Košarica
Izbornik

PET knjiga zbog kojih ćete odmah poželjeti otputovati u Italiju

PET knjiga zbog kojih ćete odmah poželjeti otputovati u Italiju
Nedavno putovanje u Italiju jedno je od najčarobnijih iskustava koje sam ikada doživjela. Osjećaji koji preplave kada napokon vidimo mjesta o kojima smo čitali, gledali fotografijea i videe su neopisivi. Priznajem da sam se morala uštipnuti nekoliko puta i provjeriti sjedim li zaista u Bologni i uživam u spaghettima, jesam li zaista upravo u toskanskoj vinariji i namačem cantuccine u vino santo, vozim li se vlakom od jednog do drugo mjestašca Cinque Terre i gledam li u veličanstvenu firentinsku katedralu s čuvenom Brunalleschijevom kupolom. Da ni ne govorimo o gledanju talijanskih izloga knjižara te reminiscencija na bogatu književnu povijest i kulturu! Upravo su knjige bile jedan od prvih izvora putem kojih sam prije mnogo godina po prvi put upoznala čari Italije. Iako opisi interijera i eksterijera u romanima često nisu čitateljima najzanimljiviji, nego nerijetko preskaču na dijaloge, u ovim knjigama oni igraju krucijalnu ulogu. Upravo opisi, bilo putem riječi sveznajućeg pripovjedača ili samih likova, čine doživljaj Italije još posebnijim. Evo nekoliko knjiga koje će vas svojim snažnim fabulama i nenadmašnim tehnikama pripovijedanja i opisivanja odvesti u čarobnu Italiju.
E.M. Foster: Soba s pogledom
Za ljubitelje klasika i šarma kasnog 19. i ranog 20. stoljeća, pomalo nalik na romane Jane Austen, tu je knjiga Edwarda Morgana Fostera, britanskog romanopisca i esejista kojeg se najviše pamti po propitkivanju klasnih spona i razlika u društvu. U romanu pratimo engleske turiste koji su došli na odmor u Italiju. Djevojka Lucy sa svojom pratnjom boravi u Firenci, no nezadovoljna je smještajem u sobi bez pogleda na rijeku Arno. Dvojica pripadnika građanske klase, gospodin Emerson i njegov sin George, rado im ustupaju svoju sobu koja ima pogled. Dakako, Lucy i George se zaljubljuju, no Lucy ima zaručnika Cecila koji je čeka u Engleskoj. Iako na prvi pogled to zvuči poput sapunice, Emerson je toliko vješto napisao ovaj roman da ga nećete moći ispuniti iz ruku. Okosnica ovog romana je ljubavna tema, autor propitkuje i brojne druge životne vrijednosti: samostalnost, konvencije, predrasude prema ljudima nižeg društvenog statusa, traženje samog sebe... Iznimno je opisao ljudske karaktere, a sve to u okrilju čarobne Toskane. Njezini nepregledni zeleni krajolici, kao i zvukovi zvona s firentinske katedrale, šetnje kraj rijeke Arno ili Piazzom della Signoria, kao i posjet gradiću Fiesole dat će vam osjećaj kao da koračate ovom mnogima najljepšom talijanskom regijom. 
Italo Calvino: Marcovaldo ili Godišnja doba u gradu
Mnogi posjetitelji odlučuju se na odlazak u Italiju kako bi pronašli same sebe, povezali se s prirodom, prepustili se slučajnim dogodovštinama i naprosto uživali u sitnicama, čak i kada ih kod kuće čeka nimalo zabavna strana života. Ako je to i s vama tako, posegnite za ovim remek-djelom suvremenog talijanskog autora Calvina. Zbirka pripovjedaka za glavnog protagonista ima Marcovalda, radnika, oca i muža koji živi u neimenovanom gradu sjeverne Italije boreći se za opstanak. Čak i u tim trenucima nastoji pronaći onu ljepšu stranu života, nastojeći svakog dana pronaći nešto novo i neobično. Kako se izmjenjuju godišnja doba, Marcovaldo nam otkriva čarobne talijanske krajolike nadomak velikih gradova, trenutke svakodnevnog življenja, sa svim njegovima ljepotama i razočaranjima koje nosi moderni život. Izmjena godišnjih doba Calvinu je sjajno poslužila ne samo kao scenografija Italije, nego i kao promjene koje se događaju u samom čovjeku i u čitavom društvu. 
