Košarica
Izbornik

Čast - Elif Şafak - iz svakog mraka i tmine postoji izlaz

Čast - Elif Şafak - iz svakog mraka i tmine postoji izlaz

Nakon odlične knjige "40 pravila ljubavi“ koju samo pročitala početkom ove godine nisam ni sumnjala u ovaj njen roman snažnog naslova - po meni je Elif Şafak ženski Khalid Hosseini. Ovo je upečatljiva životna priča  o blizankama  Pembe i Džamili koje su rođene kao sedma i osma kćer u kurdskoj obitelji bez sinova. Odrasle su s ocem, na selu a majka im je umrla na porođaju. Vrlo rano, autorica otkriva da se u knjizi događa ubojstvo unutar obitelji a priča ide od sadašnjosti prema prošlosti i obrnuto. Svako od poglavlja priča jedan član obitelji Toprak pa je dinamika romana sjajna. Majka Pembe, otac  Adem, djeca Iskander, Esma i Junnus – svako od njih ima svoje viđenje događaja. Džemila,  Pembina sestra također priča o svom životu u selu, na obali Eufrata, gdje radi kao vrlo uspješnja babica i iscjeliteljica. Roman nam govori o tursko-kurdskom načinu razmišljanja i životnim stavovima gdje žene ne ulaze u brak ako nisu nevine,  o jakom patrijarhatu, o nerazumijevanju, o tome da žene nemaju slobodu kretanja niti mogu pokazati osjećaje prema muškarcima a izgubiti "čast" za ženu je najteži zločin. Istovremeno imamo uvid u to kako se takva obitelj snalazi na Zapadu, u velikom i glavnom gradu poput Londona i što sve zapadnjački način života znači za tradicionalnu obitelj. Dvije različite kulture sudaraju se i nije lako ni za jednog od članova obitelji prihvatiti tu koliziju. Svatko od njih se bori sa svojim strahovima, frustracijama i teškoćama. 

Ovo je vrlo snažna i bolna obiteljska priča koja vas odmah očara i u potpunosti obuzme. Istovremeno, autorica stvara nevjerojatnu napetost koja se gotovo može mjeriti s onim iz nekog trilera. Stalna promjena perspektive, vrijeme pripovjedanja koje skače naprijed - natrag a sve sa stilom pisanja koji se zavlači pod kožu. Problemi počinju kada Adem napušta svoju obitelj zbog kockarskih dugova i veze s plesačicom u jednom noćnom klubu. Kako sinovi, Iskander i Junnus doživljavaju tu bol i sramotu, kako se kćer Esma nosi s tugom i brigom svoje majke, kako Pembe žudi za malo nježnosti i ljubavi u svom usamljenom i teškom životu, te kako nalazi toliko potrebnu ljubav i razumijevanje od Eliasa, muškarca koji je šesnaest godina stariji od nje i koji je jako želi spasiti i izvući iz tog gliba... o svemu tome je riječ u ovoj potresnoj obiteljskoj sagi.  Čitavo vrijeme znate da će se nešto loše dogoditi i da će na kraju, obitelj biti razorena. Ali, to nije poanta priče. Poanta je da iz svakog mraka i tmine ima izlaz i da je svjetlo na kraju tunela -  tako je u životu i tako je i u ovoj priči. Uvijek ima mjesta za prihvaćanje krivice, za spoznavanje sebe i svojih grešaka, uvijek ima mjesta za oprost i ljubav. Roman je izvrsno napisan i kraj je itekako iznenađujući. Velika, velika preporuka.

Elif Şafak, jedna od najčitanijih turskih autorica, rođena je 1971. u Strasbourgu, a danas živi u Londonu i Istanbulu. Pored toga što se bavi pisanjem, aktivna je kao politička komentatorica, kolumnistica i predavačica. Redovno piše za vodeće novine u Turskoj ali i za glavne svjetske novine i časopise, uključujući "The Washington Times", "The Wall Street Journal", "The New York Times", "The Economist" i "Guardianovu" web stranicu. Predavala je na raznim univerzitetima u Turskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Izdavač: buybook 

Pretraga