Košarica
Izbornik

Sibirski odgoj – Nicolai Lilin - šokantna zločinačka epopeja iz pera čovjeka koji ju je sam proživio

Sibirski odgoj – Nicolai Lilin - šokantna zločinačka epopeja iz pera čovjeka koji ju je sam proživio

Jasno, izravno, ponosno, ali ne i bez samoironije ispričana priča. Osim što me oduševila ova me je knjiga doslovno odvela u jedan sasvim novi, okrutan i neobičan svijet za kojeg do sada nikada nisam čula. Iako sam  puno pročitala, proputovala i volim istraživati svijet, za regiju Transnistirja (lijeva obala Dnjestra na moldavskom) i grad Bender nisam znala da postoje. Po Staljinovoj direktivi je cijeli jedan narod – Urke - istjeran iz Sibira i protjeran u regiju uz Moldaviju po imenu Transnistrija. Ova priča koju nam prenosi Nicolai Lilin, sibirski mladić kojeg su odgojile sibirske Urke kao da se događa izvan ovog našeg svijeta. Želi nam objasniti tu neobičnu i jedinstvenu "zločinačku filozofiju" koja se tamo žestoko provodi. Kao čitatelji, ne prestajemo se čuditi. Najčešće riječi u romanu su kriminalci, pljačka, nož, zatvor, banda, krvavi obračun. Vrvi neobičnim likovima i događajima. Djeca  i mladež stječu životno  iskustvo u borbi s bandama svojih vršnjaka i policije, a svoje priče i iskustva nose na koži u obliku raznih tetovaža jer kažu - "koža govori sve". Te su tetovaže prava umjetnička djela i za njih se treba itekako potruditi. One se nadodaju kako mladić postaje odrasli muškarac. Leđa i prsa tetoviraju se posljednji. Bodeži i molotovljevi  kokteli, a kasnije i pištolji njihova su svakodnevnica. O logoru Nicolai govori  kao "vojnoj službi", a opis boravka u zatvoru je posebno šokantan. U svoj toj okrutnosti i surovosti njihovi,  takozvani "adoptivni djedovi"  mladiće poučavaju kako se boriti, ali ih uče i o odanosti, velikodušnosti, prijateljstvu i dužnostima djece da brinu za starije, za žene i za majke, pomažu osobama s invaliditetom i kako da zajednički i pravedno podijele svoja dobra. 

Kroz cijelu knjigu se zapravo provlači kontradiktornost između kriminala i poštenja. Stalno vlada kaos, a onda, iznenada, nastane red u odnosu na moralne vrijednosti. Čini se nemoguće, ali je tako.

Kao rezultat jednog od Nicolaijevih uhićenja je vojno-teroristički angažman na ruskoj strani u borbi sa Čečenima sve dok nije uspio pobijeći iz tog pakla i nastaniti se u Italiji. Tu, od 2003. godine, započinje novi život. Osim što piše knjige, redovno komentira za talijanski "L'Espresso", vodi kulturna događanja u Milanu i veliki je stručnjak za tetovaže. Definitivno naelektrizirana priča i transformacija koja tjera na razmišljanje! Knjiga je prevedena na dvadeset jezika i po njoj je snimljen istoimeni film s Johnom Malkovichem u ulozi djeda Kuzje.

Izdavač: Hena.com

Pretraga