Košarica
Izbornik

Lektirne s kojima se srednjoškolci muče i kako ih savladati

Lektirne s kojima se srednjoškolci muče i kako ih savladati

Ah, lektira. Neka djela pamtimo i kao odrasli, svidjele su nam, no bilo je i onih knjiga s kojima smo se pošteno namučili. Ponekad zbog duljine, ponekad zbog stila pisanja, a ponekad naše nespremnosti da se s njima uhvatimo u koštac. Učenici ponekad nisu motivirani, posebno kada je u pitanju starija književnost. To ne mora biti tako. Svako djelo koje je dio lektirnog popisa tu se nalazi zbog itekako čvrstih razloga, a svako od njih može biti zanimljivo pristupi li mu se na pravilan način. Donosimo popis djela s kojima se srednjoškolci najčešće muče, ali i korisne savjete kako im pristupiti.

Dante Alighieri: "Božanstvena komedija"

U drugom razredu srednje škole počinje upoznavanje s predrenesansom i Danteovim remek-djelom. Jedan od najboljih spjevova ikada napisanih, napisan je u stihovima, pa ga učenici često ni ne žele početi čitati. Dok će romane rado uzeti u ruke, prema epovima imaj averziju, ali nema razloga za to, barem ne kada je u pitanju Dante. Djelo ima tri zasebne cjeline - Pakao, Čistilište i Raj - a osim brojnih povijesnih likova pojavljuje se i Danteova voljena Beatrice. Za potrebe srednjoškolskog programa ne čita se danas cijelo djelo, već mnogi profesori inzistiraju na čitanju Pakla, dok se drugi dijelovi obrađuju fragmentarno. A baš je Pakao idealan dio gdje možete zasjati i pokazati svu svoju kreativnost. Alegorijski je to prikaz zemaljskog svijeta, a Dantea kroz Pakao vodi Vergilije. Od početnog limba pa do Lucifera u posljednjem krugu pakla nižu se stravične slike koje su, međutim, vrlo pogodne za ilustraciju i prikaz učeničke umjetničke strane. Napravite umnu mapu krugova Pakla, ilustrirajte svoju viziju Pakla, a to će vam uvelike pomoći u svladavanju gradiva.

 

Marko Marulić: "Judita"

Prije nekoliko godina Marulićeva je Judita gotovo bila razapeta u javnosti kada je u medije došao podatak da je učenicima na maturi bilo postavljeno pitanje koje je boje njezin prsten iako se odgovor nalazio u tekstu koji je bio ponuđen učenicima, no mnogi ga nisu pročitali s razumijevanjem. To je ujedno i problem starije hrvatske književnosti. Učenici jure kroz tekst ne čitajući rječnik nepoznatih riječi koji je baš uvijek priložen uz tekst. Poteškoće zadaje i forma epa. Nikada nemojte krenuti na čitanje a da ne konzultirate priložen popis manje poznatih riječi. Ako treba, olovkom si naznačite njihovo značenje iznad samog teksta i pročitajte dva-tri puta. Možete posegnuti i za modernom verzijom koju je napisao Miro Gavran u obliku Juditinih dnevničkih zapisa. On je napravio iskorak i prikazao je kao emancipiranu ženu koja dvoji između ljubavi i dužnosti, no bit će vam mnogo jasniji njezini postupci i ubijanje Holoferna. Osim toga, ljepotica koja ubija velikog vojskovođu bila bi dobar materijal za televizijsku seriju. Pokušajte tako gledati na to. 

Marin Držić: "Dundo Maroje"

"Skup" zbog kratkoće i zanimljivosti pročitati velik broj učenika, ali je s "Dundom Marojem" situacija složenija. Plautovska komedija temelji se na sukobu oca i razmaženog sina, koji je novac namijenjen trgovanju potrošio na provode i žene. Najzanimljiviji lik - koji zapravo upravlja cijelom radnjom iz sjene - jest sluga Pomet. Ni danas se nismo daleko odmakli od takvih situacija, kao ni od tematike opisane u Prologu Dugog Nosa u kojem se ljudi dijele na ljude nahvao (oholi, zavidni, lakomi, tvrdoglavi) i ljude nazbilj (pošteni, mudri, tolerantni, iskreni). Sve to može biti idealan motiv za čitanje djela i usporedbu s današnjicom.

