Košarica
Izbornik

Daniel Silva, majstor pametnih krimića

Daniel Silva, majstor pametnih krimića

Kod nas je prvo došao s "Moskovskim pravilima" pa je uslijedio "Prebjeg" i "Portret špijunke", i ako ste neoprezno, te 2011. posegnuli za ovim naslovima, osuđeni ste na grozničavo iščekivanje slijedećeg. Dva su krivca. Prvi je Daniel Silva, televizijski producent rođen, vjeruje se 1960., u obitelji portugalskih Amerikanaca koji je diplomirao međunarodne odnose da bi završio u novinarstvu. Iako je posao bio dinamičan, a čak je neko vrijeme bio i dopisnik UPI-ja iz Kaira, Daniel je počeo pisati 1994. "The Unlikely Spy", krimić koji je po objavljivanju 1996. zasjeo na prestižnu listu bestsellera The New York Timesa i na njoj se održao dobrih pet tjedana, na 13. mjestu. Svima je bilo jasno da će se, preživi li drugi roman, Silva popesti i više. Napustio je posao na CNN-u gdje je radio kao producent Crossfirea, posvetio se pisanju i evo nas danas s 20 romana, napetih krimića. Drugi je krivac naravno izdavač "Znanje".

Neodoljivi Gabriel Allon

Nakon prvog romana Silva je napisao i dva u kojima je glavni junak Michael Osbourne (The Mark of the Assassin i The Marching Season), ali ga volimo zbog serije koju piše i danas i čiji je glavni protagonist Gabriel Allon. U poplavi glavnih super cool bivših marinaca, policajaca, ratnika, usamljenika i istjerivača pravde ovaj je zaista neobičan lik – sjajan je restaurator umjetnina, špijun i ubojica izraelske tajne službe koju zovu Ured (Mossad interno zovu HaMisrad što znači "ured") i koji se uvijek pokušava maknuti od "slučajeva" i posvetiti samo umjetnosti. Ali, ne ide to samo tako kad je u pitanju Allon, legendarni operativac koji uvijek izvuče živu glavu. Naravno, ima sjajnu ekipu, a zadaci ga odvode u razne zemlje i podzemlja, u sive i mračne zone, na razne meridijane. On bi, da se njega pita, radije živio u svojoj kućici na stijenama Cornwalla sa svojom prelijepom ženom Chiarom, ali ga Ari Shamron, njegov mentor, šef i pomalo očinska figura uvijek odvlači od platna koja ovaj vrhunski restaurira uz zvukove klasične glazbe. Kako je Gabriel postao misteriozni obavještajac i ubojica saznajemo kroz seriju romana, no ukratko, osnivač obavještajaca Izraela Ari Shamron regrutirao je još 1972. niz pametnih mladića, među njima i Gabriela i Elija Lavona za operaciju "Gnjev božji", osvetničku misiju nakon pokolja izraelskih sportaša u Münchenu.

