Košarica
Izbornik

Jesen – Karl Ove Knausgaard – iz pera pisca koji živi samo kad piše

Jesen – Karl Ove Knausgaard – iz pera pisca koji živi samo kad piše

Nisam nimalo sumnjala da će nama ljubiteljima lijepe književnosti Knausgaard  opet ponuditi  remek-djelo.

„Jesen“ je prvi dio četverodijelne veličanstvene izjave ljubavi prema životu i svijetu koji nas okružuju i koji se mogu doživjeti kroz osjetila, a sastoji se od   refleksija svakodnevnih pojava. Tako knjiga počinje pismom nerođenoj kćeri (četvrtom djetetu u obitelji Knausgaard), a početkom svakog od tri jesenja  mjeseca on joj se ponovno obraća. Zanimljiv koncept knjige.

Dijete će se roditi a mudar  otac sjedne da mu piše. Želi pokazati djetetu ono što ga očekuje: bezbroj pojava i tvari, životinja i ljudi koje nazivamo svijetom. Piše o suncu i jazavcu, o termosici i urinu, o krevetu i usamljenosti, o hitnoj pomoći i gumbima dok dijete raste u mraku majčinog tijela. Knjigu čine kratki eseji koji su ustvari scene piščevog  obiteljskog svakodnevnog života sa ženom Lindom i troje djece u Švedskoj tri jesenja mjeseca – rujna, listopada i studenog.

Radi se o svojevrsnoj  enciklopediji iskustava kroz  mini eseje koji su na dvije do tri stranice. Knausgaard uočava sve, jer sve je bitno i divno i kao da nas upozorava koliko smo  premalo svjesni sadašnjeg trenutka, koliko smo površni i nezahvalni za sve divno što nas okružuje.

Dok sam čitala, naježila sam se toliko puta... Kroz redove se stvara jedinstvena  melankolija. Zaista stvara poseban  ushit i želju da se knjiga nikada ne završi.

Zadnje rečenice knjige su mi posebno drage: "Tijekom života vidimo na tisuće očiju i većina prođe pokraj nas nezamijećena, a onda je najednom nešto ondje, upravo u onim očima koje želiš imati i zbog kojih bi učinio gotovo bilo što, samo da si u njihovoj blizini. Što je to? Ne, nije zjenica to što vidiš, nije šarenica ni bjeloočnica nego duša, arhaično svjetlo duše kojim su oči ispunjene. I upravo to - gledati u oči onoga koga voliš, kad je ljubav na svome vrhuncu - najveća je sreća." 

“Jesen” je u međuvremenu postala bestseler The New York Timesa, a Knausgaard jest od prve knjige do  danas postao i prepoznat kao jedan od najznačajnijih pisaca epohe. Jedva čekam prijevode i ostalih godišnjih doba. Jer Knausgaard ne zna napisati jednu knjigu već to mora uvijek biti niz od više dijelova. Moja borba ih ima šest, a godišnja doba četiri.

Pretraga