Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za Larí Marí

3 pitanja o novoj knjizi za Larí Marí
  1. Kako ste došle na ideju za knjigu Bremenita šutnja?
U svom četvrtom romanu progovaramo o bremenu šutnje koja muči mnoge ljude s kojima smo radile u našoj opatijskoj ordinaciji Entera Clinic. Zato u našem romanu svaki lik nosi svoje breme, a njihova su bremena povezana. Ovaj roman svakoga čitatelja će navesti da progovori o svojoj boli, daje mu dopuštenje da izrazi svoju seksualnost, da riješi nesigurnost i hrabro kroči u život.
  1. Kako ste istraživale temu?
Teme nam same dolaze jer s njima radimo kao duševne savjetnice i pomogle smo mnogim klijentima da riješe svoju bremenitu šutnju i da izraze svoju pravu prirodu. Svaki čovjek tijekom života nosi breme o kojem šuti. To breme postaje sve teže, guši ga, tjera na nezamislive poteze, mijenja mu osobnost, stvara bijes i mržnju ili ga tjera u ovisnost. U našem romanu je glavna junakinja Medena koju su roditelji kočili u pubertetu jer su smatrali da je treba ukalupiti i promijeniti njezinu pravu prirodu. Jer Medena je željela trenirati karate, a oni su je upisali na gimnastiku, željela je postati automehaničar, a roditelji su je upisali u gimnaziju, željela je voziti automobilističke utrke, a otac ju je zaposlio kao odgajateljicu u domu za nezbrinutu djecu. Tako je počela nositi naočale s velikom dioptrijom, sakrila se iza neuredne kose i navukla kričavi džemper svoje majke iz kojega je tužno promatrala svijet. I kada je pomislila da je u bezizlaznoj situaciji, u njezinu se životu pojavljuju dvije osobe – imućna susjeda Ruskinja Saša i petnaestogodišnja Gorka, djevojčica iz doma. Obje su njezin život promijenile iz temelja.
  1. Koji su dijelovi romana bili najzahtjevniji za pisanje?
Svaka je naša knjiga pisana različitim stilom, onako kako zahtijeva tema. A roman Bremenita šutnja  jednostavno je izletio iz nas. Likovi su tako živi i stvarni da se svaki čitatelj može pronaći u nekom od njih ili u njima naći svoje prijatelje ili rodbinu. Ni jedan dio romana nije bio posebno zahtjevan. Ovaj je roman odavno napisan pa smo ga tijekom vremena, dok je čekao izlazak, samo literarno dorađivale.   Bremenita šutnja četvrti je roman književnog dvojca Larí Marí, koji zadire duboko u ljudsku podsvijest, u izvore svih raspoloženja, misli i osjećaja. Dvojac Larí Marí čine Larissa Kunić i Marieta Kola, začetnice književnog pravca nazvanog Proza koja liječi.

Pretraga