Hipnotička proza, odlični likovi, akcija koje ne manjka ni na jednoj stranici jednostavan su recept, no Silva je tu doista pravi majstor. Reći će neki da su njegovi romani bolji i od Pattersonovih i Childeovih pa i nekih slavnijih pisca krimića. Gabriel Allon je jednostavno jedan od najintrigantnijih junaka trilera. Tko je i kakav je, što je preživio, kako funkcionira Silva nam daje na kapaljku pa svakim romanom otkrivamo ponešto novo. Gabriel je sabra, Židov rođen u Izraelu, materinji mu je jezik njemački, a kod kuće nisu prakticirali vjeru. Majka Irena preživjela je Holokaust o čemu nikada nije željela govoriti, kao ni otac koji je odrastao u Berlinu i kojeg je Gabriel rano izgubio – poginuo je naime u Šestodnevnom ratu. Gabriel je obrazovan, trebao je biti slikar poput djeda, poznatog njemačkog ekspresionističkog slikara koji je živio u Berlinu i čiji je talent naslijedila njegova kćer, Gabrielova mama, a očito i unuk. Djed je skončao u Auschwitzu u siječnju 1943. Zbog tog umjetničkog naslijeđa je Gabriel nakon obaveznog služenja vojnog roka upisao Bezalel Akademiju za umjetnost i dizajn gdje ga je regrutiralo nakon napada terorista "Crnog rujna" na ljetnim Olimpijskim igrama 1972. Tako znamo da Gabriel danas nije mladac već zreo muškarac, sada već u 60-ima. Nakon što su tri godine ganjali po svijetu teroriste i osvetili pobijene sportaše, Gabriel se pod imenom Mario Delvecchio bavi restauracijom umjetničkih djela, radi za engleskog art dealera Juliana Isherwooda, a živi u Cornwallu. On je staložen, miran, povučen, govori engleski, njemački, francuski, jidiš i talijanski, snalazi se s arapskim i španjolskim, ali govori i njemački na kojem sanja govori s majčinim, s berlinskim naglaskom. I živio bi u miru da ga "Ured" nije pozvao natrag i imenovao šefom. Preokret se dogodi kad je u siječnju 1991. u Gabrielov automobil postavljena auto-bomba koja ubije njegovog malenog sina, a ženu Leah unakazi i psihički uništi. Ona je živa, ali nije često prisebna. Zato susret s prelijepom Chiarom za Gabriela nosi nova iskušenja – kako se razvesti od žene koju voli, ali koja više "nije tu", kako pomiriti dvije ljubavi… Sve što se oko toga događa, otkrit ćete sami posegnete li za ovom serijom čiji svaki novi roman iščekujemo.

Serija o neobičnom umjetniku-ubojici Prvi je Allonov roman u seriji od 18 romana "The Kill Artist", pa "The English Assassin", "The Confessor", "A Death in Vienna" (Smrt u Beču prevedena u susjedstvu, ali ne i kod nas), "Prince of Fire", "The Messanger" i "The Secret Servant". O njima nećemo pisati jer kod nas nisu objavljivani, iako se nadamo da će biti. Da je Silva našao dobitnu kombinaciju govori i podatak da su njegovi romani prevedeni na više od 25 svjetskih jezika. Redovno ga uspoređuju s Grahamom Greenom i Johnom Le Carréom, a Washington Post uvrstio ga je među "najbolje mlade američke pisce špijunskih romana". Želite li čitati punokrvni špijunski triler prepun akcije i spektakularnih preokreta, onda je Silva za vas, a najnoviji roman "Kuća špijuna" upravo je objavljen.

Postoji li Gabriel? Junak kojeg je Silva oblikovao po dva legendarna mosadovca, Peteru Malkinu koji je uhvatio Eichmanna i koji je bio i slikar nakon umirovljenja, ali su ga ipak zvali da pronađe Mengelea ne znajući da je zločinac već umro - i Mikeu Harariju zavidne špijunske karijere. Od kako smo Allona i njegovu družbu, sve od reda specijaliste za razna područja s dozvolom 007 upoznali s romanom koji je objavljen 2008. "Moskovska pravila". A sada je tu "Kuća špijuna" i voljeli bismo da se sve prevedu kod nas.

Knjige o Gabrielu po redu kako su napisane, prvih sedam nije prevođeno kod nas: The Kill Artist (2000), The English Assassin (2002), The Confessor (2003), A Death in Vienna (2003), Prince of Fire (2005), The Messanger (2006), The Secret Servant (2007). Slijede one koje su prevedene kod nas (i kojima se nadamo): Moskovska pravila (Moscow Rules) 2008 Prebjeg (The Defector) 2009 Afera Rembrandt  (The Rembrandt Affair) 2010 Portret špijunke (Portrait of a Spy), 2011 Anđeo tame (The Fallen Angel) 2012 Engleskinja (The English Girl) 2013 Izgubljeni Caravaggio, u originalu The Heist (2014) The English Spy () 2015 The Black Widow 2016 House of Spies (Kuća špijuna) 2017 The Other Woman 2018 The New Girl.

Za Čitaj knjigu napisala: Sandra Veić Sukreški 

Pretraga