Košarica
Izbornik

10 najčitanijih knjiga u posljednjih 50 godina

10  najčitanijih knjiga u posljednjih 50 godina

Prema Guinnessovoj knjizi rekorda od 1995., Biblija je najprodavanija knjiga svih vremena s procijenjenih 5 milijardi prodanih i distribuiranih primjeraka. Procjene prodaje drugih tiskanih vjerskih tekstova uključuju najmanje 800 milijuna primjeraka Kur'ana i 190 milijuna primjeraka Mormonove knjige.Kako je jedan izdavač otisnuo navodno više od 140 milijuna primjeraka Bhagavad Gite, ukupan broj bi mogao biti puno veći. Citati Mao Tse-tunga, imaju široku lepezu brojki o prodaji i distribuciji, s procjenama od 800 milijuna do preko 6, 5 milijardi tiskanih svezaka. Točne brojke o tiskanju za sve knjige mogu biti nepouzdane zbog različitih i nepovezanih izdavači, u nekim slučajevima tijekom mnogih stoljeća. m pravima često dostupni besplatno u ovom formatu. Najprodavanije su i "Grof Monte Cristo" Alexandrea Dumasa, "Don Quijote" Miguela de Cervantesa,"Putovanje na zapad" Wu Cheng'ena.
Nakon što je prodan u više od 600 milijuna primjeraka diljem svijeta, serijal Harry Potter J. K. Rowling najprodavaniji je serijal knjiga u povijesti. Prvi roman "Harry Potter i kamen mudraca" prodan je u više od 120 milijuna primjeraka i jedna je od najprodavanijih knjiga svih vremena. Od lipnja 2017. serijal je preveden na 85 jezika je serijal i među najprevođenijim književnim djelima u povijesti. Ali evo liste:

Biblija  

Skup povijesnih i religioznih tekstova koje Židovi i kršćani drže svetima najčitanija je knjiga – s čak 3900 milijuna (između tri i četiri milijarde) prodanih primjeraka. Židovi je nazivaju Torah (Zakon), Miqrah (Čitanje), Kitbe qodeš (Sveti spisi) ili Tanakh (kratica za Torah, Neviim i Ketuvim), a kanon biblijskih knjiga proglasili su 90. godine u Jamniji. Tada su priznali 24 knjige koje su nadahnute i obavezne za židovsku vjeru, no nisu uvrstili sedam knjiga napisanih na grčkom, a koje su napisali židovi u Aleksandriji. Židovi dijele Bibliju na tri skupine: Tora (Petoknjižje), Neviim (Proroci) i Ketuvim (Mudrosne knjige). Stari zavjet pisan je na hebrejskom (osim Ezre i Daniela te nekoliko riječi u Knjizi Postanka) i u Jeremiji koje su napisane aramejskim. Završnu redakciju židovskog dijela Biblije napravila je Velika skupština u doba perzijske vlasti (6. - 4. stoljeće pr. Kr.), a izvorno su biblijske knjige pisane na svitcima pergamenta. Od Ezrina vremena židovska je Biblija pisana aramejskim pismom, a Samarijanci su zadržali staro feničko pismo. Standardno tiskano izdanje hebrejske Biblije sve do 19. stoljeća bila je Druga rabinska Biblija Jacoba ben Chayyima, objavljena 1524. Tek od 18. stoljeća izučavatelji su počeli unapređivati kritičko proučavanje hebrejskog teksta. Kršćani dijele Bibliju na Stari zavjet i Novi zavjet. Stari zavjet obuhvaća 39 protokanonskih (kao i hebrejski kanono) i sedam deuterokanonskih knjiga (apokrifi koje ni protestanti ni židovi ne priznaju). Novi zavjet, napisan u drugoj polovici I. st., obuhvaća 27 knjiga: četiri Evanđelja (Marko, Matej, Luka i Ivan), Djela apostolska, 21 poslanicu (14 Pavlovih i 7 apostolskih) i Otkrivenje (Apokalipsa). Pisana više od tisuću godina, uređivana i tiskana u mnogim verzijama ovisno o zemlji do danas je prodana kažu između 3 i 4 milijarde primjeraka. Osim vjerničkog aspekta, tu je i ljepota priče pa se kaže kako je Biblija jedna od najljepših knjiga svih vremena. 

Mala crvena knjiga, citati Mao Zedonga (Ce-tunga)

Svoje mjesto na listi knjiga zaslužuje zbog mnogoljudnosti zemlje koju je ovaj čovjek vodio. Izbor govora i spisa revno je tiskan od 1964. do 1976. i široko je distribuiran za vrijeme Kulturne revolucije u Kini. Tiskana je u više od 800 milijuna. Valja spomenuti i svetu knjigu Islama Kur'an, (u infinitivu čitanje ili sakupljanje, a odnosi se ajete koji su ovdje sabrani i kojih ima 6236)  i koji je prodan u oko 500 milijuna primjeraka)  i kineski rječnik Xinhua Zidian (oko 500 milijuna) koji su tiskani u pola milijarde primjeraka, a o nijednoj nemamo pouzdane podatke o broju prodanih. 

