Košarica
Izbornik

Korak po korak do sreće uz naslove koji će vas oboriti s nogu

Korak po korak do sreće uz naslove koji će vas oboriti s nogu

Nove radne pobjede, novi koraci prema postizanju cilja i radu na sebi – sve to donosi rujan. Zato u suradnji s knjiškim blogom Čitaj knjigu donosimo naslove koji će nam pomoći u tome, a svi su oni tijekom rujna sniženi 10 posto u svim našim knjižarama, kao i u internetskoj trgovini.

Rujan je kao stvoren za nove početke, a u pronalasku toga puta mogu nam pomoći i književna djela. Pravo nadahnuće možemo pronaći u likovima koje su nimalo jednostavne životne okolnosti ipak natjerale da pronađu nešto dobro u svakome danu i krenu na put otkrivanja sebe, kao i u riječima psihoterapeuta svjetskog glasa čije se knjige prodaju u milijunima primjeraka diljem svijeta.

Evo o kojim je naslovima riječ.

Mark Zusak: Kradljivica knjiga

Mark Zusak, autor austrijsko-njemačkih korijena, posegnuo je za dotad neviđenom perspektivnom pisanja o periodu Drugog svjetskog rata u romanu Kradljivica knjigakroz lik njemačke djevojčice Liesel Meminger, posve u suprotnosti s pričom Anne Frank, no opet tako sličnoj. Ipak, ono što je još neobičnije jest pripovjedač, a to je sama Smrt.

Liesel je nakon gubitka majke i brata bila smještena u udomiteljsku obitelj Hubermann koja joj je otvorila novi prozor u svijet. Naime, naučili su je čitati i pisati, a nakon toga više nije bilo kraja njezinoj strasti za čitanjem. Prvu knjigu koja joj je ikada došla u ruke, uzela je na bratovom grobu iako tada još nije ni znala čitati, ali kao da je osjećala da će joj jednom zatrebati. Kako si obitelj u koju je stigla nije mogla priuštiti nove knjige, Liesel ih „posuđuje” te tako postaje „kradljivica knjiga”, Dijeli ih sa susjedima i prijateljima, a jedina knjiga koju ne želi “posuditi” jest Hitlerova „Moja borba”, čime se prikazuje da nisu svi Nijemci prihvaćali ideologiju koja im je bila nametnuta.

No, ono zbog čega je ova knjiga posebna jest sama čarolija knjiga koje utječu na sve likove i pokazuju da nam i u najtežim životnim periodima pisane riječi mogu biti od neprocjenjive pomoći.

Jenny Colgan: Okus čokolade u Parizu

Knjiga koja se ovog ljeta nalazila na svim popisima najboljeg štiva nastala je iz pera Jeny Colgan. Glavni začini Okusa čokolade u Parizu su Pariz, ljubav i, dakako, čokolada.

Riječ je o ljubavnom romanu koji će u svakom čitatelju pobuditi ne samo dozu romantike nego i želju za okretanjem nove stranice u životu i ostvarenjem nekih davno izgubljenih snova. Radnja prati Annu Trent, odraslu u malom gradiću na sjeveru Engleske koju nesreća na poslu u tvornici čokolade i odlazak u bolnicu sasvim slučajno opet povezuje s njezinom nekadašnjom učiteljicom francuskog jezika. Svjesna toga koliko joj treba promjena, no istodobno i puna strahova i strepnje, Anna se odlučuje na potez života te odlazi raditi u malu čokolateriju u Parizu, čiji je voditelj mladenačka ljubav njezine učiteljice francuskog, gospođe Claire.

U okrilju najromantičnijeg grada svijeta dvije žene ponovno uče o sebi, otkrivaju svoje jake i slabe strane, suočavaju se sa životom i shvaćaju da ih je sudbina s razlogom smjestila jednu drugoj na put. Jednom kada pak Anna istinski zavoli samu sebe, zavoljet će je i jedna sasvim posebna osoba.

Jorge Bucay: 20 koraka prema naprijed

Dok i Liesel i Jenny pronalaze svoje korake prema naprijed u teškim vremenima, jedan od najpoznatijih svjetskih psihoterapeuta i pisaca, Jorce Bucay, daje teoretsku podlogu o tome kako to i napraviti u knjizi 20 koraka prema naprijed. Pokazuje put prema tome kako ostvariti bolju verziju sebe, ispuniti svoje potencijale, kako zaista živjeti svoj istinski život, a ne samo preživljavati. No to čini tako da svaki čitatelj sam za sebe shvati kako to mora napraviti. Ne daje upute nego poticaj, a svaki od koraka zaokružuje pričom koja pokazuje da je baš taj korak moguć. Upravo je to i u podlozi Gestalt pravca psihoterapije, smjera kojem i pripada Bucay.

Ovdje nije riječ o još jednoj knjizi za samopomoć, kakve često imamo prilike čitati od raznih samoprozvanih životnih trenera, nego su to jednostavni savjeti temeljeni na znanosti u podlozi psihoterapije. Upravo to čini njegova djela toliko prihvaćenima u cijelom svijetu, a svakako zaslužuju mjesto i na našim policama.

Pretraga