Košarica
Izbornik

Žene u naslovima (sjajnih) knjiga

Žene u naslovima (sjajnih) knjiga

Za Dan žena posegnite za nekom od ovih knjiga koje se neće često naći na popisu onih koje treba pročitati. Sve su ovo djela sa snažnim glasom, pogledom ili stajalištem, a uz to su lijepo napisane.

Poljubac - žene pauka , Manuel Puig

Dva muškaraca koji dijele ćeliju ne mogu biti različitiji. Molina je sredovječni gay niže srednje klase koji sate u zatvoru krati glumeći scene iz omiljenih filmova. Valentín je pak mladi socijalistički revolucionar više srednje klase koji zamjera Molini i ženstvenost i nedostatak političkih uvjerenja. No, rađa se prijateljstvo pa se dogodi i ironična zamjena uloga... Valentin vjeruje u pravednu stvar koja svaku patnju čini podnošljivom, a Molina u čaroliju ljubavi koja sve ostalo čini izdržljivim. Provokativna priča o ljubavi, viktimizaciji i fantaziji, o prijateljstvu dvojice različitih muškaraca od 1976. kad je objavljena, do 1983. bila je zabranjena u Argentini. Briljantan roman argentinskog pisca!

Žena u bijelom, Wilkie Collins

Epistolarni roman kojeg  drže za jedan od prvih "sensation novel" romana govori o neravnopravnom položaju udatih žena u to vrijeme. Collinsa je inspirirao slučaj Louise Nottidge koju je svećenik kojem je darovala dio naslijeđenog novca, oteo i zatvorio u "ludnicu" dok je njene tri sestre poženio za svećenike u jednome danu. A sve kako bi se muževi i muškarci domogli njihova novca. Prije donošenja Zakona o imovini udanih žena iz 1882. naime sva je imovina žene nakon udaje automatski prešla njenom mužu.

Djevojka s bisernom naušnicom, Tracy Chevalier

Sa samo 35 platna, nizozemski slikar Johannes Vermeer jedna je od velikih enigmi umjetnosti 17. stoljeća. Oskudne činjenice njegove biografije razigrale su maštu Tracy Chevalier. Pročitajte kako je (možda) nastao portret anonimne djevojke. Ovo je čarobna priča o Delftu, Vermeeru i sluškinji Griet koju on odluči naslikati.

 Male žene, L. M.  Alcott

Zašto generacija za generacijom obožava knjige o sestrama March? Odgovor potražite sami - čitajte ovu nježnu, lijepu, uzbudljivu i pametnu sagu o četiri mlade žene koje pratimo od djetinjstva, preko djevojaštva do zrelih godina. Tu je i Marmee, najbolja majka u književnosti. Ukratko, pet sjajnih žena!

Žena francuskog poručnika, John Fowles

Postmoderni roman istražuje odnos prirodoslovca-amatera Charlesa Smithsona i Sarah Woodruff, bivše guvernante i neovisne žene u koju se on zaljubljuje. Njegov životni put određen je strogim društvenim pravilima, ali ta je neobična žena zarobila njegovu viktorijansku dušu i džentlmensko srce. I - iznenađenje - roman ima tri završetka!

Pismo nepoznate žene, Stefan Zweig

Bogati i poznati književnik vraća se kući, u Beč, gdje ga čeka dugačko pismo njemu potpuno nepoznate žene. On nema pojma tko je ona pa s njim otkrivamo potresnu priču o ljubavi. Piše mu, naime, žena koja je cijeloga života blizu njega, ponekad i dio njegovog života, ali on je ne pamti iako je opet i ponovo sreće. Dok je ona njemu tek jedna od mnogih, on je njoj sve... Hoće li je se sjetiti? Divna i potresna priča kakvu može napisati samo sjajni Zweig.

Djevojka, žena, drugo, Bernardine Evaristo 

Univerzalna priča o dvanaest likova na putovanjima kroz prostor i vrijeme u proteklih stotinu godina. Svaki lik nešto traži: povijest, budućnost, mjesto koje bi mogli nazvati domom. Traže osjećaj pripadnosti ili tračak nade... Roman je ovo o budućnosti, o prošlosti, o tome tko smo danas.

Žena koja plače, Zoé Valdés

Nakon prekida s Picassom, umjetnica i fotografkinja, "naša"  Dora Maar odlazi 1958. u Veneciju s književnikom Bernardom Minoretom i američkim likovnim kritičarem Jamesom Lordom. Nakon tjedna u Grada kanala, Dora, jedina koja se usudila kritizirati slavnog slikara (kojeg je obožavala) odlučuje povući se iz svijeta. Zbog nje je na Guernici oko, a ne sunce, kritizirala ga je što nije htio izvući prijatelja iz kandži nacista, i ugrozila ga svojim talentom. Picasso je trebao pokorne žene. A Dora to sigurno nije bila.

Žena kojoj sam čitao, Bernhard Schlink

Očaravajuća priča o ljubavi i tajnama, užasu i suosjećanju, ali pred čitatelja stavlja i moralne zahtjeve. Kad se petnaestogodišnji Michael Berg sruši na cesti, pomogne mu kondukterka Hanna. Starija je od njega, zatvorena i pomalo gruba, ali postaju ljubavnici. Jednog dana Hanna nestane. Mnogo godina kasnije Michael studira pravo, a na osuđeničkoj klupi je Hana koja se odbija braniti. Michael shvaća da Hanna čuva tajnu koja je njoj sramotnija od ubojstva.

Žene drage srcu mom, Isabel Allende

Isabel Allende u ovoj zbirci kolumni piše o vlastitim iskustvima sa seksizmom, ali nam daje i priče drugih žena koje su muškarci ugnjetavali. Tko su žene kojima se ona najviše divi? Što žene žele? Što je ključno za njihovu borbu? Kakvom svijetu težimo i kakve žrtve on od nas traži? Što žene danas žele, piše Isabel: ljubav i poštovanje, kontrolu nad svojim životima, vlastitim tijelima i - neovisnost. Ali za to još treba puno toga učiniti, kaže Isabel Allende, "Ova će knjiga, "nada se, "pomoći i nadahnuti naše kćeri i unuke. One moraju živjeti za nas kao što smo mi živjeli za svoje majke. One moraju nastaviti sa započetim poslom."

Sandra Veić  Sukreški

Pretraga