Košarica
Izbornik

Opet on - Timur Vermes - zastrašujuća satira

Opet on - Timur Vermes - zastrašujuća satira

Ljeto 2011. Adolf Hitler se budi dezorijentiran na jednoj livadi usred Berlina. Bez rata, bez stranke, bez Reichstaga, bez Eve. Usred mira, među tisućama stranaca i uz Angelu Merkel (neobično mu je da Njemačku vodi jedna žena). Prošlo je 66 godina od njegovog nestanka i smrti i nasukan u sadašnjosti započinje svoje nevjerojatno putovanje po Njemačkoj . Time započinje i njegova nova karijera  - ni manje ni više nego na televiziji glumi Hitlera. Na početku nema gdje stanovati, nema novaca ni bankovni račun. Takav Hitler nije nikakav šaljivi lik  i upravo je zato zastrašujuće stvaran. I zemlja i društvo u kojem se budi je cinično, besramno napaljeno na uspjeh i unatoč desetljeća  njemačke demokracije potpuno bez šanse protiv demagogije  i ovisnosti o citatima, klikovima i lajkovima.

Je li ova knjiga satira? Politička komedija? Sprdnja?  Sve to i još mnogo više: debitantski roman Timura Vermesa književna je poslastica. Roman je, naravno, uzdrmao svijet i potaknuo brojne polemike! Teško je ovu knjigu opisati i objasniti. Knjiga je smiješna, ali istovremeno zastrašujuća i malo je reći - tragikomična. Cijelo vrijeme vas prolazi ili jeza  ili grižnja savjesti jer nije ugodno smijati se s Hitlerom, koketirati s njim ili mu davati za pravo. A upravo ste na to, kao čitatelj, nekako prisiljeni. Priča zapravo podsjeća na istinsku biografiju pravog Adolfa Hitlera i ima visok stupanj vjerodostojnosti. Moramo se zapitati - negativac i zločinac ispod kože je podjednako krvav kao i mi. Možda su okolnosti dovele do uzdizanja i potpunog ludila i koliko je među nama Hitlera (Hitler je imao u obitelji duuuguuuu povijest mentalnih oboljenja i sasvim je izvjesno da bi 66 godina poslije isto bio lud). Usprkos polemikama i neslaganjima "Opet on" bestseler je broj 1 u izuzetno politički korektnoj Njemačkoj. Preveden je na 40 jezika i već se po knjizi snima film. Bit će zanimljivo, sigurna sam.

Timur Vermes je rođen 1967. godine u Nürnbergu kao dijete Mađara i Njemice. U Erlangenu je studirao povijest  i politiku; konačno se zaposlio kao novinar. Od 2001. radi za "Abendzeitung" i "Express" iz Kölna, te nekoliko časopisa. Od 2009. objavio je četiri knjige kao pisac iz sjene. Preporuka: čitati i razmišljati!

Izdavač: Fokus na hit

Pretraga