Košarica
Izbornik

10 knjiga koje bi svatko trebao pročitati barem jednom u životu

10 knjiga koje bi svatko trebao pročitati barem jednom u životu

Postoje knjige kojima se uvijek vraćamo, kao i one za koje smatramo da bi ih svatko barem jednom u životu trebao pročitati. Na tom se popisu nalaze neki od najčitanijih klasika svih vremena, ali i knjige koje su na putu da postanu klasici novim generacijama. Svima im je zajedničko to što objedinjuju veliku literarnu vrijednost, maestralne pripovjedne tehnike, zanimljive teme i stil koji naprosto osvaja. 

Gabriel García Márquez, Sto godina samoće

Veličanstveni roman nobelovca iz 1967., preveden na gotovo 30 svjetskih jezika, prodan u milijunima primjeraka diljem svijeta  postao je jedno od najvažnijih djela svjetske književnosti. Prati nekoliko generacija obitelji Buendía u kolumbijskom gradiću Macondo koji su osnovali José Arcadio Buendía i njegova žena Ursula Iguarán u potrazi za boljim životom. Ursula povezuje brojne generacije obitelji jer umire u visokoj dobi (između 114. i 122 godine) pa svjedoči svim usponima i padovima obitelji. Roman je i nasjsnažniji prmiimjer tzv. magijskog realizma kojeg su južnoamerički književnici maestralno uklopili u svoja djela. 

Lev Nikolajevič Tolstoj, Anna Karenjina

Tolstoj  daje prikaz ruskog društva 1870-ih godina kroz slike ljubavi kao temeljnog pokretača ljudskih života i to kroz tri različita braka i jednu izvanbračnu vezu. Također detaljno raspravlja o religiji, položaju ruskog seljaka u društvu i traženju smisla života, a sve to kroz lik Levina kao protutežu Anni. Slojevitost ovog djela potvrđuje i to što ga je žanrovski teško definirati kao jednu vrstu romana jer se u njemu isprepleću elementi filozofskog, psihološkog, ljubavnog i društvenog romana te romana karaktera. Kroz ovu žanrovsku isprepletanost Tolstoj je  uspio stvoriti likove koji kao da su zaista od krvi i mesa, koji svi redom u sebi imaju i dobre i loše osobine, potpuno suprotno postupcima karakterizacije likova u ranijim književnim epohama, što mi je bilo pravo osvježenje nakon dotadašnjih idealiziranih likova. Jer, na koncu, idealne osobe ne postoje. 

Antoine de Saint Exupery, Mali princ

Knjiga koja savršeno spaja djecu i odrasle, koja briše granicu između dječje književnosti i književnosti za odrasle nevelika je knjiga Francuza koju voli cijeli svijet.  Gradi irealan svijet na podlozi realnog svijeta, a sve je umotano u priču o susretu avijatičara i zlatokosog dječaka u bespućima pustinje. Knjiga je nobjavljena 1943. godine, a i danas je vrlo aktualna kritika društva i upozoravanje na prave životne vrijednosti. To i potiče odrasle na čitanje ovog bezvremenskog djela. Gotovo svaka rečenica koju mali princ izgovara u knjizi postala je kultna, a njegove poruke o djetinjstvu, odnosima s ljudima i svim onim sitnicama koje zaista vrijede truda ne mogu biti istinitije.

Albert Camus, Stranac

Zagonetni mladić koji ne pokazuje osjećaje ni na majčinom pogrebu, ne mari za ljubav ni karijeru i postaje slučajni ubojica bez ikakvog motiva, a samo zato jer smatra da ionako ne može utjecati na svoj život, temelj je jednog od najvažnijih romana 20. stoljeća, Camuseva Stranca. Mersault nam kronološki iznosi događanja u svom životu, a pripovjedač se pritom vodi idejom apsurda, odakle je i nastao pojam filozofije apsurda kojeg je Camus kasnije nijekao. Kako smatra da nema smisla ulagati u odnose s ljudima, jer čovjek ionako na kraju umire sam, potpuni je stranac svima oko sebe iako njegova okolina uvijek nastoji doprijeti do njega, no ponajviše je stranac sebi samome. Sukobljava se s cijelim svijetom, odbacuje ljubav, religiju, karijeru pa i samu slobodu, što je u skladu s velikim promjenama koje su zadesile 20.stoljeće. Iako lik Mersaulta još i danas zbunjuje kako književne teoretičare, tako i psihologe, vjerujem da nam otvara nove vidike i navodi nas da dobro promislimo o tome kako ćemo proživjeti one godine koje su nam preostale. 

