Košarica
Izbornik

Kafić na kraju svijeta – John Strelecky - bestseler godine, preveden na 41 jezik

Kafić na kraju svijeta – John Strelecky - bestseler godine, preveden na 41 jezik

Glavni lik ovog romana – poslovni čovjek John Strelecky vrlo se neočekivano, nakon što je uzeo slobodan tjedan na poslu, našao izgubljen na mračnoj i pustoj dionici ceste. Tek je kasnije shvatio simboliku te situacije, a ona je itekako imala veze s njegovim tadašnjim životom. Koliko je bio izgubljen te noći na cesti toliko je bio izgubljen i u životu, bez konkretnog odgovora kamo bi trebao ići i zašto je baš krenuo u tom smjeru.

Je li se vama to ikada dogodilo? Jeste li se našli na nekoj pustopoljini ili raskršću puteva koji su na neki način simbolizirali vaš život. Ja jesam, pPuno puta. Kao i John Strelecky radila sam između dvanaest i četrnaest sati u uredima velikih kompanija, penjala se hijerarhijom tvrtke u kojoj sam bila zaposlena i sve to skupa mi nije donosilo nikakvu ispunjenost. Naprotiv, donosilo mi je ispraznost. No nikada nisam imala hrabrosti sama prekinuti tu ispraznost. Čekala sam da se nešto dogodi. I dogodilo se. Dobila sam otkaz i nisam više mogla naći posao kakav sam do tada bila navikla raditi. Danas znam da je to bilo najbolje što mi se dogodilo u životu. John Strelecky nam je svoju sličnu životnu priču ispričao na malo drugačiji način. On nije dobio otkaz, ali je dobio upozorenje. Ubrzo nakon što se izgubio na mračnoj cesti našao se ispred jednog zabačenog kafića koji je imao znakovito ime: Kafić na kraju svijeta.

Mali cafe usred ničega postao je prijelomnica za Johna. U kafiću je sjeo za stol, gladan kao vuk i - odmah bio suočen s temeljnim pitanjima života: Zašto si ovdje? Bojiš li se smrti? Jesi li ispunjen? Ono što je simpatično u ovoj mudroj knjižici koja se ne razmeće prevelikim i preteškim životnim filozofijama, je to što mu osoblje u kafiću pomaže pronaći odgovore na ova, naoko jednostavna, ali važna pitanja. Prva to učini konobarica Casey ispričavši mu poučnu priču o želvi – golemoj morskoj kornjači sa zelenim mrljama na perajama i po glavi. Veliku pouku John dobiva i od vlasnika kafića i glavnog kuhara Mikea kroz priču o Kostariki i plaži koju zapljuskuju valovi. Volim knjige, koje na ovakav način kroz anegdote, kratke priče i s dozom humora ulaze u dubinu, prenose važne životne poruke i mudrost. A knjiga "Kafić na kraju svijeta " svakako je jedna od njih. Ona  pruža kratko čitanje s dugim efektom. Preporuka je ponavljanje čitanja, i nekoliko puta, ako treba. Poruka knjige je: "Život je nevjerojatna priča. Samo što neki ne shvaćaju da su oni autori te priče i da je mogu napisati kako god požele." I da, da vam završim svoj dio priče o pronalaženju smisla mog života. Već pet godina moj život je neznatan djelić nečega mnogo većega. Sama pomisao na to stvara mi tjelesnu reakciju, naježim se, trnci mi prostruje kralježnicom... Odavno znam odgovore na pitanja: Zašto sam ovdje, koja je svrha mog postojanja i koliko mi je život ispunjen❤️? Isključivo sam ja autor “svoje priče” i jedino je ja mogu napisati! Danas me nitko više ne može spriječiti da postignem i radim ono što želim i u čemu uživam sto na sat! A od trenutka kad sam spoznala “zašto sam ovdje” i što želim raditi, stalno mi slijede događaji koji mi pomažu da uspijem u svemu što zamislim. Strast i energija - ako su iskrene -  automatski su i zarazne. Vraćaju se poput bumeranga. Jednostavno zar ne?

Autor John Strelecky je sasvim spontano dobio nadahnuće napisati ovu istinitu priču. Nije imao iskustva u pisanju niti se akademski školovao za pisca. U roku od godine dana od izlaska, usmena je predaja pronijela glas o knjizi cijelim svijetom – nadahnjujući ljude na svim kontinentima. To govori koliko smo svi isti i koliko nas zaokupljaju ista životna pitanja. Knjiga je vrlo brzo postala bestseler i prevedena je na 24 jezika. Johnove poruke i dan danas nadahnjuju milijune ljudi da žive pod svojim uvjetima. Uz Oprah, Waynea Dyera i Deepaka Chopru, John je proglašen jednim od stotinu najinspirativnijih idejnih predvodinka s područja liderstva i osobnog razvoja. Fora zar ne? Život je tako jednostavan.

Pretraga