Košarica
Izbornik

Lepa mlada žena – Tommy Wieringa (izdavač Booka Beograd) – koliko traje ljubav na prvi pogled

Lepa mlada žena – Tommy Wieringa (izdavač Booka Beograd) – koliko traje ljubav na prvi pogled

Oduševila me ova "knjižica" o ljubavi na prvi pogled, zaluđenosti mladošću i ljepotom, braku i postojanosti partnerskog života.

Četrdesetdvogodišnji   Edward uspješan je virolog i znanstvenik koji je stvorio zavidnu karijeru, ali i posložio svoj privatan život po vlastitim pravilima uz svakodnevne obavezne rituale koji ga opuštaju i motiviraju. Kao iz vedra neba, u vožnji biciklom,  upoznaje petnaest godina mlađu studenticu sociologije Ruth. Ljubav je to na prvi pogled. Strast ih sjedinjuje. Edward je očaran Ruthinom mladošću, putenošću i ljepotom. Ubrzo postaju par i ulaze u brak. Ona odjednom zaposjeda cijeli njegov prostor, i unutarnji i vanjski. Čitajući saznajete što se sve događa naizgled  samosvjesnom Edwardu koji pokusne životinje sređuje  jednim potezom ruke, ali kad treba podnijeti moralne zahtjeve svoje osjetljive i iskrene žene, nije dovoljno hrabar niti to njegov ego može pratiti.

Šarmantno i duhovito  ispričana priča o partnerskom životu koja kao da upozorava koje sve izazove ono stavlja pred muškarca u zrelim godinama. Je li muškarac koji grabi prema pedesetima doista zreo i spreman na kompromise koje pred njega postavlja brak i samosvjesna žena?  Postoji li recept  za uspješan brak? Koje su godine idealne za njegovo sklapanje? Hoćete li prepoznati sebe ili svog partnera/svoju partnericu u ovoj priči? Ovo je fantastično ispričan i zabavan  muški roman u kojem je na samo 125 stranica itekako ugrađena i sudbina žena.

„Jesi li ikada bio zaljubljen? Užasno, zar ne? To te učini tako ranjivim. Otvori ti grudi i i srce i omogućava drugoj osobi da uđe u tebe i poremeti te načisto.“ opisao je  Neil Gaiman. 

Baš sam nasmijala, ali i zamislila čitajući.

Tommy Wieringa, jedan od najvećih suvremenih nizozemskih  pisaca za svoja je književna djela dobio nekoliko najvećih književnih nagrada nizozemskog  jezičnog područja (F. Bordewijk, Libri) i preveden je na sve svjetske  jezike. Kritika ga često uspoređuje  s  Rothom, Cuccijem i Sebaldom. Osim književnošću Tommy se bavi i pisanjem scenarija, kolumni ali i glazbom.

Pretraga