Košarica
Izbornik

Robert Galbraith - Dudov svilac

Robert Galbraith - Dudov svilac

Drugi u seriji krimića Roberta Galbraitha, inače pseudonima "mame" Harrya Pottera, J. K. Rowling, pod kojim piše krimiće. Poznato je kako je serijalom o Harry Potteru osvojila i mlađu i stariju čitalačku publiku, no još uvijek je ostalo skeptika koji sumnjaju da isti uspjeh može postići i u drugom žanru. Ovim je djelom J. K. potvrdila da može napisati kvalitetan i intrigantan krimić.
Iako se odmah po najavi pronašao na mojoj dugačkoj listi čitanja, nisam vjerovala da ću dobiti priliku odmah pročitati knjigu. Iskreno, najviše su me potaknule kritike i skeptičnost ostalih koji očekuju dočepati se ovog naslova i dati svoj sud. Imajući to na umu, uzela sam u ruke ovu knjigu s više od 500 stranica i prionula na čitanje.

Cormoran Strike postao je popularan detektiv riješivši slučaj ubojstva manekenke za koju je policija zaključila da se sama ubila. Ionako prenatrpan slučajevima i odlučan da ne uzima nove, predomisli se kada mu u ured dođe žena u pedesetima tvrdeći da joj je muž nestao. Owen Quine bio je kontroverzan pisac raskalašenog ponašanja koji je otišao nakon što mu je posljednji rukopis odbijen i nije ga bilo već desetak dana. Iako je to znao činiti, nestati i povući se na nekoliko dana kako bi u miru razmišljao, pisao ili družio se s brojnim “prijateljicama”, njegova je žena ovog puta uvjerena kako nešto nije u redu. Moli Strikea da ga pronađe. Policiju, naravno, ne želi zvati jer bi je ismijali, a ionako im ne vjeruje. Iako baš i nije oduševljen te ne zna kako će ga autorova žena uopće platiti, Strike obećaje kako će se raspitati te riješiti naizgled vrlo jednostavan slučaj. No ni ne sanja na što će sve naići te će mu upravo slučaj Owena Quinea postati glavna okupacija.

Strike pomalo otkriva kako je Quine znao biti vrlo neugodan i da je stekao mnogo neprijatelja među kolegama i izdavačkim kućama, a nestanak povezuje s njegovim posljednim rukopisom, "Bombyx mori", na latinskom naziv za dudovog svilca. Živio je neodgovorno, imao brojne “izlete” nakon kojih bi se vraćao kući kao da se ništa nije dogodilo. A upravo je "Bombyx mori", kojeg je navodno pročitalo tek nekoliko ljudi, izazvao ogroman skandal jer se u knjizi Owen nemilice okomio na mnoge poznate ličnosti te je prihvatljivo kako se netko želio osvetiti, ali i zaustaviti izlazak knjige u javnost.

U knjizi koju neki neopravdano vole dijeliti na dva dijela održan je kontinuitet u priči pa se tzv. uvod nikako ne može nazvati sporim ili propitkivati redoslijed kojim nam priča priču. Baš su ti dani, kada svi misle da je nestanak Owenova smicalica kako bi dobio veći publicitet, presudni za istragu jer tada Strike saznaje detalje iz života a ispričani su bez ikakvih zadrški ili bojazni da bi itko mogao biti sumnjiv. Potraga za kontroverznim autorom rezultira uvidom u to koliko je neprijatelja imao, kakvo je mišljenje javnosti o njemu te koliko je utjecaja na to imao sporni rukopis koji je izazvao toliki skandal. Opisan je i osobni život Cormorana Strikea i njegove pomoćnice Robin. Ono što će otkriti o svakom od sumnjivaca dodatno će zapetljati jedno zaista zamršeno klupko što karakterizaciju čini vrhunskom.

Knjiga je bogata detaljima a svi ključni likovi također opisani podrobno pa ćete morati pričekati da vam ubojicu otkrije sam Cormoran Strike. Puno zapleta, tajni i intriga natjerat će vas da iznova i iznova pogađate, no novi će vas događaji uvijek vratiti na početak. Nije li upravo to karakteristika odličnog krimića?
Za one koji vole krimiće, preporuka za ovo kompleksno djelo. Što više upoznajete likove, to ćete više biti zbunjeni pokušavajući odgonetnuti ubojicu. Ovog nam je puta J. K. donijela odličan krimić koji će vas zaokupiti satima te ne ćete vjerovati da ste ga pročitali tako brzo. Usporedbe kažu da je puno bolji od prethodnog koji je bio uvod u serijal o detektivu Cormoranu Strikeu i njegovoj pomoćnici Robin, a nimalo ne sumnjamo da ćemo čitati još gomilu njihovih zanimljivih slučajeva.

Izdavač: Mozaik knjiga

Lea Martinuš

Pretraga