Košarica
Izbornik

Mudrost vukova – Elli H. Radinger – zapanjujuće je koliko su nam vukovi slični

Mudrost vukova – Elli H. Radinger – zapanjujuće je koliko su nam vukovi slični
Riječ je o jednoj od najljepših knjiga koje sam pročitala u zadnje vrijeme. Naravno, u području publicistike i istinitih životnih priča.
Već na početku fascinirala me je autorica koja je po zanimanju uspješna odvjetnica i koja je imala vlastitu odvjetničku kancelariju, ali je jednog dana shvatila da taj posao više ne želi raditi i da joj nakon bezbroj razvoda braka, sporova oko najamnina i kaznenih djela treba dodir s prirodom, da želi promatrati vukove te se baviti njihovim životima i običajima. Ludo, zar ne? Elli Radinger se nakon toga prijavila za praksu iz etologije (znanost o ponašanju životinja)  u rezervatu za znanstveno proučavanje vukova Wolf Park u američkoj saveznoj državi Indiani i nakon što je "alfa mužjak"  glavnog čopora dao zeleno svjetlo da kao kandidat dobije praksu, Ellin život se preokrenuo za 300 posto. Nakon što ju je Imbo prihvatio započela je njezina praksa s vukovima – hranjenje mladunaca, mokri poljupci kojima vukovi iskazuju ljubav, promatranje njihovih običaja i strogih pravila kojih se drže. Bilo je to prije više od 20 godina. Do danas je Elli doživjela preko deset tisuća susreta s vukovima. Ponekad je bila na samo nekoliko metara od njihovih čopora, a da se pritom nikada nije osjećala ugroženo ili prestrašeno. Da bi živjela s tim fascinantnim životinjama morala je stalno boraviti  u Americi jer ih tada u Njemačkoj, njenoj domovini, nije bilo. Život joj se, nakon profesionalne monotonije i negative pretvorio u pravu avanturu kojoj nema kraja. Elli nije samo promatračica i štovateljica vukova već je prvenstveno zagovornica koja se zalaže za očuvanje populacije vukova i bori protiv njihovog istrebljenja u Njemačkoj, ali i svijetu. Elli drži predavanja, piše knjige i bori se za ponovno nastanjivanje vukova u rodnoj Njemačkoj.
S druge strane, ona filozofski razmišlja i djeluje uspoređujući  ljudsko i vučje ponašanje te zaključuje koliko nalikujemo mi, ljudi, vukovima, i obratno. To čak ide toliko daleko da preporučuje ljudima da pogledaju neke od vukova i primjene njihove principe u svojim  životima. Neke su interpretacije subjektivno obojene, ali ono što sam pročitala potiče nas da propitujemo vlastite navike i ustaljene obrasce  razmišljanja kao i našu, pa gotovo obavezu, zauzimanja pogleda prema prirodi i uvažavanje njezinih različitosti. Ovo je jedna pametna, dirljiva i promišljena knjiga. Zahvalna sam autorici da je i mene, kao čitateljicu, povela na takvo divno putovanje. Jer, vrlo brzo počnete razmišljati i sanjati o mogućnosti da i sami odete u Nacionalni park Yellowstone kako bi upoznali svu tu divnu prirodu i divljinu. Inače na kraju knjige možete naći informacije o "vučjim izletima" kao i tečajevima čitanja tragova. Posebno me dirnulo poglavlje u kojem opisuje suživot vukova i gavrana i tako poništava određene predrasude o „zlim  vukodlacima“ kao krvožednim zvijerima i daje nam jasno na znanje kakvu važnu ulogu igraju vukovi (i ne samo oni) u prirodnom  ekosustavu.  Životinja koja se često u medijima opisuje kao opasna zvijer je osjetljiva životinja za koju su obitelj, kohezija, zajedništvo, briga o mladim ili starijim vukovima unutar čopora, najvažniji. Vukovi nam kroz svoje ponašanje i instinkte poručuju da prije svega trebamo voljeti i poštovati  svoju obitelj, da se trebamo brinuti za one koji su nam povjereni, da nikad ne odustajemo i da se nikad ne prestanemo igrati. Jer, to jesu glavni principi u životu vukova. Oni se s nevjerojatnom dozom empatije brinu o svojim starim i ozlijeđenim članovima čopora, s ljubavlju obrazuju svoje potomstvo i imaju sposobnost „izgubiti se u igri.“ Oni razmišljaju, sanjaju, prave planove, inteligentno komuniciraju jedni s drugima - i više su poput nas nego li bilo koje drugo živo biće. Ovu knjigu preporučujem svima koji vole prirodu i otvoreni su za učenje i upoznavanje samih sebe. Veliko hvala autorici na strastvenom i vrlo emocionalnom prenošenju svojih zapažanja i dojmova koji su me duboko dirnuli i zadivili. Prevela: Teodora Živković  

Pretraga