Petar Hektorović: "Ribanje i ribarsko prigovaranje"

Ovisno o planu nastavničkog aktiva pojedine županije, Hektorović se često čita samo fragmentarno, no kako je djelo objavljeno 1568. učenicima zadaje probleme. Riječ je o jednom od najboljih djela naše književnosti u kojem se po prvi put opisuju težaci, konkretno putovanje od Hvara, Brača i do Šolte. Žanrovski djelo ne možemo točno odrediti jer ima elemente poslanice, ribarske ekloge, idiličnog spjeva i putopisa, najjednostavnije se može shvatiti ako ga percipirate kao putopis. Sam Hektorović kreće na put čamcem s težacima Nikolom Zetom i Paskojem Debeljom, promatra hrvatske ljepote, zapisuje prve narodne pjesme, međusobno si postavljaju mudre pitalice... a Hektorović sve to zapisuje. Da bi vam bilo lakše, možete nacrtati likovni predložak u obliku zemljopisne karte i označiti strelicama smjer kretanja likovima te crtežima ili kratkim zapisima naznačiti što sve rade. Osim toga, zamislite što vi sve radite kada planirate neki izlet pa usporedite s "Ribanjem".

William Faulkner: "Krik i bijes"

Jedno od djela koje mnogim učenicima zadaje probleme je "Krik i bijes", Razlog je najčešće što svaki od likova govori svoju stranu priče, iz svoje perspektive, pa se mnogima čini da je nepotrebno čitati "jednu te istu stvar". No, to nije tako. Američka obitelj Campson je pred svojim raspadom, a kako se osjeća svaki od njih, saznajemo kroz njihova pojedinačna viđenja. Svoju priču redom iznose autistični Benjamin, crna ovca obitelji i njihova sramota, inteligentni Quentin, Jason, a na koncu sveznajući pripovjedač. Kroz tehnike struje svijesti često se miješaju prošlost i sadašnjost, posebno u Benjyjevoj priči, pa i to zadaje probleme učenicima. No, pokušajte se zamisliti u situaciji svakog od njih. Razmislite kako biste se osjećali da ste jedan od braće ili sestra Caddy. Uostalom, sigurno ste doživjeli situacije u kojima ste vi imali svoju priču, a vaš brat, sestra, prijatelj ili roditelj jednu potpunu drugačiju.

 Lev Nikolajevič Tolstoj: "Ana Karenjina"

Najpoznatiji ruski klasik nije omiljen mnogim srednjoškolcima. Prepričavanjem sadržaja romana mnogi su bili oduševljeni i zaintrigirala ih je tema preljuba, no čitanje nije nikako išlo, često jer roman ima osamstotinjak stranica . Tolstoj donosi prikaz ruskog društva 1870-ih kroz slike ljubavi kao temeljnog pokretača ljudskih života i kroz tri različita braka i jedne izvanbračne veze. Detaljno raspravlja o religiji, položaju ruskog seljaka u društvu i traženju smisla života. Ako ste srednjoškolac, a posebno gimnazijalac, gledajte ovo djelo kao priliku da saznate nešto više o povijesti ruskog društva, ali i usporedite taj roman sa sadašnjošću. Razmislite kako se danas u našem društvu gleda na preljub i jesu li u istom položaju žene i muškarci u toj situaciji. Osim toga, razmislite kako danas izgleda hrvatsko selo. Ulaže li se isti trud koji je ulagao Levin? A što je s religijom? Zašto se Crkva miješa u sve gdje joj nije mjesto? Ne dajte da vas 800 stranica prestraši.

Miroslav Krleža: "Gospoda Glembajevi"

Sjajan opis propadanja obitelji, pokvarenosti društva, sukoba u okrilju olujne noći, nepravde koja se događa siromašnima dok bogati sve to gledaju sa svojih vila na uzvisinama, nemir u nama, samoća i traženje svog smisla postojanja dio su i naše svakodnevice. Očito je glembajevština postala dio suvremenog hrvatskog društva. No, to ne znači da to tako treba ostati. Kad čitate ovo djelo, uočite koliko je važan naš unutarnji mir, koliko je važno pronaći ono što volimo, koliki je značaj složne obitelji i kamo nas može odvesti sve što je suprotno tome. Čak i ako trenutno nemate sve to, vjerujte mi, doći će s vremenom.

Tatjana Barat

Pretraga