Giovanni Verga: Pripovijetke sa Sicilije
Sicilija, često smatrana najsiromašnijim dijelom Italije, mjesto je Verginog rođenja, mjesto u kojem je proveo čitavo djetinjstvo i mjesto koje evocira u svojoj knjizi zbog koje je proglašen jednim od najboljih talijanskih književnika svih vremena, uz bok Manzoniju. Prvi put objavljena 1883., i donosi niz pripovjedaka koje nam otkrivaju gotovo tada netaknut svijet južne Italije i otoka Sicilije, mjesta koja su dugo bila gotovo izolirana od ostatka zemlje i koja se svim silama opirala svemu što donosi moderna civilizacija. Upoznajemo likove koji prikazuju kako je zaista bilo živjeti na Siciliji, u svoj njihovoj ranjivosti, ponosu, sirovosti i ljepoti. 
Elena Ferrante: Napuljska tetralogija
Tetralogija Elene Ferrante je jedna od najvećih književnih senzacija u posljednjih nekoliko godina. Oduševila je čitatelje diljem svijeta praćenjem pedesetogodišnjeg prijateljstva Elene Greco i Line Cerullo od doba poratnog Napulja, sve do danas. Ferrante je objavila četiri knjige iz te serije: Genijalna prijateljica, Priča o novom prezimenu, Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju i Priča o izgubljenom djetetu. Osim što donosi životne priče dviju prijateljica čiji su karakteri posve drugačiji, no koje gaje iznimnu ljubav i poštovanje jedna za drugu, opisi koje nudi toliko su detaljni da gotovo možete zamisliti kako šećete Napuljem. Štoviše, brojni turisti i čine to te su krenuli stopama Line i Elene. Ferrante imenuje svaki kutak na kojem se događaju životi njezinih junakinja zbog čega ne možete pogriješiti s pronalaskom mjesta gdje kupuju namirnice ili gdje su pošle u traženje vjenčanice. Osim toga, dočarava pravo napuljsko ozračje, njegove životne trenutke i sve ono što Napulj čini toliko posebnim. Ukratko, pred vama je na ovim stranicama impresivno oslikano društvo Napulja.      
Elizabeth Gilbert: Jedi, moli, voli
Dakako, u ovom je popisu nezaobilazna uspješnica Elizabeth Gilbert prema kojoj je snimljen i film s Julijom Roberts u glavnoj ulozi. Upravo je Italija prva Elizabethina postaja na putu potrage za samom sobom. Iako sam se neprestano predomišljala oko toga bih li je stavila na popis ili ne, činjenica je da će vas ova knjiga, unatoč zamjerkama koji joj kritičari nalaze (u vidu toga da si njezin put može priuštiti samo netko vrlo bogat, a ne prosječna žena), odvesti na putovanje života. Koliko god zvučalo kao klišej, nisam si mogla pomoći a da se jedući špagete na glavnom bolonjskom trgu ne sjetim Elizabeth i njezinih isprobavanja talijanskih delicija. Jednako je bilo i s pizzom. Iako sam ovaj put bila u drugom dijelu Italije nego protagonistica ovog romana, doživljaj je bio gotovo jednak. I upravo će vam to pružiti ova knjiga: osjećaj kao da s Elizabeth isprobavate nova jela, učite talijanski jezik i upoznajete nove ljude dok šećete gradovima punima povijesti i kulture. Osim toga, knjiga šalje snažnu poruku svim ženama koje su uljuljkane u svojoj svakodnevici i nezadovoljne partnerskim ili bilo kojim drugim odnosima da se trgnu i učine ono što su oduvijek željele. Put u Italiju, čak i s vrlo ograničenim budžetom, može biti odskočna daska.
Tatjana Barat

Pretraga