Košarica
Izbornik

Posljednje što mi je rekao – Laura Dave – koliko zaista poznajemo ljude koje volimo?

Posljednje što mi je rekao – Laura Dave – koliko zaista poznajemo ljude koje volimo?

Napet i intenzivan triler s elementima obiteljske drame "prikovao" me je u ležaljku i nisam mogla prestati čitati. Ako se nadate brzom trileru s puno akcije ili prolivenom krvi, to nećete dobiti jer radnja je složena, polagana i autentična. No, ne manjka uzbuđenja. Definitivno me se ovaj triler nevjerojatno dojmio.

Hannah Hall, slavna dizajnerica namještaja, bolje reći vješta tokarica drva, u sretnom je braku sa svojim mužem Owenom, ali je i u nategnutim odnosima s njegovom kćeri iz prvog braka, šesnaestogodišnjom nepovjerljivom Bailey koja je u nevjerojatno antipatičnoj dobi odrastanja. No Hannah izgleda jako dobro prepoznaje Baileyine otpore, strahove i emocije jer je kao djevojčica odrastala bez majke.
Kada je upoznala Owena Hannah je živjela u New Yorku, u malom ostakljenom prostoru usred Manhattana s astronomskom najamninom. To je bio i stan i izložbeni prostor za njen dizajnerski namještaj koji je postao tražen u cijeloj Americi.
Nakon zaljubljivanja i udaje za Owena seli u sjevernu Kaliforniju, u malen, miran i šarmantan grad Sausalito, čitav jedan svijet daleko od gradske užurbanosti. Živjeli su život iz snova među šarmantnim kućicama na vodi.

Jednog jutra nepoznata djevojčica na Hannin prag donosi komadić papira. Na njemu piše: "Zaštiti je". Zagonetna poruka je evidentno od Owena, koji je ujutro kao i svaki dan otišao na posao. Ili možda nije? Hannah ga bezuspješno pokušava dobiti na telefon, no Owen je netragom nestao. Hannin život se iz sekunde u sekundu mijenja. Svjesna je da je u budućnosti čekaju dva najvažnija zadatka: pronaći svog ljubljenog muža, i zaštititi Owenovu kćer, Bailey. Ali po kojoj cijeni? Kreće sumorni zaplet, ali time priča ni najmanje ne gubi na vedrini i životnosti.

Jako mi se svidio stil pisanja koji je zanimljiv i zadivljujući. Od prve mi se jako svidjela junakinja za koju jednostavno morate navijati od prve stranice. Hannah je čvrsta, odana, prizemljena i nevjerojatno hrabra u svemu što radi. Ponaša se nesebično, fokusirana je na najvažnije ne razmišljajući pri tome samo o sebi.

Općenito, Laura Dave je svojim protagonistima podarila veliku dozu ljudskosti, prostora za razvoj i osjećaj. Možete nevjerojatno dobro razumjeti njihove postupke i suosjećati s njima nevjerojatno duboko. Zavoljela sam i romantično okruženje s kućicom na čamcu u kojem se radnja događa. Baš mi se od prvog retka ovaj triler stvarno uvukao pod kožu za što je uglavnom zaslužna Hannah. Razumjela sam kako se osjeća, kako se ponaša, kako razmišlja - slično kako bih i ja reagirala u takvoj situaciji. Mogla bih to nazvati racionalnim ponašanjem, ali zapravo je prije svega postupala pošteno, razborito i ispravno. Glavna poruka ovog romana je ono najvrednije u njemu – kao čitatelj osjećate da ih kao obitelj ništa ne može razdvojiti niti uništiti.
Radnja ovog romana je možda već viđena. Teško je u području trilera izmisliti "nešto novo" i ne doživljeno. No razrada trilera jednostavno je nevjerojatna i prilično složena. Hannah nam stalno daje do znanja o čemu je ovdje riječ: o odgovornosti, o miru, strpljenju I brzom donošenju odluka. Jer nada je u takvim situacijama u kojoj su se našle Hannah i njezina pokćerka Bailey, jedina stvar koja čovjeka drži na životu kako bi nastavio dalje. Ne samo za njih same, nego prije svega za one do kojih im je stalo

U početku nije jasno definirano kamo će vas ova priča odvesti, ali Daveova tako savršeno postavlja smjer da čovjek jednostavno ostaje bez riječi. Čitajući hodate između prošlosti i sadašnjosti i sve bolje razumijete kako su se pomajka i pokćerka našle u toj situaciji koja nije nimalo bezazlena. Mogla sam osjetiti emocije, tragediju, tugu i puni opseg iza svega. Psihološki aspekti su izvanredni, kao i ljudskost i ono što nam Laura Dave govori između redaka.
A onda... onda je kraj apsolutno savršen po mom mišljenju. Roman pun životnih vrijednosti i gorkih istina, istovremeno pun tragedije, tuge uz toliko ljudskosti.
Od mene imate veliku preporuku za čitanje.

Pretraga