Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Rosie Kugli

3 pitanja o novoj knjizi za Rosie Kugli
  1. Kako ste došli na ideju za novu knjigu?
Nakon  uspjeha romana „Nisam ti rekla...“, koji je dobio prestižnu književnu nagradu Grigor Vitez i osvojio čitalačku publiku nazvavši roman hrvatskom inačicom  knjige „Mi djeca s kolodvora ZOO“;  ponovo sam posegnula za „formulom“ koja se pokazala i više nego uspješnom.  Beskompromisno i brutalno iskreno o „mračnoj“ strani naših mladih.  Knjiga „Hod po rubu“, u izdanju Ženska posla, nastala je u suradnji s novinarkom Marijanom Pleše, u kojoj između ostalog otvaramo temu potpunog skretanja, života onkraj zakona, života u odgojnoj ustanovi. Isto tako, zagreble smo i neka pitanja na koja smo, kao društvo skloni zažmiriti. Praviti se da ne postoje, gurati ih pod tepih.
  1. Kako ste istraživali temu?
Po struci sam pravnica i svoje sam prve pravničke godine, provela na odjelu za maloljetnike kod sutkinje Lane Peto-Kujundžić. Rukopis je nastao na temelju osobnog doživljaja tužne sudbine maloljetnog dječaka s kojim sam se susrela dok sam radila na sudu, ali 'naš' Jakov je izmišljen junak.
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Nikada nisam s takvom lakoćom ispisala jedan takav roman, iako tema teška i mučna. Posebnost rukopisa je i to što je knjiga rad autorskog dvojca, Marijane Pleše i mene. Marijanu sam upoznala ovo ljeto. Nazvala me da napravi intervju na temu ljubavnih romana. Kliknule smo, na prvu. Naša se kava produžila na dvije, jer imale smo puno dodirnih tema. Između ostalog i temu maloljetničke delikvenciju o kojoj je ona, kao novinarka crne kronike izvještavala. Onda sam joj, onako iz neba pa u rebra rekla - Hej, idemo napisati priču! I to je bilo nevjerojatno iskustvo. Pisale smo svaka za sebe. Jedna priča napisana iz dva kuta, ispričana sa strana dviju potpuno različitih osoba, ujedinjava se u jednu potresnu, ali prije svega, realnu priču jednog tinejdžera koji zapada u "probleme sa sustavom". I upravo taj drugi kut gledanja, drugu stranu priče, Marijana je majstorski izvela. Zaista mogu reći da se radi o mladoj nadi hrvatske spisateljske scene. Nadam se da ćemo uskoro načeti još jednu 'vruću' temu.    „Hod po rubu“ druga je knjiga Rosie Kugli u kojoj se bavi aktualnim problemima mladih. U knjizi „Nisam ti rekla…“ autorica je ukazala na problematičan sustav vrijednosti koji usvajaju današnji mladi, dok je u knjizi „Hod o rubu“ otišla korak dalje i bavi se maloljetničkom delinkvencijom i okolnostima koje do nje dovode. Knjigu „Hod po rubu“ zajednički su napisale Rosie Kugli i novinarka Marijana Pleše, a predgovor knjige potpisuje Lana Peto Kujundžić, predsjednica Odjela za mlade Županijskog suda u Zagrebu. Predstavljanja knjige vezana su uz rasprave i okrugle stolove o maloljetničkoj delinkvenciji i o mjerama koje društvo treba poduzeti kako bi se mladi ljudi, osobito oni iz disfunkcionalnih obitelji, što lakše uklopiti i pronašli način za afirmaciju. Kako kaže urednica romana Lana Milčec, roman o mladima u odgojnim ustanovama nosi važne poruke o socijalizaciji najosjetljivijih članova društva, a jedna je od poruka da su površnost i predrasude štetne i za razvoj društva i za mlade na početku njihovoga životnog puta.    

Pretraga