Košarica
Izbornik

Mark Twain - genijalan pisac s kojim smo odrastali

Mark Twain - genijalan pisac s kojim smo odrastali

"Ako prihvatiš izgladnjela psa i nahraniš ga, on te neće ujesti. To je razlika između psa i čovjeka" rekao Mark Twain koji je rođen na današnji dan 1825. Zapravo, rođen je kao Samuel Langhorne Clemens, a pod pseudonimom će postati velik i slavan Mark Twain. U čast slavnom piscu koji nam je dao i Toma i Hucka evo nekoliko zgodnih podataka:
Bio je jedno od sedmoro djece, ali troje nisu preživjeli djetinjstvo. Preživjeli su, osim njega, braća Orion i Henry te sestra Paula.
Kad je imao 11 godina otac je umro od upale pluća pa se mali Samuel zaposlio kao pomoćnik kod jednog tiskara. Od 18 do 22 godine proputovao je 18 velikih gradova Amerike.
Prije nego je navršio 13 godina skoro se utopio DEVET puta, dvojica su se njegovih prijatelja utopila pred njegovim očiima - napokon je naučio plivati i to u opasnom Bear Creeku.
Radio je kao upravljač parnog broda dvije godine, ali je Građanski rat prekinuo njegovu karijeru.
Nije se mnogo školovao pa je večer za večer provodio u knjižnici i - sam učio. Nije završio ni osnovnu školu, ali je poslije dobio počasni doktorat.
Najviše je volio pobjeći na Bermude i to je bila posljednja zemlja koju je posjetio prije smrti.
Imao je strašnih problema s probavom, zatvorom i depresijom. Bio je prijatelj s Nikolom Teslom i pri jednoj posjeti Nikola ga je "prištekao" na svoj uređaj. Zatvor riješen. (a hlače pune).
Mark Twain je zapravo mjera - mark twain određuje je li sigurno brodu za isploviti. Mark one 1 je 1,8 metara; mark ta-ree je 5,4 metara, a 24 oko sedam. Ako je mark twain to je 3,6 metara i može se isploviti. Otud Samuelu njegovo ime.
Iako je u svjetskom oamćenju sijede kose, u mladosti je bio crvenokos.
Često je ulagao novac no nikada ga nije i vratio pa je upadao u financijske probleme.
Napisao je 28 knjiga, a četiri su tiskane posthumno.
Obožavao je mačke, no obožavao je i pse: nazvao je svoja tri psa I Know (Ja znam); You Know (Ti znaš) i Don't Know (Ne znam)
Zanimala ga je parapsihologija.
Na dan rođenja i smrti Marka Twaina na nebu je bila Haleyjeva kometa.
Pisao je kao ghost writer, ali nikada nije pronađeno što je pisao. Tajna do danas nije otkrivena.
Bio je "farbenblind" - daltonist.
Cijenio je pjesnika Roberta Browninga kojeg je i upoznao, a najveći utjecaj je na njega imala "Tisuću i jedna noć".
Iako je bio protiv ropstva njegovu su knjigu o Huckleberryju Finnu prozvali su rasističkom zbog korištenja tada uobičajenih riječi koje su danas neprihvatljive. No, slažu se da Twain nije bio rasist u današnjem smislu riječi pa je i to lekcija - ne mogu se senzacionalističkim napisima danas djela procjenjivati ljudi i njihova djela, osobito vrijedi za knjige, van konteksta vremena.
Sa ženom Olivijom je bio u braku 34 godine i imali su četvero djece: Susy, Landgona, Claru i Jeana Clemensa.
Jednom je večerao s njemačkim carem Wilhelmom II. dok je putovao Europom, a upoznao je i Harriet Beecher Stowe (Čiča Tomina koliba).
Obožavao je biljar.
On je nazvao Anne Sullivan "miracle worker" zbog njenog rada s Helen Keller.
Nije točno da je prva knjiga ikada napisana na pisaćoj mašini bila ona o pustolovinama Toma Sawyera.

Sandra Veić Sukreški

Pretraga