled u svijet daje mu - ples. "Svaka inteligentnija vrsta humora započinje time da čovjek samoga sebe ne shvaća ozbiljno.", jedan je od Hesseovih citata koji kao i kraj romana sugerira na igru kao rješenje problema.  
  1. G. Flaubert: Emma Bovary
Iako je poznat kao lektirno djelo, svakako bih se složila da je roman Emma Bovary jedan od najznačajnijih romana svjetske književnosti. U 19.stoljeću državno tužiteljstvo je podiglo optužnicu "zbog kršenja religijskih i etičkih normi", ali knjiga je oslobođena. Emma Bovary je remek djelo realizma koje savršeno prikazuje život i standardne probleme u malograđanskoj sredini. Život gospođe Bovary prikazuje se kao borba između težnje avanturama i ostvarivanja idealistične ljubavi u braku. Lik Emme Bovary predstavlja životni stil u kojem se nedvojbeno teži ka uspjehu, a roman je zrcalo stvarnosti 21.stoljeća.  
  1. R. Marinković: Kiklop
Marinkovićev modernistički roman po mnogima je najbolji hrvatski roman svih vremena. Melkio Tresić glavni je, ali pasivni lik romana u društvu koje tone u kaos. Obilje ekscentričnih scena odraz su propadanja etičkih vrijednosti i društvenog stanja u razdoblju prije Drugog svjetskog rata. Barbarizam, kanibalizam, neizvjesnost, ironija i strah od smrti samo su neki od motiva koji se protežu kroz roman. Ovaj egzistencijalistički roman simbolički najavljuje dehumanizaciju čovjeka te čitatelja navodi na promišljanje o vrijednostima u svijetu u kojem živimo.
  1. N. Alderman: Moć
Možete li zamisliti da žene dobiju posebnu novu moć? Knjiga u kojoj žene moć dobivaju pomoću struje i elektičnog impulsa te tako dobiju vlast nad muškarcima i svijetom. Govori o položaju žena u društvu, a na trenutke djeluje poput akcijskog trilera u kojem se čitatelj doslovno strese. Potiče na razmišljanje, ali i pobuđuje emocije i empatiju... osnažuje žene i stavlja ih u središte društvenih promjena i zbivanja. Zovu je s razlogom i Sluškinjina priča za 21.stoljeće.  
  1. N. Sparks: Izbor
U prvom dijelu knjige Izbor djeluje kao ljubavni roman s klasičnom romantičnom pričom. Čini se kao da Gabby Holland mora odabrati između dva muškarca s kojim će provesti život. Iako život s odabranikom i najboljim čovjekom kojeg je ikad upoznala djeluje idilično, dogodi se nesreća i odjednom se sve promijeni. Tada Travis Parker mora donijeti tešku odluku koja se protivi Gabbyinim željama. Topla priča o dvoje ljudi i o ljubavi koja dovodi u iskušenje ukazuje na pravu realno moguću životnu priču.  
  1. S. Sandberg: Ustrajnost
Zasigurno bih rekla da je Ustrajnost Biblija za žene 21. stoljeća. Knjiga obliluje gomilom savjeta kako uspjeti u muškom koorporativnom ICT svijetu i daje ženama smjernice za karijeru. Zanimljivo je da ukazuje kako i žena kao i muškarac radi jednako radno vrijeme tako da brigu oko kućanstva i obitelji trebaju ravnopravno i rasdijeliti. Kako bi uspjele žene trebaju jedna drugu podupirati i podržavati što autorica naziva zajendičkim naporom prema jednakosti. Jedna od onih knjiga koja zaslužuje mjesto na polici u vašem domu.  
  1. H. Rothschild: Nevjerojatnost ljubavi
Prava književna poslastica za zimske dane uz čaj i kamin ili sunčane dane na plaži. Izrazito lepršav i zaigran roman o slici Nevjerojatnost ljubavi koja sama o sebi kaže: "Naslikana sam kako bih veličala divlje slapove ljubavi, obijesnu, uzbudljivu, razoru i transformativnu strast..." Bila je u vlasništvu kraljeva, cara Svetog Rimskog Carstva, pape, velikog filozofa Voltairea i nekolicine drugih ljudi. Podsjeća nas da svako umjetničko djelo ima svoju priču bogatu pametnim poslasticama.

Pretraga