Košarica
Izbornik

Veliki i mali

Veliki i mali

Često ćemo za nekog pisca reći da je div, ili za neku slavnu autoricu da je velika. No kad njihovu tjelesnu visinu pretvorimo u centimetre koliko su oni veliki ili možda mali? Charlotte Brontë imala je između 139 i 147 cm (neki izvori tvrde 139,7), no koji god da su centimetri točni nije baš bila visoka žena. Sitna, poput vrapčića, neugledna i dosta zeznutog karaktera bila je znatno niža od sestre Emily koja je, tvrde neki imala 170 cm i bila najviša Brontëica. I kraljica krimića Agatha Christie imala je 167 cm, ali kad bismo napetost i strah koje je u nama izazivala i još izaziva svojim zapletima mjerili u kilometrima to bi bila impresivna brojka. Od nižih je tu i Dona Tartt visoka točno koliko i Lolita, 152 cm, a Joan Didion "šiša" je za jedan inch, 2,5 cm.

Emily Dickinson, djeva u bijelom iz Amhersta bila je i ostala div američke poezije sa samo 152 cm, kao i nesretni John Keats. Ni velikan riječi Thomas Hardy nije bio visok, nešto manje ispod 155 cm kao i žena koja je prigrlila sve izgubljene pjesnike i pisce jedne generacije, Gertrude Stein.

Kraljica vampirskih romana Anne Rice visoka je 157 cm, a njen je vampir Lestat de Lioncourt  visok 183 cm. Truman Capote bio je glasan, šarmantan, sjajan, ali od onih toplih ljeta s Harper Lee i njenim bratom kao da nije puno narastao jer je imao oko 160 cm, a neki su ga u napisima produžili za dva centimetara. Dorothy Parker imala je oštro pero pa dokazala da se otrov drži u malim bočicama, a u njenom slučaju je to bočica visoka 162,5 cm. William Faulkner, iako div američke i svjetske književnosti nije bio visok. Samo 165 cm i zbog te "nizine" nisu ga primili u američku vojsku pa je otišao u Kanadu željan ratne akcije. J. K. Rowling je sa svojih 165 osvojila čitatelje diljem naše kugle, i to one najzahtjevnije – djecu. H. G. Wells je imao 165 cm, a James Baldwin 168 kao i kraljica horora Shirley Jackson kojoj se divio oduvijek 193 cm visok Stephen King. I George R. R. Martin ima 168 cm, a Martin Amis mogao je stati rame uz rame Baldwinu. Ruski je otac jezika Aleksandar Sergejevič Puškin imao samo 167 cm, a tu je negdje bio i Shakespeare. Dickens ih je prešišao za tri centimentara jer je bio visok 170. I Virginia Woolf je imala 170 cm, tu je negdje bila i Jane Austen iako se njezini centimetri ne znaju točno. Gabriel García Márquez bio je visok 172 cm. Edgar Allan Poe imao je 173 cm, F. Scott Fitzgerald 174 kao i Mark Twain dok ih je Tolkien nadvisio - imao je 174 i pol. Prosječna visina hobita je, usput budi rečeno, 106 cm.

Lord Byron bio je neodoljiv, visok 174 cm, Sylvia Plath 175 cm (kao i Jo Nesbø), James Joyce 178 cm, Victor Hugo 178 cm, a H. P. Lovecraft 179 cm. Lewis Carroll 180 kao i Percy B. Shelley, Neil Gaiman, malo viši od 180 cm. Lev N. Tolstoj bio je visok 181, Kafka 182 kao i Walt Whitman, a Hemingway 183 cm, kao i Steinbeck i Bukowski i – Maya Angelou. Viši od njih bio je H. C. Andersen, čak 185 cm, a George Orwell bio je visok 188 cm, kao i J. D. Salinger. Veliki su bili u svakom smislu i  W. M. Thackery i Oscar Wilde sa 191 cm. No sve ih je nadvisio Michael Crichton sa svojih 206 cm.

Napisala za Čitaj knjigu: Sandra Veić Sukreški

Pretraga