Harry Potter

Serija knjiga J. K. Rowling tiskana je u više od 600 milijuna, a priča o dječaku koji je siroče, koji pronalazi svoj novi dom, prvi puta ima prijatelje, ali se mora boriti sa Zlom. Nesumnjiv je utjecaj na rast mlade čitalačke publike svijeta, knjige su osvojile djecu (ali i roditelje), a kako su te dječje knjige držale mnoge ljestvice najprodavanijih, pa i prva tri mjesta na listi "The New York Timesa" kad je već stizala četvrta ("Harry Potter i plameni pehar") urednici su iz očaja što se ne mogu riješiti jednog autora napravili novu listu – dječju i izazvali pobunu izdavača i knjižara. Nije to bio kraj, no da ne ulazimo dalje u to reći ćemo kako je J. K. Rowling  dala da se svih sedam knjiga snimi kao audio knjige (pripovjedač je sjajan Stephen Fry), da je stekla ogromnu bazu fanova  i da je među njima mnogo velikih i malih. A onda su došli filmovi… 

Gospodar prstenova (Lord of the Rings)

Knjige the Profesora, J. R. R. Tolkiena uvijek je na listi najčitanijih i najprodavanijih knjiga. S pravom. Nakon "Hobita" profesor na Oxfordu, pisac, pjesnik filolog Tolkien napisao je knjigu koju je izdavač podijelio u tri djela (zbog manjka papira, te da ne bi bila preskupa ta jedna velika knjiga a i nespretna za baratanje) izašla kao "Prstenova družina" (ljeto 1954.), "Dvije kule" (studeni 1954.) i "Povratak kralja" (listopad 1955.). Tu su negdje i "Mali princ" i Dickensova "Priča o dva grada", obje prodane u oko 200 milijuna primjeraka, ovisno o izvoru.          

Alkemičar O Alquimista

Brazilac Paulo Coehlo davne je 1988. osvojio svijet alegorijskom pričom, a njemu donijela čete obožavatelja. No, treba reći kako se ne slažu svi oko broja prodanih knjiga pa je na nekim listama na 17. mjestu sa "samo" 65 milijuna prodanih primjeraka.                

Da Vincijev kod 

Kad je  2003. objavljen roman neki su se iznenadili, no valja reći da tko god je čitao veliki hit "Sveta krv, sveti gral" (The Holy Blood and the Holy Grail) koju su napisali Michael Baigent, Richard Leigh i Henry Lincoln davne 1982. nije mogao biti iznenađen Brownovim teorijama koje je "posudio" i odjenuo u eksplozivan triler. Pitanje je li Marija Magdalena bila Isusova žena i jesu li imali dijete čiji su potomci izbjegli u današnju Francusku te osnovali Merovinšku dinastiju diglo je na noge vjernike. A tu su i Sionski mudraci, sveti gral, katari i i templari. Zanimljivo i napeto štivo prodano je u više od 80 milijuna primjeraka, a tema o kojoj piše Dan Brown podigla je crkvu na noge.

Sumrak saga Serija knjiga, (Twilight, Stephanie Meyer).

Serija knjiga za tinejdžere, sviđalo se to nekome ili ne, prodana je u 160 milijuna primjeraka. Priča o ljubavi djevojke i prelijepog mladića koji je vampir-vegetarijanac nije ništa do ljubavne priče kakvih je u literaturi mnogo. Knjige obiluju mitskim bićima, rastancima i sastancima, ima i krvi i akcije, a kako je prije pojave ove knjige opadao broj mladih čitatelja svakako treba naglasiti da ih je ovaj serijal vratio - čitanju. Barem onaj dio koji nije bio očaran serijom o Harryju Potteru. No, ovaj je serijal ponovo na vrh ljestvica izgurao i neke klasike o kojima likovi pričaju ili ih čitaju. Tako se u "Sumraku" (Twilight) čita "Ponos i predrasude" Jane Austen, u "Novom mjesecu" (New Moon) "Romeo i Jullija", u "Pomrčini" (Eclipse) "Orkanski visovi", a u "Praskozorju" (Breaking Dawn) Shakespearovi "Mletački trgovac" i "San ljetne noći". 

Zameo ih vjetar (Gone With the Wind, Margaret Mitchell)

Priču je godinama slagala razgovarajući s rođacima i ljudiima koji su pamtili Američki građanski rat, napisala roman koji iima jednu tvrdoglavu južnjačku belle, ljepoticu i jednog muškarca koji je prije nego je nju ugledao bio neosvojiv. Njen se zaštićenii svijet raspada jer je bukno rat, a muškarac kojim je gotovo pa opsjednuta, i koji je zaručen s drugom, odlazii u rat. Trebat će osjetiti strah, glad, rat da bi sazrijela i shvatila da je pravi muškarac Rhett, a ne Ashely. Ovaj je jedini roman kojeg je napisala američka novinarka dok je morala mirovati jer joj se zakomplicirao prijelom noge. Uvijek je u top 10. Mnogo je rekorda srušila i knjiga i film, no s 30 milijuna prodanih primjeraka naravno da je na listi. 

Misli i obogati se (Think and Grow Rich, Napoelon Hill)

Ovu knjigu smatraju najvažnijom financijskom knjigom ikad napisanom. Hill je naime razgovarao s više od 40 milijunaša kako bi publici ponudio informacije kako biti uspješan i bogat. Prodana je u 27 milijuna primjeraka.        

Dnevnik Anne Frank je doista dnevnik djevojčice koja živi u skloništu. Prodana je u 27 milijuna primjeraka i iako je djelo amatersko, prekrasno je svjedočanstvo odrastanja. No, slažu se svi, da je Anne preživjela sigurno bi bila sjajna književnica i sigirno snažan glas koji se ne bi dao ignorirati. Njen djevojački glas odjekuje već desetljećima...

Pretraga