Fjodor Mihajlovič Dostojevski, Zločin i kazna

Iznimno cijenjen za svog života Dostojevski je napisao niz djela koja su postala jednima od najboljih klasika svih vremena. Mnogima je najpoznatiji i najdraži njegov kultni realističko-modernistički roman Zločin i kazna u kojem kroz lik mladića Raskoljnikova progovara o problemima zločina i kazne, grijeha i traženja pravde, ispaštanju siromašnih, osiromašenom plemstvu i mračnoj petrogradskoj stvarnosti onog doba. Roman počinje Raskoljnikovim ubojstvom stare lihvarice, čijim je novcem on namjeravao pomoći svima onima koji ga nemaju – Marmeladovima, svojoj obitelji i sebi, a ostatak romana zamišljen je kao, prije svega, roman ideje čemu su podređeni i likovi i fabula, dok je elementima unutarnjih monologa Dostojevski već zakoračio u epohu modernizma. 

John Steinbeck, Istočno od raja

Američki nobelovac John Steinbeck ispisao je značajne literarne stranice, no Istočno od raja mnogi književni kritičari proglašavaju njegovim najboljim i najambicioznijim romanom u kojem je stvorio svoje kultne likove poput Cala. Radnja romana smještena je u dolinu rijeke Salinas u Kaliforniji, a prati sudbine dviju obitelji, Trask i Hamilton. Obiteljske tajne i nesređeni odnosi, potraga za identitetom i majkom, misterij ljubavi i smrtonosne posljedice iste neki su od najvažnijih elemenata romana koji je 1955. redatelj Elia Kazan pretočio i na filmsko platno, povjerivši glavnu ulogu Jamesu Deanu. U romanu su naglašeni biblijski elementi, počevši od činjenice što je Adam vrlo pobožan, što je majka Kate pomalo nalik Mariji Magdaleni, pa sve do očitih motiva Adama i Eve te napose Kaina i Abela. Sve to roman čini jednim od najčitanijih i najvažnijih u povijesti američke književnosti 20. stoljeća.

 George Orwell: Životinjska farma

Orwellov roman je bi zabranjena u raznim kutevima svijeta, napose u bivšem SSSR-u, Njemačkoj prije pada Berlinskog zida, pa i godinama poslije, a i danas je zabranjena na Kubi, u Sjevernoj Koreji te nekim muslimanskim zemljama (jer  svinje govore, što je za muslimane neprihvatljivo). Već je iz tih podataka jasno da je knjiga smetala velikom broju ljudi zbog tema koje obrađuje. Sve započinje kada na farmi gospodina Jonesa nekoliko životinja odluči pokrenuti revoluciju predvođeni prascem Majorom. Njegove riječi daju im do znanja da imaju težak, pa čak i ropski život, koji mora prestati. Započinje njihova prava mala revolucija u kojoj je g. Jones svrgnut s farme. Kako bi se održao red na farmi, životinje donose sedam zakona objedinjenih pod tzv. animalizmom, no jedno po jedno sva se krše… Sam Orwell ovo je djelo okarakterizirao kao basnu, što je logično s obzirom na to da u njemu životinje koje govore imaju glavnu ulogu, no zapravo je riječ o složenijoj satiri koja ismijava totalitarizam, komunizam i revoluciju općenito. U likovima životinja mogu se prepoznati Staljin, Lenjin, Napoleon i druge povijesne, nimalo pozitivne ličnosti. Iako je riječ o teškim temama, cijelo djelo karakterizira nekakva lakoća pa čak i humor, inače netipično za Orwella. Zato je ovo vrlo "Farma" bliska i tinejdžerima koji se s njime upoznaju u srednjoj školi, a savršeno se može primijeniti i na hrvatsku sadašnjost jer baš kao i na farmi, kod nas također postoje jednaki i jednakiji.

