Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Zvjezdanu Debić

3 pitanja o novoj knjizi za Zvjezdanu Debić
 
  1. Kako ste došli na ideju za knjigu „Majka u meni“?
Počelo je kao terapijsko pisanje, s obziom da pišem većinu svog života za sebe i drage mi ljude. No, s vremenom u razgovoru s drugim mamama postalo mi je jasno da nisam sama u tim svojim izazovima i da imam potrebu napisati ponešto o tome da i drugi pročitaju jer sve te teme zaslužuju svoje mjesto u društvu.  
  1. Kako ste istraživali temu?
Temu sam istraživala svakodnevno u interakciji sa ženama koje su majke, s onima koje razmišljaju o majčinstvu a i s onima koje ne osjećaju „poziv“ majčinstva. Zanimalo me je kako se osjećaju zbog toga. Došla sam do zaključka kako velika većina žena nije upoznata s time što to zapravo znači biti majka. S obzirom da se u našem društvu smatra kako je svaka žena stvorena da bude majka, rijetko koja žena je svjesna svog prava na odluku koju treba sama donijeti i zbog koje ne treba biti osuđivana.  
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Tijekom pisanja puno puta morala sam iznova proći mamin „odlazak“ , vratiti se u te trenutke te samim tim iznova proći kroz osjećaje djeteta u meni koje se suočava sa tako izazovnom situacijom, stoga su ti dijelovi knjige najviše zahtijevali od mene. Iako su me i prijedlozi koje dajem u knjizi stavljali na kušnju, jer nisam htjela da izgledaju kao nametanje ili pametovanje s moje strane, jer zaista mislim da je svatko slobodan odlučiti ono što osjeti da je najbolje za sebe i svoje dijete, bez obzira na sve prijedloge i savjete.   Zvjezdana Debić  (rođ. Parabucki) napisala je knjigu „Majka u meni“ na temelju vlastitog iskustva majčinstva. Budući da je izgubila majku kao četverogodišnja djevojčica, u formiranju vlastitog identiteta majke oslanjala se na vlastite osjećaje i intuiciju te pomoć partnera i najbližih. U knjizi „Majka u meni“ iskreno je i hrabro opisala mnoge kušnje s kojima se susreću mlade majke, tako da njezina knjiga može mnogima pomoći u prvim danima upoznavanja djeteta i vlastitih probuđenih majčinskih osjećaja. Predgovor za „Majka u meni“ napisala je psihologinja Radojka Sućeska Ligutić, koja podsjeća da majčinski osjećaji ne dolaze u paketu s djetetom i da bismo voljele dijete prvo trebamo voljeti sebe sa svim svojim nesavršenostima. Zvjezdana Debić vodi centar „Povratak sebi,  https://www.facebook.com/PovratakSebi/ koji nudi masažu, coaching i radionice za žene. „Majka u meni“ prva je njezina knjiga.

Pretraga