Košarica
Izbornik

Bremenita šutnja – Lari Mari

Bremenita šutnja – Lari Mari
Izvrsna četvrta knjiga književnog dvojca Lari Mari progovara o seksualnim blokadama, o tome što se događa kada se ne ispolji svoja prava priroda i koju to nezamislivu patnju izaziva.Nisam ni sumnjala da je i ovoga puta riječ o dubokom, psihološkom i majstorski napisanom romanu, intrigantnog imena Bremenita šutnja, našeg darovitog i nagrađivanog književnog dvojca Lari Mari,iza kojega stoje autorice Larissa Kunić i Marieta Kola, začetnice novog književnog pravca nazvanog Proza koja liječi.
Ovo je jedno od onih dubokih literarnih štiva o kojemu ćete mjesecima razmišljati čije ćete likove sanjati, a radnja će vam se poput filma odvijati pred očima. Jer, sve književne uspješnice ovog nagrađivanog književnog dvojca su toliko živopisne i filmične koliko su duboke i nevjerojatno šokantne.
Autorice nas na početku romana pitaju: Jeste li ikada razmišljali o bremenu koje nosite na duši? Onom bremenu o kojemu baš ni sa kim nikad niste razgovarali? Svi smo se mi ponekad našli u bezizlaznoj situaciji, pred naizgled nesavladivom preprekom. Jeste li bespomoćno stali ili ste pokušali pronaći izlaz iz toga labirinta?
To si pitanje i sami postavljamo dok upoznajemo prve likove Jolandu i Milodara, roditelje glavne junakinje Medene. Mračan bunker iz Prvog svjetskog rata skriva tajnu obitelji Burata. Tko su anđeli u sjeni? Jesu li uspjeli u tajnoj misiji ili su pod humkom mahovine ostala crna jaja?
U nasljeđe su joj ostavili bremenitu šutnju, zagonetku kojoj nije dorasla. No ta  je tajna njen život skrenula s pravog kolosjeka. Medena je potonula u more beznađa. Svaki joj korak prekriva plima nedokučivih osjećaja, a slani joj valovi zapljuskuju obraze na kojima se osušila nekadašnja sreća. Most spasa tako je daleko, crna točka na obzoru nedokučive zemlje ljubavi.
Rijekom tuge plovi splav,na njemu je petnaestogodišnja djevojčica Gorka.Smije li je privući svojoj obali i pomoći joj da ostvari glazbene snove,koji imaju visoku cijenu?c I Medena je zapravo još djevojčica. Njezine misli i osjećaji zaključani su u sobi prepunoj prašnjavih igračaka.Zapletene u paučinu kao i njezina duša,koju nagriza malodušje. U ovom surovom životu roditelji su je gurali preko ruba, zaključavali u kutije u kojima je stanovala usamljenost i usmjeravali je prema kotačima nečije tuđe sreće.
Njezin je crveni sportski automobil jedino za što se uspjela izboriti. Prebrza vožnja oslobađa joj dušu koja ne želi postojati. Susjedna je zgrada tako svijetla, obasjana suncem koje je privlači poput magneta. U domu svojih ruskih susjeda osjeća se ponovno rođena. Gospođa Saša Aleksandrovna više joj je od roditelja, dopušta joj da izađe iz okvira i pruža joj potporu koju nikada nije imala.
Hoće li uspjeti ostvariti svoju automobilističku karijeru, vinuti se među anđele i dohvatiti trenutak slave ili će svu svoju ljubav usmjeriti prema djevojčici bez roditelja smatrajući da joj je njena ljubav prijeko potrebna?
Lari Mari su duševne savjetnice koje izvrsno poznaju ljudsku dušu i psihu i zato tako suptilno i pronicljivo ulaze u podsvijest, progovarajući o duševnim tajnama i o emocionalnim bremenima koji upravljaju mnogim životima.Ovaj nas izvrstan roman vodi u labirint neriješenih i skrivenih osjećaja,koji nam se kako radnja odmiče otkrivaju kao i izlazak iz labirinta.
Roman "Bremenita šutnja"je kao i svi ostali romani književnog dvojca Lari Mari visokokvalitetno prozno djelo koje spada u sam vrh moderne književnosti.
Njihovi su romani spoj lijepe književnosti duboke psihoanalize, duhovnosti i filozofije,te nas kao takvi liječe,nadahnjuju i osvješćuju.
Larissa Kunić i Marieta Kola su dobitnice književne nagrade Kiklop i autorice čije su književne uspješnice Bez ljubavi i mržnje Zlatni Mjesec i Armati uvrštene u stalni postav Britanske kraljevske knjižnice u Londonu.
Začetnice su novog književnog pravca nazvanog Proza koja liječi.
   

Pretraga