Košarica
Izbornik

Ljubljana - knjižarska atrakcija u susjedstvu

Ljubljana  - knjižarska atrakcija u susjedstvu

Neki dan sam dobila poziv na promociju jedne posebne vinske knjige "Čar vina" slovenskog novinara, publiciste i zaljubljenika u vino Jože Rozmana,  u slovenskoj prijestolnici. Ni sekunde nisam dvojila ići ili ne ići. Odluka je pala u roku par sekundi. Dok je još tako lijepo vrijeme i pravo bablje ljeto treba uživati u ovom dragulju od grada na rječici  Ljubljanica. Za taj grad s toliko šarma  kojeg osjećaš   svim čulima i koji ti pruža spektakularne prizore, u kojem živi jedva 300.000 ljudi,  kažu da je jedan od tri najljepša na Balkanu i da predstavlja Europu u malom.  Čim se nađete u njemu morate se složiti s tim epitetima. Široke ulice (Slovenska ulica) , trgovi (Kongresni trg i Prešernov trg), zelenilo i parkovi (park Tivoli), rječica Ljubljanica, uz koju je prekrasna šetnica i pregršt restorana i barova u kojima se da uživati. Sve znamenitosti možete razgledati u jedan dan i to pješice. Centar Ljubljane podsjetio me na jednu veliku ugodnu dnevnu sobu uz puno zelenila i ono meni bitno puno knjiga. A tu je i najbolja kava - u cafeu STOW u gradskom muzeju Ljubljana - Gosposka ulica 15, kojeg nikako nemojte propustiti posjetiti. Da, ono što mene uvijek oduševi  je da je Ljubljana grad književnosti. Ljubljana voli i štuje knjigu. U samom centru grada u krugu nekoliko ulica nabasat ćete na šest prekrasnih velikih i dobro opremljenih knjižara. Onih manjih je i nemoguće pobrojati. U parku na Kongresnom trgu u ime udruge "Divja misel" građanima se nude knjige. Po hladu parka razbacane su kutije s knjigama i crveni naslonjači. Mladi i stari u grupicama sjede u travi, razgovaraju. Mlada cura  naslonjena na drvo čita knjigu. I uz rijeku Ljubljanicu nabasala sam na drvene police u obliku kocki gdje se može kupiti jeftina a dobra knjiga. Pomalo podsjeća na pariške bouquiniste.

Ljubljana je titulu prijestolnice knjige dobila 2010. godine kada  je pobijedila Beč, Lisabon, Rigu, St. Peterburg, Wellington i Guadalajaru. A sada vas želim provesti kroz neka od važnih i lijepih knjižarsko/ knjiških mjesta: Knjigarna i papirnica KONZORCIJ - Mladinska knjiga - nalazi se u samom centru grada, u pješačkoj zoni i najvažnijoj ulici - Slovenskoj. Na dva kata pregršt knjiga i predmeta za knjigoljupce.

Antikvarijat i knjižara Slovensko srbski klub u kojem se može udobno sjediti, prelistavati knjige i naravno kupiti mnoge dobre naslove. Knjižara ima oko 18.000 različitih knjiga. Cijene knjiga su od 3 do 30 Eura.

"Hiša sanjajočih knjig - Kuća sanjajućih knjiga" u Trubarjevoj ulici  - čarobna knjižara koja proglašava knjigu tjedna u izlogu, a unutra je puna topline i snova.

Knjižara Mladinske knjige u Trubarejvoj ulici - osim knjiga tu se možete izdašno opskrbiti sa svim predmetima koje knjigoljupci vole - torbe, šalice, straničnjaci, držači za knjige. 

Knjižara Beletrina na Novom trgu  Šarmantna mala knjižara koja je ujedno i izdavačka kuća. Sva je u bijelim policama i ima sobu bajki. Obavezno posjetiti i ako ne pada kiša ispred nje popiti kavicu ili pivicu.


Križevniška ulica - najšarmantnije mjesto u Ljubljani koje vas ostavlja bez daha 

Križevniška ulica je kratka, uska uličica u strogom centru grada i pomalo podsjeća na zagrebačku Tkalčićevu ulicu, iako je puno kraća a lokali nisu na ulici već su uvučeni u njena dvorišta. U ulici se nalazi Mini Teatar (kazalište za djecu), čiji je vlasnik zaslužan za oživljavanje ove ulice. Svaki kutak predstavlja ljepotu  za sebe, bilo da je u pitanju neki concept store, brijačnica, galerija ili restoran. Križevniška je prepuna zelenila i cvijeća kao i voća i povrća. Duž cijele ulice postavljene su klupe na kojima su ispisani stihovi poznatih slovenskih pjesnika. Ulica vodi direktno na Križanke, kompleks nekadašnjeg samostana, danas prostor prilagođen za različite festivale i događanja.

Samo par metara od Križevniške ulice nalazi se: Ako ste ljubitelj/ica kave nikako nemojte propustiti kofeinsku destinaciju - STOW speciality coffee shop najljepši cafe koji nudi više od kave - speciality kavu koju sami prže u svojoj pržionici. Njihov je lokal smješten u prelijepom prostoru gradskoga muzeja okružen zelenilom. Pravo zen mjesto za pijuckanje najbolje kave uz čitanje knjiga.

SRETAN VAM PUT!!!!! #ljubljana

Pretraga