Harper Lee, Ubiti pticu rugalicu

Harper Lee je napiasla jednu od najboljih knjiga svih vremena, osvojila Pulitzerovu nagradu pa je u kratkom vremenu roman postao nezaobilazno štivo milijuna čitatelja diljem svijeta. Radnja bildungsromana (romana o odrastanju i razvoju) prati živote obitelji odvjetnika Atticusa Fincha i djece - mlađe kćeri Scout i starijeg sina Jema -  a relativno mirne živote obitelji i njihovih prijatelja poremeti optužba. Atticus treba na sudu braniti Afroamerikanca optuženog za silovanje bjelkinje čime započinje teško razdoblje za cijelu obitelj i mjestašce. Kroz stilski jednostavne rečenice, retrospekciju i vidljiv smisao za naraciju, jer sve nam priča Scout, Lee je prikazala teme koje su u 19. i 20 stoljećau bile aktualne -  rasna diskriminacija, položaj žena u društvu, težak južnjački život, ali i borba za pravdu te uvažavanje svih ljudi. Sve nam je to preneseno glasom djevojčice koja se prisjeća svog djetinjstva, no dojmljivi je lik Atticusa Fincha koji kao samohrani otac ima nevjerojatnu dozu strpljenja i ljubavi za svoje dvoje djece i nikada ne propušta priliku usaditi im svijest o važnim životnim vrijednostima. Ovaj su roman britanski knjižničari 2006. godine proglasili knjigom važnijom od Biblije i napomenuli da je nitko ne bi smio propustiti pročitati. 

Stefan Zweig, Novela o šahu

Doktor filozofije, erudit i svjetski putnik, jedan od najvatrenijih pobornika duhovnog jedinstva Europe i glasnogovornik mira u svijetu - to je bio Stefan Zweig. Njegove novele, romani priče, eseji i drame nastale su pod utjecajem impresionizma, simbolizma i psihoanalize, a među njima je i Novela o šahu ili Šahovska novela (ovisi o prijevodu) u kojoj se obračunava sa životom i onime što se događa unutar pojedinca, a sve kroz radnju koja prati putovanje Mirka Čentovića i Doktora B. luksuznim brodom od New Yorka do Buenos Airesa. Šahovska partija koju igraju ima jaku političku pozadinu, a istodobno je usredotočena na sve ono što se događa u čovjeku koji želi izbjeći duševno izgladnjivanje. Stanje u društvu koje utječe na pojedinca pojašnjeno je metaforom šaha, šahovskih figura i ploče, uz izravnu kritiku nacizma kojem se Zweig oštro protivio. Nažalost, Zweig je zaboravljen u našem podneblju, no svakako je riječ o iznimnoj ličnosti čija kultna djela zaslužuju biti dio naše biblioteke.    

Randy Pausch, Posljednje predavanje

Što biste učinili da saznate kako bolujete od smrtonosne bolesti i da vam preostaje nekoliko mjeseci života? Kad se suočio s takvom vijesti, Randy Pausch, sveučilišni profesor, svojim je studentima i kolegama održao svoje posljednje predavanje. Završilo je na internetu i postalo senzacijom tijekom čijeg gledanja nije moguće suspregnuti suze, ali ni osporiti autorovu duhovitost, snagu i toplinu. Kasnije je predavanje pretočeno u knjigu koja sadrži memoare iz Pauscheva života, trenutke na koje je posebno ponosan, kao i one za kojima žali. Njegovo životno iskustvo ostavlja nam brojne poslovne i privatne savjete, ali nas i tjera da budemo zahvalni na onome što imamo i da iskoristimo sve talente i prilike koje nam se pruže. Kao što Pausch kaže, žalit ćemo za onim stvarima koje u životu nismo učinili, a ne za onima koje jesmo. Iskoristite svaki trenutak života i učinite sve što želite. Prihvatite novi, makar teži posao koji dugo želite, organizirajte let balonom, upišite doktorat, preselite se, skočite bungee jumping, napokon pročitajte željenu knjigu koja vas mjesecima gleda s police, putujte… Živite!

Tatjana Barat

Pretraga