Košarica
Izbornik

Koju biste knjigu ponijeli na pusti otok?

Koju biste knjigu ponijeli na pusti otok?

Jeste li ste se ikad zapitali - da završite na pustom otoku, koje biste knjige ponijeli ili voljeli imati? Pitala sam se to nebrojeno puta, koliko je odabrati malo knjiga meni pomalo nezamislivo. Teško bih se mogla odlučiti za jednu ili dvije knjige, jer mi je idealno kada sam okružena stotinama knjiga - tada sam smirena i sretna. No pusti otok je druga priča. Zamislimo: trebate izdvojiti neke koje su vam se u vašem dugogodišnjem čitanju urezale u srce ilii su vam promijenile život. Ta odluka nije laka i zahtjeva itekako dosta razmišljanja. Evo koje knjige su po jednoj anketi izabrali američki čitatelji. Možda vam to olakša donošenje vaše odluke.

Gospodar prstenova & Hobit & serijal Harry Potter

Lukav odabir, iako ni "Hobit" i "Gospodar prstenova" ni "Harry Potter" nije jedna knjiga, već serijali. Gotovo se svaki roman o Harryju Potteru spominjao "Harry Potter i zatvorenik iz Azkabana" spominjan je češće od svih ostalih naslova o Harryju Potteru. Što se slavnog LOTR-a tiče, obožavatelji Tolkiena ne bi imali ništa protiv da su na otoku sami s njegovim sjajnim, maštovitim, pustolovnim knjigama. Ali, odbili su odriješito odabrati samo jednu...

Malo klasika

U odabiru su bili i "Ponos i predrasude" Jane Austen koji je uvijek podjednako zabavan. Malo tko ga nije pročitao vie od jednom, a umješnost ove engleske dame dovede nas da i dalje napeto iščekujemo (iako znamo,) hoće li Lizzie i Darcy doći k pameti. Kultni roman "Ubiti pticu rugalicu" treba imati svaka knjižnica i kućna biblioteka jer je jednostavno izvanredan roman koji vrvi pametnim i - danas toliko potrebnim - mislima. Ponekada je teško maknuti sve pridjeve da bi se došlo do činjenica, i da, posto samo jedna vrsta ljudi - ljudi. Komplet Shakespeareovih djela redom govore o svemu što čovjeka muči i opisuje razne tipove dobra i zla, uvijek su to vječne i zanimljive teme, a roman "Boja purpura" Alice Walker lijepo je i kompleksno djelo koje će vam i slomiti i "zakrpati" srce. Kad smo već na putu, ima li boljeg djela od "putovanja" nego li je to "Božanstvena komedija" velikog Dantea, a ni o "Uliksu" Jamesa Joycea ne treba mnogo pojašnjenja. Za one koji su se borili s tim romanom (što se često navodi u anketama tipa "koji roman nikada niste završili"), možda je baš pusti otok mjesto na kojem će ga "probaviti". I na kraju, mnogi su odabrali Bibliju.

Za svakog ponešto

Neki su predlagali "Kako preživjeti na pustom otoku za neznalice", no imamo u književnosti "Robinsona Crusoea", klasik koji je nastao po stvarnom događaju. Tu je i jedan SF, "Vodič kroz Galaksiju za autostoperenajduhovitija znanstvenofantastična satira s nekoliko nastvaka (lukavi su ti odabiri) a Douglasove lude ideje savršeno prate jedna drugu i pletu duhovitu priču. Serijal "Outlander" ima devet knjiga, a kombinacija su povijesnih i ljubavnih romana - s trunkom SF jer junakinja iz ovog svijeta kroz portal dospije u škotsko Visočje i prošlost. Čudesna priča o ljubavi i duhovnoj čežnji -  roman uma koliko i srca, s mudrošću koja prožima svaku stranicu je svakako "40 pravila ljubavi"

No ima knjiga koja bi mogla biti od pomoći: Jules Verne napisao je "Tajanstveni otok" davne 1875. Za vrijeme Američkog građanskog rata, pet ratnih zarobljenika sa sjevera pobjeglo je za vrijeme opsade Richmonda u Virginiji s promatračkim balonom punjenog vodikom. Bjegunci su Cyrus Smith, željeznički inženjer u vojsci Unije, njegov bivši rob i odani sljedbenik Neb (skraćeno od Nebukadnezar); mornar Bonadventure Pencroff, njegov štićenik i usvojeni sin Harbert Brown i novinar Gedéon Spilett i - Cyrusov pas "Top". Nakon što su nekoliko dana letjeli po velikoj oluji, grupa se srušila na vulkanski, nepoznati otok okružen liticom, opisan kao da se nalazi oko 2500 kilometara istočno od Novog Zelanda. Nazvali su ga "otok Lincoln" u čast Abrahamu Lincolnu. Uz znanje briljantnog inženjera Smitha, petorica se mogu održati na otoku, proizvodeći vatru, keramiku, cigle, nitroglicerin, željezo, električni telegraf, pećinski dom unutar kamene litice nazvan "Granitna kuća", pa čak i brod sposoban za plovidbu, koji su nazvali "Bonadventure". Opisi kako na otoku pronaći vodu i hranu stvarno bi mogli biti od koristi.

Pretraga