Košarica
Izbornik

Na 3 pitanja o čitanju odgovara Marina Krleža

Na 3 pitanja o čitanju odgovara Marina Krleža

Koju knjigu trenutno čitate? Osim što povremeno kupujem i posuđujem knjige u knjižnici, često ih dobijem od autora.  Žarko Jovanovski nedavno mi je darovao svoju zbirku pjesama "Voliš li ti mene uopće" (Knjiga IV iz Petoknjižja) pa pokušavam proniknuti u njegovu refleksivnu poeziju, nakon što mi se svidjela njegova erotska književnost.

Koju knjigu želite sljedeću pročitati? S obzirom da za studiranja i kasnije nisam dala dovoljno prilika domaćim autorima, sad su na redu mnogi od njih. Ali trebaju me, prije toga, zaintrigirati neobičnim temama, motivima, pa i osobnošću, da bih ih uzela u ruke. Mislim da je sljedeći kojeg ću detaljnije proučiti Robert Roklicer. Što se forme tiče, nekako mi je draže čitati poeziju i kratke priče nego romane (za sve iznad sto stranica baš i nemam vremena jer čitam sporo i studiozno, pamteći nepotrebne stvari na način da bih mogla, nakon što djelo pročitam, o njemu napisati detaljnu recenziju čak i godinama kasnije).

Koju knjigu uvijek imate pri ruci? Michel Houellebecq je pisac prema kojem, dijakronijski i sinkronijiski gledano, imam najviše poštovanja. Njegova "Mogućnost otoka" moja je alfa i omega, moja prošlost, sadašnjost i budućnost te moja najveća inspiracija za roman "Žena robot".

Marina Krleža organizirala je drugo izdanje Seksotinova, erotskog Valentinova, u Sherry Wines & Bites u Ilici, na kojem je okupila devet književnika svih generacija koji se bave erotikom, a ove godine nastupaju Marina Šur Puhovski, Alojz Majetić, Dunja Matić, Žarko Jovanovski, Tatjana Radmilo, Maja Sačer, Doris Pandžić, Aleksandar Žiljak, a erotsku prozu i poeziju čita i Marina. Književnica koja vrlo rijetko piše (jer živi! pisat će u drugom dijelu života) i diplomirana kroatistica koja često i namjerno golica društvene tabue. Prvo radno desetljeće bavila se novinarstvom, spikerstvom i uredništvom na radiju, drugo je posvetila radu u prosvjeti, a na pragu trećega bavi se digitalnim marketingom (copywritingom, content marketingom i community managementom). Nakon zbirke pjesama "(In)Cognito" (2005.), priča objavljenih u književnim časopisima u Hrvatskoj i Srbiji, prvog hrvatskog Facebook romana "Žena robot" (2011.-2013.), danas kreativnost izražava pronalaženjem hrvatskih erotskih i pornografskih pjesama i proze, odnosno njihovih autora. Začetnica je i urednica Seksoteke – projekta kojemu je cilj javno progovaranje o seksualnosti kao sastavnom dijelu svakodnevice, s edukativnog, znanstvenog i umjetničkog aspekta.

Pretraga