Košarica
Izbornik

Žiivot za životom - Kate Atkinson - Ako ne poznajemo život, kako ćemo poznavati smrt?

Žiivot za životom - Kate Atkinson - Ako ne poznajemo život, kako ćemo poznavati smrt?

Odlična knjiga o nepredvidljivosti života i paralelnim stvarnostima.

"Ne zapitaš li se katkad" reče Ursula,"što bi bilo da je samo jedna sitnica bila drukčija – u prošlosti, hoću reći. Da je Hitler umro na porođaju ili da ga je netko oteo kao novorođenče i odgojio ga – ne znam, recimo u kvekerskoj kući – sigurno bi sve bilo drukčije."

Što bi bilo, kad bi bilo? To je vječno pitanje koje si postavljamo barem nekoliko puta dnevno.

Naša simpatična glavna junakinja Ursula Todd, treće dijete imućnog engleskog bankara, hladnog i snježnog dana, 11. veljače 1910. umire pri porođaju. U sljedećoj paralelnoj stvarnosti lokalni liječnik uspijeva se probiti kroz snježnu mećavu i poroditi zdravu djevojčicu, treće dijete u engleskoj obitelji Todd. Sretni roditelji nazovu je Ursula (ursa - medvjedić). Taj hladni dan u veljači tijekom cijele priče proživljavat ćemo ispočetka kroz različite perspektive, tako da nam kao čitatelju  ne može biti dosadno. U jednoj drugoj paralelnoj stvarnosti Ursula umire kao djevojčica kad padne kroz prozor, u trećoj  se sa sestrom utopila u moru, a u sljedećim stvarnostima ima 20, 30 ili 60 godina. Ursulu upoznajemo kao odraslu  ženu,  kao silovanu djevojku koja ostaje trudna, kao  majku, kao nesretnu suprugu, kao uspješnu poslovnu ženu, a ponekad kao žrtvu rata i nasilja.  Svaki put kad Ursula umre (ode u mrak), knjiga nas vrati u vrijeme njenog rođenja tzv. nultog dana. Tijekom vremena Ursula kao da predosjeća sljedeće, moguće živote. Kako roman odmiče ima sve jasnije slutnje i déjà-vua. U nekim životima kao da predosjeća kraj. Jednom čak uspijeva promijeniti tijek događaja te s vremenom  sazrijeva njezina ideja da bi, spašavajući sebe, mogla utjecati na  sudbinu cijelog svijeta (za vrijeme Drugog svjetskog rata). Njezine intervencije na sudbinu ne znače da se sve preokreće u bolje. Nama se kroz čitanje neprekidno nameću pitanja: "Koliko života ima Ursula?" i "Je li svaka njezina smrt milost ili kazna?" Je li Ursula stvarna i u kojem životu je stvarna? Je li njena smrt uvjetovana načinom života? Zanimljivo i ne malo važno je da roman započinje  životom 1930. godine kada  Ursula Todd ulazi u mali cafe i ubija Adolfa Hitlera (zamišljam da je to stvarnost, koliko bi tim činom  promijenila povijest svijeta).

No roman "Život za životom" je puno više od Ursulinih života. To je istovremeno obiteljska saga, putovanje od Londona do Berlina, od Hitlerovog Berga do engleskog sela, povijesni roman i drama odličnog stila pripovijedanja. Ljude koje nam Kate Atkinson predstavlja morate zavoljeti. Osim vrckave, inteligentne, duhovite i mudre Ursule i njena velika obitelj brzo nam se uvuče pod kožu. Bez obzira na Ursulinu stvarnost uz nju su uvijek njezina tvrdoglava majka Sylvia, dobrodušni otac Hugh koji je prepun razumijevanja, sestra Pamela koja s Ursulom ima predivan odnos, braća Teddy, Jimmy i Maurice, irska kućna pomoćnica Bridget, kuharica Grover koja uvijek ima nešto za dodati, a tu su i susjedi i Ursulini prijatelji. Na taj način još bolje i detaljnije razumijemo okolnosti u kojima se Ursula razvija, raste ili umire. Oni romanu daju posebnu toplinu i različite boje. Ukratko, ovo je jako uzbudljiv, nepredvidljiv i dinamičan roman koji me naveo na razmišljanje koliko nam i najmanja životna odluka ili događaj mogu potpuno promijeniti život i odvesti nas u nekom drugom smjeru. To vječno pitanje sudbine ovdje je i glavna misao i zalet i rasplet romana. Jesu li naši životi predodređeni? Možemo li na njih utjecati? Zaključak je da  svatko od nas ima samo jedan život i da bi za njega trebao pokušati dati sve od sebe. Kakav bi nam život bio da ga možemo mijenjati,  što bi bilo da možemo dobiti drugu priliku, bismo li mogli počinjati ispočetka i ponovno proživjeti neproživljeno... Po meni bi tada nastao kaos.

Glavna poruka ovog genijalnog romana je da svi možemo sudjelovati u promjeni ovog svijeta. Pitate se kako? Ursula nam u ovom romanu daje odgovore. Trebamo biti svjesni da je moć u nama ako preuzmemo odgovornost za sebe, svoj život i svoj mikro svijet kojeg sami stvaramo. Svatko od nas. Ne poznajemo li život, kako ćemo poznavati smrt? rekao je Konfucije. Ukratko, pročitala sam magičan i snažan roman koji neću tako brzo zaboraviti. Pročitajte ga i vi!  

Engleskinja Kate Atkinson rođena je 1951. u engleskom Yorku, studirala je englesku književnost  osvojila je 1995. nagradu Whitbread kao knjiga godine i u Francuskoj proglašena 1996. romanom godine za u nas preveden roman  "Iza kulisa u muzeju" (Behind the Scenes at the Museum), te prestižnu  englesko-irsku nagradu Costa 2013. za roman "Život poslije života". Osvojila je ponovo nagradu Costa 2015. za roman "A God In Ruins". Za kraljičin rođendan 2011. odlikovana je ordenom Britanskoga carstva za doprinos književnosti. (dobila je tzv.MBE. Inače, Orden Britanskog carstva dodjeljuje se u pet kategorija, od najviše do najniže - Knight Grand Cross, ili Dame Grand Cross, (kratica GBE), Knight Commander ili Dame Commander (KBE ili DBE), Commander (CBE), Officer (OBE) i Member (MBE).

SAMSUNG CAMERA PICTURES[/caption]            

Pretraga