Košarica
Izbornik

Američki brak – Tayari Jones – ispuniti zavjet ljubavi

Američki brak – Tayari Jones – ispuniti zavjet ljubavi

Dok nas smrt ne rastavi sve je rjeđi pojam i sve se češće mijenja s "dok mi ne dosadiš" ili "dok ne postane teško". Oduševio me ovaj topli i pomalo socijalni roman o ljubavi koja je stavljena na kušnju. Što se događa s ljudima koji nedužni izdržavaju zatvorsku kaznu? Kako se supružnici i roditelji nose s tom situacijom? Može li ljubav izdržati tako teške kušnje i odakle crpi snagu? Jedno je sigurno - nitko ne zna kako bismo mi reagirali da nam se takvo što dogodi, a to sam se neprekidno pitala čitajući ovaj roman. Oduševio me ovaj nježno-romantični, ali i bolno realistični roman o braku, obitelji, vezama i lojalnosti koji je prije svega intiman i analitičan pogled na "crnačku" stvarnost života. Kroz priču pratimo Roya i Celestial, dvoje novopečenih bračnih partnera koji su se vjenčali iz ljubavi. Celestial je žena koja je navikla dobiti ono što želi dok je Roy odrastao manje povlašteno i uvijek se morao boriti. Oboje imaju velike životne planove. Celestial izrađuje lutke i želi postati slavna umjetnica dok Roy planira postati uspješan prodajni predstavnik. Pred njima je sjajna budućnost, kuća puna djece, a roditelji se ponose njima. Roy iznenada završi u zatvoru pod optužbom da je silovao bijelu ženu u motelu u kojem je na jednu noć odsjeo s Celestial dok su bili u posjeti njegovim roditeljima. Svima je jasno, pa i nama čitateljima, da to nikako nije mogao učiniti, ali policija i sud vjeruju optužbi bjelkinje. "Crni" Roy jednostavno nema šanse biti oslobođen krivnje pred porotom. Drama rasizma počinje. Čeka ga dugih dvanaest godina iza rešetaka. U početku Roy ima svu podršku žene, roditelja i svog odvjetnika koji je uvjeren da će žalbeni sud uvažiti njegovu obranu i pustiti Roya na slobodu. Ali što ako se to ne dogodi? Hoće li taj mladi i još pomalo nezreli bračni par uspjeti prebroditi tu silnu nepravdu koja im se dogodila? Evidentno žele ostati zajedno, ali život se odvija drugačije od planiranog. Može li njihova ljubav to izdržati  ili će ih naučiti da ništa u životu nije tako snažno i istodobno krhko kao prava ljubav.

Likovi su opisani živo i vjerodostojno te imaju dubinu i karakter. Slijedi sjajan prikaz emocija i njihovih postupaka te vam se junaci brzo uvlače pod kožu. Može li duboka i iskrena ljubav preživjeti ovakve tektonske promjene? Čitajući, knjiga vas uvlači u kovitlac raznih podvojenih osjećaja. Kraj me je dirnuo i pomalo iznenadio. Svo vrijeme sam govorila "ja ne bih tako, ja bih drugačije, ne bih to dozvolila. Ljubav se na oltaru zaklinje u vječnost i vjernost do kraja i u dobru i u zlu. Zar ne? Roman je podijeljen u tri dijela. U odjeljku "Bridge Music ili Glazba mosta" možete saznati kako su Celestial  i Roy odrastali, kakve su roditelje imali, kako su se upoznali, kakve su poteškoće imali u suočavanju sa zakonima i situacijom u kojoj je Roy osuđen za silovanje koje nije počinio. U tom djelu svjedočimo  Royevoj svakodnevici u zatvoru, a kao čitatelji pratimo i dirljivo dopisivanje između mladog bračnog para. Drugi dio, "Pripremi stol za mene" tiče se više događanja izvan zatvorskih zidova. Flešbekovi u prošlost razjašnjavaju međuljudske odnosi i situacije, a otkrivaju nam i odnose unutar obitelji i među  prijateljima i to na vrlo emotivan način. Roman završava trećim dijelom – "Velikodušnost" u kojem  su opisana  očekivanja, planovi i nadanja te što će se dogoditi nakon što Roy izađe iz zatvora.

U epilogu ćete saznati što će nastati od ljubavi, ali to zadovoljstvo prepuštam isključivo vama. Autorica pripovijeda ovu priču  naizmjenično, poglavlje po poglavlje, iz različitih perspektiva što mi se jako svidjelo. Stvari uvijek izgledaju drugačije iz tuđih cipela. Također mi se jako svidio njezin odabrani jezični stil koji krase sjajne, kreativne i neobične usporedbe. Roman je riznica pokretnih trenutaka - očekivanja, strahova, nade, dubokih razočaranja. Život se doista može (po)igrati sa svakim od nas. Još neke zanimljivosti vezane za ovu knjigu:

  • Oprah je ovu knjigu uvrstila u svoj knjižni klub za 2018. godinu
  • Spisateljica Tayari Jones osvojila je Žensku nagradu za fikciju za ovaj roman
  • Bivši američki predsjednik Obama je ovu knjigu jako pohvalio i proglasio najboljom fikcijom u godini izdanja
  • Tayari Jones je spisateljica i profesorica kreativnog pisanja koja živi u Brooklynu. Za The Guardian je ispričala kako je inspiraciju za nagrađenu knjigu dobila prilikom istraživanja o masovnim zatvorskim kaznama slušajući par koji se prepirao

Prevela: Vesna Valenčić

Pretraga