Košarica
Izbornik

O ženama i soli – Gabriela Garcia

O ženama i soli – Gabriela Garcia

Pet žena, pet generacija, pet sudbina između Kube i Amerike

Za mene do sada nepoznata latinoamerička spisateljica Gabriela Garcia otkriva priču o pet generacija latinoameričkih žena povezanih krvlju i tajnama koje dijele, od kubanskih tvornica duhana u 19. stoljeću, preko El Salvadora i Meksika, do današnjih američkih zatvorskih centara za imigrante. S velikom lakoćom i poetičnošću govori o ljubavi i izdaji, ponosu, o majkama i kćerima koje ne žele odustati jedna od druge, o ženama, o onom prije i poslije, poput soli što se rastapa u vodi sve dok je više ne vidiš, ali je možeš osjetiti na svojoj koži. Roman me nije oborio s nogu jer mi je stalno nešto falilo, ali bila sam impresionirana razvojem karaktera svake žene u ovoj priči. Posebno mi je bilo dirljivo čitati o složenim odnosima majki i kćeri. Na trenutke je čitanje bilo mučno, naročito kad je u pitanju autentičan i realističan prikaz imigrantskih života i nasilno odvajanje majke i djevojčice. Za moj ukus bilo je previše skakanja kroz vremenske linije jer se priče zaustavljaju i preskaču prema naprijed i prema nazad. Knjiga je sastavljena od kratkih prikaza života različitih žena koje su međusobno povezane a sve kako bi vidjeli širu sliku o tome tko su, prolazeći kroz zlostavljanje u različitim oblicima, ovisnosti o drogama i alkoholu, gubitak roditelja, legalnu i ilegalnu imigraciju, a  ponekad i narušen odnos između imigranata.

  1. Kuba: María Isabel jedina je žena zaposlena u tvornici cigara, gdje radnici, iako se nalaze u opasnim političkim vremenima, svaki dan pronalaze snagu u svakodnevnom čitanju Victora Hugoa. Dok Maria počinje vidjeti brak i majčinstvo kao svoj odabir i jedinu opciju, oluje rata se približavaju.
  2. Miami: Jeanette se svaki dan bori protiv svoje ovisnosti o drogama i preživljava radeći povremene poslove. Kada njezinu susjedu Gloriju odvodi imigrantska policija to i za Jeanette, koja je kći kubanske imigrantice, ima neočekivane posljedice.
  3. Teksas: Gloria je u imigrantskom pritvoru i čeka izručenje.
  4. Kuba: Doloresin se nasilan muž priprema za odlazak u borbu u planine na poziv Fidela Castra. Kako bi preživjela, ona prvo mora pobijediti u vlastitom ratu i počiniti čin nasilja koji prijeti uništiti svijet njezine kćeri Carmen.
  5. Miami: Carmen živi s kubanskom elitom, no cijeli život bori s traumom bijega kao emigrantica. Šokirana je kada joj kći Jeanette objavi svoje planove - putuje na Kubu vidjeti svoju baku Dolores. U zidovima Carmenina raspadajućeg doma krije se tajna koja će Jeanette povezati s njezinom prošlošću.

Sve u svemu, puno teških tema obrađeno je u ovom romanu. Na trenutke mi je bila depresivna, puna ranjivosti i tuge. Autorica je sjajno počela s pripovijedanjem, ali kao da nije znala istim tempom i atmosferom završiti roman. Sve mi je bilo previše nepovezano, a nekim likovima se nije niti vratila. "Pomisli kako čak ni najbolje majke na svijetu ne mogu uvijek spasiti svoje kćeri."

Prevela: Mirjana Valent 

Pretraga