Košarica
Izbornik

DOPPLER - Erlend Loe ( druga knjiga norveške književne zvijezde)

DOPPLER - Erlend Loe ( druga knjiga norveške književne zvijezde)
 
Knjiga počinje ovako :
Moj otac je mrtav.
A jučer sam ubio losa.
Što da kažem
Za ovu je knjigu doista teško napisati popratni tekst. Najednostavnije je reći da će vam se, već nakon prvih stranica, ova priča i njen narator podvući pod kožu.
Cijelom knjigom i za vrijeme čitanja osmijeh nekako ne silazi s lica.  Jer u svakoj rečenici ove neobične priče se možete prepoznati, preispitati i složiti.
Andreas Doppler, 40-godišnjak, otac i uspješan poslovan čovjek dolazi, poslije pada s bicikla i nedavne smrti oca, do spoznaje da mu je pun kufer imati dobro organiziran i ispunjen  život, te ode živjeti u šumu - sam. Kad zima dođe, on ubija losa ali, zbog grižnje savjesti jer je los bila losica s bebom losom povede mladunče.  Beba los mu postaje najbolji prijatelj . Njegova obitelj - on ima dvoje djece i treće je na putu - prihvaćaju njegovu odluku , ali supruga ima jedan uvjet: kada će treće dijete rodi , Dopplerovom životu u šumi treba doći kraj.  Uskoro Dopplera počinju "kopirati" još neki stanovnici Osla i postupno, je sve više i više ljudi  u potrazi u šumi za novim ispunjenjem. Dopplerov šumski mir  je odjednom  poremećen. Odlučuje se vratiti u grad i  dočekati svoje treće dijete. Izuzetno smiješan roman o čovjeku u krizi srednjih godina i o njegovoj  borbi protiv sposobnosti i vrlina koje se očekuju od zrelijih članova društva.
Loeova naivnost i iskrenost potiče na razmišljanje i preispitivanje.
Doppler je muškarac na rubu živčanog sloma, opterećen i zabrinut. Priča o odlasku u šumu priča je o usamljenosti i nezadovoljstvu ali i nalaženju novog smisla
Još jedan zanimljiv citat:
“(...) Problem s ljudima je taj što kad ispune prostor, onda vidiš samo njih, a ne prostor. Veliki, pusti krajolici prestaju biti veliki, pusti krajolici ako je tamo jedna ili više osoba. Ljudi definiraju što je pogled. A ljudski je pogled uvijek usmjeren prema drugim ljudima. Na taj se način stvara iluzija da je čovjek važniji od svih drugih stvari na zemlji koje nisu čovjek. A to je luda iluzija. Možda su, kad se sve zbroji i oduzme, losovi najvažniji, kažem Bongu. Možda vi sve najbolje znate, ali ste ekstremno strpljivi. Naravno, sumnjam u to, ali tko zna. Kako god bilo, to sigurno nisu ljudi. U to odbijam vjerovati.”
Doppler je druga knjiga norveške književne zvijezde Erlenda Loea. Loe (1969.), norveški pisac, radio je kao freelance novinar, režiser kratkih filmova i spotova, prevoditelj je, filmski kritičar, nastavnika radio je i kao asistent u psihijatrijskoj bolnici. Napisao je četiri romana i četiri knjige za djecu. Roman “Naivan. Super.” (1996.) odmah postaje kult knjiga, prevedena na više od dvadeset jezika. Loe i dalje piše uspješne knjige i scenarije za film i TV. U Oslu je osnovao Udruženje scenarista i stekao još veću slavu scenarijem za film “Detektor” (2001.). Često koristi ironiju, pretjerivanje i humor.

Pretraga

Tečaj €/kn: 7,53450 2022-12-10 03:21:33