Košarica
Izbornik

Kristin Hannah – Posljednji ples leptira - krasno napisana priča o ljudskim sudbinama

Kristin Hannah – Posljednji ples leptira - krasno napisana priča o ljudskim sudbinama
Zack je popularan i druželjubiv tinejdžer, a njegova sestra blizanka Mia je povučena i nema nijednu prijateljicu. Prvoga dana srednje škole situacija se mijenja i Mia se sprijatelji s Lexi, jednako nesigurnom djevojkom. Lexi je cijeli život provela po udomiteljskim obiteljima te djevojke ubrzo shvaćaju da iako su im životi potpuno drugačiji i naizgled djeluju kao posve različite osobe, vrlo su slične, kao srodne duše. Tako postaju nerazdvojne najbolje prijateljice. Glava obiteji Farraday, Jude, živi život iz snova sa svojom obitelji: muž liječnik je beskrajno obožava a smisao njenog života je briga za djecu, obitelj i prekrasan vrt oko njihove savršene kuće. Skrb za njenu djecu toliko je temeljita da Jude opsesivno pazi na svaku sitnicu kako bi sve išlo po planu a oni bili potpuno zaštićeni. No jedne tragične noći naučit će da ni to nije dovoljno i da je jedna pogrešna odluka dovoljna da im promijeni živote zauvijek.
Ova potresna obiteljska drama bavi se vrlo bitnim temama. Prva je polovica knjige koncentrirana na važnost prijateljstva, obitelji, ljubavi i povjerenja te čini jednu krasnu priču o odrastanju povlačeći za sobom i tematiku zabranjene ljubavi i odanosti. U drugoj polovici knjige, nakon tragedije koja uništava živote dviju obitelji opisana je težina krivnje i tuge, posljedice neodgovornih odluka – priča je to o sazrijevanju, ali i važnosti oprosta. Čitajući, nisam se mogla ne zapitati bi li sve ispalo drugačije da Jude nije bila tako pretjerano brižna majka te nije li bitno djecu naučiti odgovornosti, ali ih poticati da sami donose odluke, razlikuju dobro od zla i uče na svojim vlastitim greškama.
Krasno napisana priča o ljudskim sudbinama nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kristin Hannah predivno piše i imam namjeru pročitati sve njene knjige. Način na koji piše o ljudskim sudbinama nesumljivo se može mjeriti sa Jodi Picoult – nakon ovog štiva dugo ćete razmišljati i izvući čitav niz bitnih pouka. Preporuka i za roditelje i za mlade!

Pretraga