Košarica
Izbornik

3 pitanja o novoj knjizi za dr. Lejlu Kažinić Kreho

3 pitanja o novoj knjizi za dr. Lejlu Kažinić Kreho
  1. Kako ste došli na ideju za novu knjigu “Antiaging prehrana”?
Ova je ideja godinama čekala izdavača koji će je znati podržati na pravi način. Sretna sam da se desila Školska knjiga. Tijekom rada na knjizi atmosfera je bila odista vrhunska, od rada s urednicom do art direktorice Ana Marie Žužul, koja je sve isplanirala do najsitnijeg detalja. Izabrala je mjesto gdje smo nekoliko dana snimali recepte, za što je bila zadužena photo direktorica, draga i poznata Maja Danica Pečanić, do fantastične atmosfere u jednom prelijepom objektu u srcu Zagreba, gdje smo snimali moje fotografije pod dnevnim svjetlom. Recepte u knjizi sam osobno spremila, čime sam htjela dokazati da antiageing prehrana ne zahtijeva profesionalca u kuhinji.
  1. Kako ste istraživali temu?
Oni koji poznaju moj rad znaju da dugi niz godina pratim znanstvene trendove na podučuju nutricije. Kada sam na Kings College radila istraživački rad Weight loss diets, implications and complications on health , uvidjela sam da agresivnije redukcijski programi, ako se provode kratko vremensko razdblje, nisu su štetni po zdravlje nego naprotiv. Tada, prije više od 20 godina šira publika nije se previše zanimala za takva saznanja pa se otkriće primjenjivalo samo kod pretilih bolesnika koji su se pripremali za zahvat na srcu. No mene je ta činjenica odista zaintrigirala te sam godinama pratila znanstvena istraživanja koji bi možda ukazala na važnost povremenog posta. I konačno, nakon otvorenja Doctor Nutrition Bara, kada uvodim DrNB alkalni program u kombinaciji s medicinskom analizom tijela, uviđam kako je pravilnom promjenom prehrane i alkalnim detoksom moguće metaboličke godine vratiti unatrag, ojačati obrambeni sustav, popraviti ten, kosu... Knjiga Antiaging prehrana nastala je na osobnom iskustvu s mojim pacijentima i klijentima. Izvrsna vijest je i što u zadnje vrijeme imamo znanstvena istraživanja koja upućuju na važnost povremenog posta u tretmanu mnogih stanja i bolesti, a istovremeno farmaceutska industrija pokušava pronaći sredstva koja bi tijelo stavila u stanje agresivnijeg kalorijskog deficita. Uvijek ističem kako je hrana naša najintimnija veza s vanjskim svijetom i sredstvo u našim rukama kojim kontroliramo ili ne kontroliramo naše unutarnje zdravlje koje će se reflektirati na naš vanjski izgled. Tako da je bilo sasvim logično da napišem Antiaging prehranu.
  1. Koji su dijelovi knjige bili najzahtjevniji za pisanje?
Meni je uvijek generalno najteži početak. Nekad danima gledam u ekran i razmišljam kako da započnem. U ovoj knjizi naročito mi je bilo važno da na samom početku obuhvatim sve što će se kasnije detaljnije razvijati i da na samom početku nekako nagovijestim i kraj knjige, odnosno što moj čitatelj od nje može očekivati. Kad počnem, kasnije mi je mnogo lakše i tada razvijam knjigu bez problema. Zato sam knjigu sam započela pitanjem - Zašto starimo. I kraj mi je bio zahtjevan – iako mnogo manje negoli početak - jer sam željela sve ono o čemu pišem i govorim pretočiti u primijenjenu nutriciju , ili jednostavnije rečeno da čitatelj može isprobati antiageing terapiju u svojoj kuhinji. Antiaging prehrana nova je, ilustrirana knjiga dr. Lejle Kažinić Kreho, u kojoj je na jednostavan način predstavljeno kako zadržati mladost i ljepotu koristeći znanost o prehrani. Dr. Lejla Kažinić Kreho ukratko je opisala prednosti sve traženijih bezglutenskih namirnica te poznate alkalne prehrane. Posebna poglavlja knjige posvećena su te šećeru, koji znanstvenici nazivaju “tihim slatkim ubojicom” te namirnicama životinjskog podrijetla – mesu, mlijeku i jajima. Drugi dio knjige donosi 30 recepata za sedmodnevni alkalni antiaging dijetetski program, 15 recepata za savršen i mladolik ten, kosu, mladenačku cirkulaciju te prijedloge za prehranu kojom ćete pobijediti stres ili probleme s kožom. Dr. Lejla Kažinić Kreho liječnica je koja je magistrirala  nutriciju na uglednom King’s Colege u Londonu. Članica je Britanskog nutricionističkog društva i autorica više knjiga, među kojima je i serija bestselera Prehrana 21. stoljeća. U Zagrebu vodi Doctor Nutrition Bar na Bijeničkoj cesti i Nutrition Diagnostic centar dr. Kažinić Kreho. Kreirala je liniju nutritivno visokovrijednih proizvoda Klara Green povered by Doctor Nutrition Bar, koje nudi Klara Premium Store na zagrebačkom Zrinjevcu.  

Pretraga